DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Hristiyan Demokratlar Çark Etti: Almanya çifte vatandaşlığı geri mi alıyor?

Hristiyan Demokratlar Çark Etti: Almanya çifte vatandaşlığı geri mi alıyor?

Almanyalı Türklerin kısmi olarak kazandıkları çifte vatandaşlık hakkı tekrar tehlikeye girdi. Hükümetin büyük ortağı CDU, parti kongresinde opsiyon modeline geri dönülmesini istedi. Koalisyon ortağı SPD ile muhalefet CDU’nun kararına tepkili.

Almanyalı Türklerin kısmi olarak kazandıkları çifte vatandaşlık hakkı tekrar tehlikeye girdi. Hükümetin büyük ortağı CDU, parti kongresinde opsiyon modeline geri dönülmesini istedi. Koalisyon ortağı SPD ile muhalefet CDU’nun kararına tepkili.Almanya’da hükümetin büyük ortağı olan Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU), Türk çocuklarının iki sene önce kazandığı çifte vatandaşlık alma hakkını geri almak istiyor. CDU, koalisyon ortağı Sosyal Demokrat Parti’nin (SPD) ısrarı üzerine verilen ve talepleri tam anlamıyla da karşılamayan çifte vatandaşlık hakkının yerine eskisi gibi ‘opsiyon modeli’nin yürürlüğe konmasını istiyor.Opsiyon modeli, başta Türk çocukları olmak üzere göçmen ailelerden gelen çocukların 18 ila 23 yaşları arasında iki vatandaşlıktan birini seçmesini öngörüyor. CDU, Essen’de gerçekleştirilen parti kongresinde bu modele dönüş yönünde karar aldı. Oldukça sert tartışmaların ardından alınan kararda 319 delegenin rızası var. Karşı çıkan delege sayısı ise 300’de kaldı.

İÇİŞLERİ BAKANI: ALMANYA’DA BÜYÜYEN GENÇLERİ KIRACAK BİR KARAR

Kararın alınmasında partinin gençlik kolu olan Genç Birlik (JU) önemli rol oynadı ve CDU’nun genel başkanlığına yeniden seçilen Angela Merke ve kadrosu için sürpriz oldu. Türk gençlerine 2014 yılında CDU, CSU ve SPD arasında süren uzun tartışmalardan sonra verilen bu hakkın geri alınması ile ilgili hamle CDU’lu Federal İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere’nin hoşuna gitmedi. Karar öncesi tartışmalarda uzlaşma yoluyla varılan bir karardan dönmenin güzel bir davranış olmayacağını söyleyerek partisini uyaran bakan, çifte vatandaşlığa karşı yapılan bu oylamayı birlikte gerçekleştirebilecekleri bir koalisyon ortağının olmadığını söyledi. Böyle bir kararın Almanya’da büyüyen genç insanları kıracak derecede nezaketsiz bir davranış olacağına da değinen de Maiziere, CDU’nun prensip olarak çifte vatandaşlığa karşı olduğunu ancak bazı istisnaları da kabul ettiğini anlattı. Karara karşı çıkan CDU’lu politikacılar arasında partinin genel sekreteri Peter Tauber de var.Partinin başkanlık üyelerinden Jens Spahn ise delegelerin sevinç gösterileri esnasında yaptığı açıklamada, koalisyon ortakları arasında uzlaşmaya varılabileceğini, ancak bunun parti kongresinde gençlerden bilinçli bir karar istemenin uygunsuz bir hareket olmadığını ileri sürdü.

ADALET BAKANI: BÖYLE BİR KARAR ANCAK AfD İLE HAYATA GEÇİRİLEBİLİR

Koalisyon ortağı SPD ise karar karşısında tepkili. SPD’li Federal Adalet Bakanı Heiko Maas, konuyla ilgili açıklamasında “Çifte vatandaşlığın kaldırılması entegrasyon açısından devasa bir geri adım olur” dedi. Maas’a göre böyle bir karar, çifte vatandaş olanların büyük bir kesimine karşı güvensizlik açıklaması anlamına geliyor. Bu insanların tamamen Alman Anayasası’na göre yaşamayı kabul etmiş insanlar olduğunu hatırlatan bakan, “CDU ile çifte vatandaşlığın kaldırılmasını başarabilecek tek parti AfD’dir” diyerek popülist sağ parti dışında bu karara destek olmayacağını kaydetti.

KOALİSYON MÜZAKERELERİNİ HİÇE SAYAN BİR KARAR

SPD Parti Grubu Başkanı Thomas Oppermann da bu kararın koalisyon müzakereleri sonucunda alınan kararları alenen ihlal ettiğini dile getirdi. Oppermann, CDU parti kongresinin başbakan ile partisi arasındaki uçurumun ne derece büyük olduğunu ortaya koyduğunu söyledi ve şöyle dedi: “Başbakan partisinden yardım ricasında bulunuyor ve yardım yerine partisinin attığı çelmeye maruz kalıyor” şeklinde konuştu.

CEM ÖZDEMİR: BU KARAR ALMANYALI TÜRKLERİ ERDOĞAN’A TESLİM EDER

Muhalefet partileri de karara karşı tepkilerini ortaya koydu. Yeşiller partisi eşbaşkanı Cem Özdemir, Yeşiller olarak yabancıları anayasa karşısında yükümlü vatandaşlar haline getirmeyi çalıştıklarını, CDU’nun ise bu ülkede doğan ve yaşayan Almanyalı Türkleri dışlayarak otoriter Erdoğan’a teslim ettiğini ileri sürdü. Özdemir’e göre CDU aldığı kararla sağı solu belli olmayan bir parti olduğunu gösterdiğini ifade etti ve bunun geleceğe yönelik politikayla alakasının olmadığını dile getirdi.Almanya’da Türk gençleri 2014 yılına kadar Türk vatandaşlığına da sahip olabiliyor ancak 18 ila 23 yaşları arasında Türk vatandaşlığı ile Alman vatandaşlığından birini seçmeye mecbur bırakılıyordu. 2014 yılının aralık ayında gençlerin iki vatandaşlığa da süresiz bir şekilde sahip olması imkânı sunulmuştu. Ancak aynı imkân ileri yaşlardaki Türklere sunulmadığı için kanun değişikliği yetersiz bulunmuştu.CDU’nun bu kararı Koalisyon Hükümeti döneminde kanuna dönüştürmesi mümkün görünmüyor. Hükümette yer alan diğer muhafazakâr parti Hıristiyan Sosyal Birlik (CSU) bu kararı onaylasa da SPD’nin karşı çıkacağı ortada. Aynı şekilde daha sonraki koalisyonlu hükümetlerde de AfD ile koalisyona gidilmediği sürece değişiklik imkânsız görünüyor.

TÜRKLERİN SADECE BEŞTE BİRİ ÇİFTE VATANDAŞ

Almanya’da Alman vatandaşlığına geçmek isteyen ancak Türk vatandaşlığını da bırakmak istemeyen Türklerin Türk vatandaşlığını bıraktıkları takdirde beklenmedik zararlarla karşılaşabileceklerini kanıtlamaları gerekiyor. Geçtiğimiz üç yıl içinde Alman vatandaşlığına geçen Türklerin sadece yüzde 17’si Türkiye vatandaşlığını korumuş ve çifte vatandaş olmuş. 2011 yılında yapılan bir araştırmaya göre Almanya’da çifte vatandaş olan Türk sayısı 530 bin. 1,5 milyon Türk ise Türkiye vatandaşı ve içlerinden çoğu da süresiz vize sahibi. Bu da Almanya’da yaşayan Türklerin beşte birinden daha az bir kısmının çifte vatandaş olduğunu gösteriyor. Bu kesim, hem Türkiye’de hem de Almanya’da seçme hakkına sahip. Alman pasaportu olmayan Türkler ise yerel seçimlerde bile oy kullanamıyor. Almanyalı Türkler seçimlerde SPD, Yeşiller ve Sol Parti’ye oy veriyor.

ÇİFTE VATANDAŞLARIN ASKERLİK YAPMASI MECBURİ

Çifte vatandaş olan Türklerin Türkiye’de askerlik yapması ise mecburi. Almanya’da mecburi askerliğin kalkmasına kadar bu mecburiyet yoktu ve Almanya’da askerliğe giden Türklerden Türkiye’de de askere gitmesi istemiyordu. Almanya’da mecburi askerlik kalkınca çifte vatandaşlara Türkiye’de altı veya 12 aylık askerlik yapma mecburiyeti getirildi. Ancak 6 bin Euro bedel ödeyerek bu mecburiyetten muaf olmak da mümkün.