DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
İlaç reçetesinde yeni dönem

İlaç reçetesinde yeni dönem

15 Ekim Cumartesi gününden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu, hastanelerde ilaç için yazılan reçetelerin başhekim tarafından onaylanması yönünde adım attı.

15 Ekim Cumartesi gününden itibaren Sosyal Güvenlik Kurumu, hastanelerde ilaç için yazılan reçetelerin başhekim tarafından onaylanması yönünde adım attı. Başhekim tarafından onay verilmeyen reçeteler eczanede geçerliği olmayacak ve ilaç teslim edilemeyecek.Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, “E-imza ile imzalanmış elektronik reçetebizlerin daha güvenilir ortamda ilaç vermesini sağladığı gibi bir sürü lüzumsuz kağıt tüketimini de azaltacak. Ancak hastanelerden yazılan kağıt reçetelerin başhekim tarafından onaylanması şartı sorun yaratacak” dedi.Açıklamalarına devam eden Tüm Eczacı İşverenler Sendikası Başkanı Nurten Saydan, “SGK tarafından hekimlerin gereksiz yere kağıt reçete yazması engellenemediği için bugün itibariyle başlayacak olan yeni uygulamaya göre hekim ‘Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir’ dedi.Başhekim tarafından onaylanmayan reçeteler geçersiz sayılacağından reçete bedelinin kurum tarafından ödenmeyeği anlamına gelmektedir. Bu sebeple başhekimden onay almayı bekleyen kuyruklar oluşacaktır.

SGK DUYURUSU

“Bilindiği üzere 7.10.2016 tarih ve 29850 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan ve 15.10.2016 tarihinde yürürlüğe girecek olan Sağlık Uygulama Tebliğinin Elektronik reçete uygulaması başlıklı 4.1.5 maddesinin beşinci fıkrası “MEDULA sisteminin veya sağlık hizmet sunucusuna ait sistemin çalışmaması nedeniyle e-reçetenin düzenlenememesi halinde manuel olarak düzenlenen reçete üzerinde e-reçete olarak düzenlenememesine ilişkin ‘Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir’ ibaresi kaşe ya da el yazısı şeklinde belirtilmeli ve bu ibare başhekim tarafından onaylanmalıdır. Bu itibarla sistemlerin çalışmaması nedeniyle 2.ve 3.basamak sağlık hizmet sunucularınca e-reçete düzenlenemediğinde oluşturulan manuel reçetelerin ‘Sistemlerin çalışmaması nedeniyle e-reçete düzenlenememiştir’ ibaresi ile birlikte başhekimlik tarafından da onaylanması zorunludur. Başhekimlik onayı olmayan 2.ve 3.basamak sağlık hizmet sunucularınca düzenlenen manuel reçetelerin bedeli Kurumca ödenmeyeceğinden sözleşmeli eczanelerce bu reçetelerin karşılanmaması gerekmektedir.”