DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
İncirlik ziyareti sonrası Almanya’dan bomba karar

İncirlik ziyareti sonrası Almanya’dan bomba karar

Türkiye ile Almanya arasında uzun süredir süren İncirlik krizinin sona ermesiyle Alman heyet Türkiye’ye geldi. Ziyaretin ardından bomba karar..\r\n\r\n

Türkiye ile Almanya arasında uzun süredir süren İncirlik krizinin sona ermesiyle Alman heyet Türkiye’ye geldi. Ziyaretin ardından bomba karar..Almanya’da toplanan Bakanlar Kurulu’nda gündeme bomba gibi düşecek bir karar aldı. Bugün gerçekleşen oturumda İncirlik Üssü’ndeki Alman askerlerinin görev süresinin 2017 yılına kadar uzatılması kararı alındı. Bunun yanı sıra 200 civarında asker göndermeyi hedeflediler. Alınan bu önemli kararlar bu karar ile sınırlı kalmadı. Alman hükümeti NATO zirvesinde alınan karar ile İncirlik’te konuşlanacaj AWACS’ları da askerlere göndereceğini belirttiler.Alman hükümetinin aldığı tüm kararların Alman Federal Meclisi’nde onaylanması gerektiğinin altı çizildi. Uzatma ve genişletme kararları ise önümüzdeki aylarda Meclis’e sunulacak.almanya-bomba

 Alman heyet İncirlik’e geldi

Soykırım kararının ardından iki ülke arasındaki ilişkiler gerilmişti. Yaşanan İncirlik krizinin sonrasında yapılan diplomatik temaslar sonuç verdi. Alman heyeti İncirlik’teki askerlerini ziyarete geldi.Alman Federal Meclisi’de Ermeni soykırımı yasa tasarısının kabul edilmesinin ardından iki ülke arasında soğuk rüzgarlar esmeye başlamıştı. Sonrasında ise Türkiye ermeni soykırımını kabul eden Almanya’nın İncirlik Üssü ziyaretlerine ambargo getirmişti. İncirlik Üssü için gerçekleştirilen diplomatik temaslar sonuç verdi. Ve Türkiye’nin İncirlik için koyduğu ambargo ortadan kalktı.

Alman heyet Türkiye’de

alman-heyet-geliyorTürkiye’nin İncirlik Üssü ambargosunu kaldırması ile ilk Alman heyet Türkiye’ye geldi. Ekim başları arasında düşünülen bu ziyaret için net bir tarih verilmemişti. Fakat Almanya Büyükelçisi’nden gelen açıklamada ‘6 kişilik bir heyetin ziyaret için 4 ekim tarihinde Türkiye’ye gelecek’ ifadeleri yer aldı. Almanya Meclisi Savunma Komisyonu’ndan oluşan heyet TBMM’deki Savunma Komisyonu üyeleriyle bir araya gelecek. Bu görüşmenin ardından 6 kişiden oluşan heyet ziyaret için Çarşamba günü İncirlik’e gitti.Bu yaşanan gelişmenin ardından Almanya ile Türkiye arasındaki İncirlik krizinin de ortadan kalktığı anlaşıyor. Ermeni soykırımı kararının ardından bu adımın iki ülke arasındaki normalleşme sinyallerinin verildiği düşünülüyor.

Angela Merkel’e büyük şok

Almanya’da yapılan eyalet meclisi seçimlerinde Almanya Başbakanı Angela Merkel’e büyük şok. Yapılan seçimlerde oy kullanılan 4  vatandaştan biri AfD ve NPD’yi seçti.Almanya’nın Mecklenburg-Vorpommern eyaletinde gerçekleşen seçimlerde Sosyal Demokrat Parti SPD, açık ara öne geçti. Seçmenler aşırı sağcı ırkçı partiler olan AfD partisi ve NPD partisini seçti. Seçim sonuçları Mecklenburg-Vorpommern seçim kurulu tarafından  açıklandı.  SPD partisi 2011 yılında gerçekleşen seçimlere göre yüzde 5 oranında oy kaybetti. SPD yüzde 5’lik oy kaybetmesine karşı 30,6 oranındaki oyla galip çıktı.angela-merkele-buyuk-sokSeçimde  SPD, CDU, Die Linke ve Yeşiller partisinin oy oranı azaldığı görüldü. AfD ise yüzde 20,9 oy oranıyla büyük bir yükseliş gösterdi. CDU’da AfD gibi oy oranını yükselterek başarı gösteren partiler arasında yer aldı. SPD ise yüzde 5,1 düşüşe rağmen 30,5’lik oy oranıyla ilk sıraya oturdu. AfD yüzde 20,9’la ikinci, CDU yüzde 19’la üçüncü, Sol Parti (Die Linke) yüzde 13,2 ile dördüncü, Yeşiller yüzde 4,9 ile beşinci ve Neonazilerin ırkçı partisi NPD de yüzde 3,1 ile altıncı sırada yer aldı.