DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
İbrahim Kalın: “Gazze halkı nefes alacak, engel kalmadı”

İbrahim Kalın: “Gazze halkı nefes alacak, engel kalmadı”

İbrahim Kalın, Türkiye-İsrail ve Türkiye Rusya ilişkilerine dair açıklamalarda bulundu. Kalın, “Gazze’ye yardımların ulaşmasında sorun kalmayacak” diye konuştu.

İbrahim Kalın’ın gündeminde Mavi Marmara olayından sonra bozulan Türkiye-İsrail ilişkisi, Hamas sorunu, Erdoğan’ın Putin’e gönderdiği mektup, Gazze meselesi, Esad rejimi ve Türkiye-Rusya ilişkisi vardı.Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Habertürk televizyonda gündeme dair açıklamalarda bulundu. Kalın, Türkiye-İsrail sorununda Gazze’ye uygulanan ambargo konularına değindi. Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü,  “Türkiye’nin Gazze’ye ulaştıracağı insani yardımlarda engel kalmayacak” diye konuştu.

“İSRAİL İLİŞKİLERİNDE BELİRLİ BİR NOKTAYA GELİNDİ”

İbrahim Kalın, İsrail ile Türkiye ilişkilerinin normalleşmesinde belirli bir noktaya gelindiğini belirterek, Türkiye-İsrail görüşmelerinde Hamas sorununun görüşüldüğünü reddetmedi. Ancak Kalın , “Hamas’ın İstanbul’da bir ofisi yok. Burada böyle bir askeri büro yok. İstanbul’da bulunan Hamas mensuplarından buraya gelmemelerine karar kılınan 11 kişi var. Bu ziyaretleri başka yönlere çekmek iyi niyet değildir. Hamas ve Filistin ile görüşmeye devam edeceğiz” diye ekledi.İbrahim Kalın İsrail’in, Türkiye’nin Hamas ile ilişkilerinin kesilmesi talebinde bulunacak bir konumda olmadığını dile getirdi. Görüşmelerde Hamas ile ilgili bir problem olmadığını söyledi.

“GAZZE HALKI NEFES ALACAK”

İsrail’in Gazze’ye uyguladığı ambargonun kaldırılmasıyla ilgili konuda net konuştu. Kalın, “Türkiye’nin Gazze’ye ulaştıracağı insani yardımlarda engel kalmayacak. Ambargonun kaldırılması konusunda İsrail ile belirli bir noktaya gelindi.” dedi.Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü yaklaşık 3 yıldır bu durumun sürdüğünü ifade ederek, “Artık Gazze halkı da nefes alacak.Bizim orada yaptığımız hastane var bunlar yarım kaldı. Şimdi bunlar hız kazanacak. ” dedi.

“SURİYE’DE ESAD VAR OLDUĞU SÜRECE SAVAŞ SONA ERMEYECEK”

Kalın, PYD örgütü nedeniyle Türkiye’nin Suriye’ye yönelik tavrının değişebileceği iddialarını reddederek, “Söz konusu bile değil. Nasıl böyle bir sonuca varıldı anlamış değilim. Bizim baştan beri tavrımız belli.” dedi.Kalın, “Esad ve rejimi orda var olduğu sürece Suriye’deki iç savaş bitmeyecek. Hatta barıştan yana, geçiş sürecinden yana olmadığı da açık şekilde görülüyor. Cenevre’deki görüşmeler ertelendi. Halep ve çevresindeki halk halen bombalanmaya devam ediyor. Suriye içinde bir çok grup var. Bu gruplardan birine destek çıkıp Suriye politikasını PYD’nin üzerine inşa etmek doğru değil.” diye ekledi.

“RUSYA’DAN ÖZÜR YOK”

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Türkiye ile Rusya ilişkilerine değinerek, “Bizim arzu etmediğimiz bir gelişme oldu. Rusya günü nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e gönderdiği mektup genel olarak olumlu algılandı. Cumhurbaşkanımız bir gelenek olarak gönderdi ama orada bir mesaj var tabi. Bir orta yol bulmak mümkün” dedi.