DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Hollanda Türk bakanı ve diplomatları sınırdışı etti

Hollanda Türk bakanı ve diplomatları sınırdışı etti

Türkiye ile Hollanda arasında tüm gün tırmanan gerginlik dinmek bilmiyor. Rotterdam’daki Türkiye başkonsolosluğa gelmek isteyen Aile ve Sosyal İşler Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın aracının Hollanda polisi tarafından durdurulduğu öğrenildi. Rottterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız, bakanın nerede durdurulduğunu bilmediğini, ancak kendisini ziyaret etmesine izin verilmediğinin açık olduğunu dile getirdi. Hollanda televizyon kanallarından NOS ise bakanın başkonsolosluğa

Türkiye ile Hollanda arasında tüm gün tırmanan gerginlik dinmek bilmiyor. Rotterdam’daki Türkiye başkonsolosluğa gelmek isteyen Aile ve Sosyal İşler Bakanı Fatma Betül Sayan Kaya’nın aracının Hollanda polisi tarafından durdurulduğu öğrenildi.

Rottterdam Başkonsolosu Sadin Ayyıldız, bakanın nerede durdurulduğunu bilmediğini, ancak kendisini ziyaret etmesine izin verilmediğinin açık olduğunu dile getirdi. Hollanda televizyon kanallarından NOS ise bakanın başkonsolosluğa girerken durdurulduğunda aracında olmadığını iddia etti. Haberde ayrıca Kaya’nın tutuklanmadığına da yer verildi.

TRT VE DİĞER BASIN KURULUŞU MENSUPLARI KONTROLE TABİ TUTULDU

Hollanda Hükümeti, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun uçağının inmesine izin vermeyince Almanya’da bulunan Aile Bakanı Hollanda’ya geçeceğini duyurmuştu. Bu planını gerçekleştiren bakan beraberindeki Türk gazetecilerle birlikte kontrole tabi tutuldu ve kendilerinden Almanya’ya dönmeleri istendi.

TÜRK DİPLOMATLAR DA ALMANYA SINIRINA KADAR GÖTÜRÜLDÜ

Polisin sadece bakanı değil içinde Türk diplomatlarının bulduğu konvoyu da durdurduğu öğrenildi. İddialara göre polis başkonsolosluğa giden yolu trafiğe kapattı ve diplomatlara uzun bir bekleyişten sonra Almanya’ya giden yolda eşlik etti. Konvoyun içindeki limuzinlerden birinde bakan Kaya da vardı.

KONSOLOSLUĞA GİDEN YOL BAKANA VE DİPLOMATLARA KAPATILDI

Hollanda, Almanya’nın aksine Türk politikacıların referandum konuşması için gelmelerini istemediğini net bir şekilde duyurmuştu. Ancak Başbakan Mark Rutte, dün yaptığı açıklamada Türk temsilciliklerindeki konuşmaları engellemenin mümkün olamayacağını söylemiş ve dolaylı bir çözüm imkanı doğmuştu.

POLİS EYLEMCİLERİ ÜST SEVİYEDE TAKİP ALTINA ALDI

Ancak Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’na getirilen yasak sonrası ortam iyice gerildi. Rotterdam Konsolosluğu önünde Türk bayrakları ile eylemler gerçekleştirilince polis kontrolleri arttırdı, kimseyi konsolosluğa yaklaştırmadı ve kalabalığı bir helikopterle gözlem altında tuttu.

OLAĞANÜSTÜ HAL İLAN EDİLDİ

Ellerindeki Türk bayrakları ile konsolosluk önünde toplanan kalabalığa Hollanda polisi müdahale etti. Saat 23.30 civarlarında Hollanda polisi tarafından toplanan kalabalığa saldırı düzenledi. Atlı polisler atlarını protesto için toplanan kalabalığın üzerine sürdü. Bunun yanı sıra polis köpekleri de Türklerin üzerine doğru kışkırtıldı. Vatandaşlar ise sabaha kadar orada bekleyip, Türkiye’ye destek vereceklerini açıkladı. Ancak gecenin geç saatlerinde bölgede Olağanüstü Hal ilan edildi ve protestoculardan eve dönmeleri istendi.

NAZİ KALINTILARI VE FAŞİSTLER SUÇLAMASI TANSİYONU YÜKSELTTİ

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun Hollanda’ya uçmasına izin verilmeyince sert ifadeler kullanmıştı. Cumhurbaşkanının “Bunlar Nazi kalıntısı, bunlar faşist” ifadelerini kullanınca Hollanda’da tansiyon iyice yükselmişti.

HOLLANDA BÜYÜKELÇİLİK VE BAŞKONSOLOSLUĞUNU KAPATTI

Diğer taraftan Hollanda’nın Ankara Büyükelçiliği ile İstanbul Başkonsolosluğu giriş ve çıkışlara kapatıldı. Ayrıca büyükelçilik Maslahatgüzarının evi ile Başkonsolosun konutu da güvenlik gerekçesiyle aynı muameleye tabi tutuldu. Dışişleri Bakanlığı Türkiye dışında olan Hollanda’nın Ankara Büyükelçisi’nin Türkiye’ye dönmemesini istedi.