DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Hollanda’da sandıklar boşaldı: kim kazandı, kim kaybetti?

Hollanda’da sandıklar boşaldı: kim kazandı, kim kaybetti?

Türkiye ile yaşanan siyasi bir gerilim ile seçim havasına giren Hollanda oy sayılıyor. İlk belirlemelere göre Başbakan Mark Rutte’nin liberal sağ partisi VVD sandıktan birinci parti olarak çıktı. Popülist sağcı Geert Wilders ise beklentilerin gerisinde kaldı. VDD 31 MİLLETVEKİLİ İLE BİRİNCİ, İSLAM DÜŞMANI PVV 19 MİLLETVEKİLİ İLE İKİNCİ Saat 21:00’de seçim lokallerinin kapanmasından sonra yapılan

Türkiye ile yaşanan siyasi bir gerilim ile seçim havasına giren Hollanda oy sayılıyor. İlk belirlemelere göre Başbakan Mark Rutte’nin liberal sağ partisi VVD sandıktan birinci parti olarak çıktı. Popülist sağcı Geert Wilders ise beklentilerin gerisinde kaldı.

VDD 31 MİLLETVEKİLİ İLE BİRİNCİ, İSLAM DÜŞMANI PVV 19 MİLLETVEKİLİ İLE İKİNCİ

Saat 21:00’de seçim lokallerinin kapanmasından sonra yapılan hesaplara göre başbakan Rutte’nin başında olduğu Özgürlük ve Demokrasi İçin Halk Partisi  150 sandalyeden 31’ini kazandı. Wilders’in partisi PVV ise 19 sandalyenin sahibi olarak Hıristiyan Demokrat CDA ile sosyal liberal parti D66’nın önüne geçti.

Rutte’nin koalisyon ortağı sosyal demokrat İşçi Partisi (PvdA) ise ciddi oranda oy kaybetti ve bunun sonucunda sadece dokuz sandalye ile parlamentoda temsil edilecek. Bu partinin bu zamana kadarki milletvekili sayısı 36 idi.

MECLİSE 13 PARTİ GİRECEK

İlk belirlemelere göre seçimden sonra Hollanda parlamentosunda 13 partiden milletvekilleri siyaset yapabilecek. Bu ülkede küçük partiler de parlamentoya milletvekili sokabiliyor.

VDD, ÜÇ PARTİ İLE KOALİSYON KURMAK ZORUNDA

Hollanda meclisinde mutlak çoğunluğu oluşturmak için 76 milletvekili gerekiyor. Bu yüzden Rutte’nin şayet sonuçlarda önemli bir değişiklik olmasa üç parti ile koalisyona gitmesi gerekiyor. Bu da muhafazakar CDA, sosyal liberal D66 ve Yeşil Sol Parti ile mümkün. Rutte seçimlerden önce Wilders’in PVV’si ile koalisyon kurmanın imkansız  olduğunu söylemişti.

VDD SEÇİMLERİ ALDI AMA SANDALYE KAYBETTİ

Rutte seçimleri kazanmış olsa bile tam anlamıyla muzaffer değil. Sebebi ise partisinin 2012’deki seçimlerden daha az milletvekiline sahip olması. VVD bundan beş yıl önce mecliste 41 milletvekiline sahipti.

WİLDERS İSTEĞİNE ULAŞAMASA DA MİLLETVEKİLİ SAYISINI ARTTIRDI

Aynı şekilde Wilders her ne kadar bu seçimlere çok iddialı bir çıkışla girerek çıktığından dolayı beklentileri boşa çıkarsa da tam anlamıyla yeniliş sayılmaz. Wilders’in partisi PVV’nin 2012 yılındaki milletvekili sayısı 15’ti, bugün ise ilk belirlemelere göre 19.

SOSYAL DEMOKRATLAR ÇAKILDI

Oy arttırma bakımından en şanslı parti ise Yeşil Sol. Bu parti milletvekili sayısını 16’ya çıkardı. 2012’deki milletvekili sayısı sadece 4 idi. Aynı şekilde liberal sol demokratlar 66 (D66) milletvekili sayısını 12’den 19’a çıkardı. En büyük kaybı yaşayanlar ise sosyal demokratlar. PvdA’nın milletvekili sayısı bundan böyle dokuz. Bu partinin 2012 yılındaki milletvekili sayısı 38 idi.