DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
İnatçı çocukla nasıl başa çıkılır?

İnatçı çocukla nasıl başa çıkılır?

Çoğumuz belki de inatçı bir çocukluk geçirdik. Yap denileni yapmama, her şeye itiraz etme bizim ebeveynlerimize de yabancı olmayan davranışlar. Ancak anne baba olunca iş daha bir zorlaşıyor tabi. Bir yanda evlat sevgisi diğer yanda otoriteden taviz vermeme düşüncesi çıkmaza sokabiliyor çoğumuzu. İnatçı çocukla nasıl başa çıkılır sorusunun en kısa cevabı nedir biliyor musunuz? Tahmin

Çoğumuz belki de inatçı bir çocukluk geçirdik. Yap denileni yapmama, her şeye itiraz etme bizim ebeveynlerimize de yabancı olmayan davranışlar. Ancak anne baba olunca iş daha bir zorlaşıyor tabi. Bir yanda evlat sevgisi diğer yanda otoriteden taviz vermeme düşüncesi çıkmaza sokabiliyor çoğumuzu. İnatçı çocukla nasıl başa çıkılır sorusunun en kısa cevabı nedir biliyor musunuz? Tahmin edenler vardır aranızda. Cevap çok kısa ve öz aslında: SABIR. Diyebilirsiniz ki sadece sabır yeterli mi? Gelin hep birlikte bakalım.

Uzman Pedagog Ali Çankırılı’ya göre:

Çocuğunuza siz ne kadar çok hayır derseniz onun inatçılığını arttırmış ve hayır demesini kolaylaştırmış olursunuz. Bir şey yapmasını istediğinizde veya ona bir sınır koyduğunuzda ifadelerinizi Hayır cevabı almayacak şekilde seçmelisiniz. Mesela çocuğunuzun tabağını yemekle doldurup yemeğini bitirmeden sofradan kalkmayacaksın derseniz büyük ihtimalle ben bu yemeği bitiremem cevabı alırsınız. Ancak bunun yerine herkes tabağına yiyeceği kadar yemek alsın ve bitirmeden kalkmasın derseniz herkesi bağlayan bir kural koymuş olursunuz.

İnatçılık neden olur ve nasıl düzeltilir?    

Hayır demeyi alışkanlık haline getirse bile çocuğunuzla bu konuda kesinlikle alay etmeyin. Onu cezayla korkutmayın, kimin güçlü olduğunu kanıtlamaya kalkmayın. Çünkü çocuklar bazen sizin sabrınızı sınar ve kendince sevginizi ölçmeye çalışır. Bu yüzden de ‘hayır’ demekte ısrar eder. Sizde bunu fark etmeyip bağırıp çağırıp ceza verirseniz ‘evet haklıyım beni hiç sevmiyorlar’ diye düşünebilir.İnatçılıkta ısrar ettiği zamanlarda onunla konuşmaya çalışın, ve davranışının nedenlerini sorun. İnatçılık çoğu çocukta kendini kabul ettirmeye çalışma ve bağımsızlık isteğinden kaynaklanır. Söylediği sebepler komik gelse de sabırla dinleyin. Kızmadan dinlediğinizi gördüğünde kendini kontrol etmeyi ve duygularını daha normal ifade etmeyi başaracaktır.İnatçılık bir hastalık sonrası ortaya çıkabileceği gibi, çocuğun haklı istekleri yerine getirilmediğinden de oluşabilir. Ya da çocuk inatçılığı kardeşini kıskandığı için gizli bir öç alma duygusuyla da yapıyor olabilir. Bu yüzden özellikle çocuğu kardeşiyle kıyaslayarak kıskançlık duygusunu tahrik etmemelisiniz.İnadı fazla önemsenen çocuk inadı bir silah olarak kullanabilir. Mesela sabah kahvaltısına kalkmak istemeyen bir çocuğa kalkması için ısrar etmeye gerek yoktur. Bunun yerine “Sen bilirsin, eğer kahvaltıya gelmezsen senin için tekrar kahvaltı hazırlayamam, öğlene kadar aç kalırsın.” diyerek seçimi ona bırakabilirsiniz. Birkaç saat sonra gelip kahvaltı istediğinde ise hayır hazırlayamam bunu sen seçtin diyerek inadın bir bedeli olduğunu gösterebilirsiniz.Yukarıdaki ifadeleri özetlediğimizde, çocuğunuza ne söylediğiniz değil nasıl söylediğiniz önemlidir. Çocuğunuzla sağlıklı iletişimler diliyorum.