DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
İngiltere’de ‘Brexit’ kararına protesto

İngiltere’de ‘Brexit’ kararına protesto

Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılmasının yankıları tüm dünyada sürüyor. Brexit kararının ardından Londra’da binlerce kişi sloganlar atarak referandumu protesto ettiler.

Birleşik Krallık’ın 23 Haziran’da Avrupa Birliği’nden çıkıp çıkmama kararını verdiği referandumda ‘Evet’ çıkması ‘Brexit’ olarak adlandırılmış ve tüm dünyada yankı uyandırmıştı.Brexit kararının ardından Londrada binlerce vatandaş ayağa kalktı.  AB’de kalmak isteyenler bu kararı “Avrupa için marş” adlı gösteri yürüyüşünde protesto etti.Göstericiler, Birleşik Krallık’ın geleceğinin AB’de olduğunu savunarak ‘Brexit’ kararının iptalini istedi.'Brexit'-protestosuAB’de kalmak için yürüyen binlerce genç Birleşik Krallık’ın en büyük parkı Hyde Park yakınında toplandı. Hyde Park’ında başlayan Brexit protestosu İngiliz Parlamentosu’na kadar devam etti.

“BEN AVRUPA’MDAN ÇIKMIYORUM”

Tahmini 35 bin kişinin bulunduğu protestoda, ‘Bizim geleceğimiz, bizim tercihimiz’, ‘AB benim geleceğim’, ‘Birlikte daha güçlüyüz’, ‘Yüzde 48 AB’yi istiyor’, ’48’iz, daha fazla yalan, daha fazla nefret yok’, ‘Ben Avrupa’mdan çıkmıyorum’, ‘Sev, nefret etme’, ‘Ben İngilizim, ben Avrupalıyım’, ‘AB’yi seviyoruz ‘vb. sloganlar atılarak 5 saat boyunca yürüyüş yapıldı.brexit-protestosu-ingiltereProtestoda aynı zamanda birlik mesajı taşıyan şarkıları AB’ye uyarlayarak söylediler.İnternette, Birleşik Krallık’ın Avrupa Birliği’nde kalıp kalmamasına dair yapılması istenen ikinci referandum için başlatılan dilekçeye günden güne talep artıyor. Dilekçeyi yaklaşık 4 milyon kişinin imzaladı.

KARARDAN GERİ DÖNÜŞ YOK

Yapılan protestolar ve internette başlatılan ikinci referandum olması yönündeki dilekçeler sonrası Birleşik Krallık’ın önde gelen politikacılarından açıklama geldi. ‘Brexit’ kararından geri dönüş olmayacağı duyuruldu.Siyasilerin ardından İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth üstü kapalı bir şekilde vatandaşlarına sakin ve sağduyulu düşünmeleri hakkında uyarıda bulundu.23 Haziran’da yapılan referandumda İngiltere’nin AB’den ayrılması için yüzde 52 oranında ‘Evet’ oyu çıkmıştı. Yani yaklaşık 17 milyon İngiliz Avrupa Birliği’nden ayrılma kararını onaylaşmıştı.

“HALKIN ÇIKARLARINA GÖRE DEĞİL”

Protestoda bulunan İşçi Partisi Milletvekili David Lammy Brexit kararını eleştirerek, bu referandumun halkın çıkarlarına göre verilmiş bir karar olmadığını, iktidar partisinin çıkarlarını gözeterek verilmiş bir karar olduğunu savundu.Diğer yandan İngiliz sanatçısı Bob Geldof ise kalabalığa seslenerek, İngiltere’nin Avrupa Birliği’ne ihtiyacı olduğunu belirterek, referandumdan çıkan kararın iktidarı ve Brexit yanlılarını vatandaşı kandırmakla suçladığını savundu.londra-brexit

ÇIPLAK PROTESTO

Cambridge Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Victoria Bateman, Birleşik Krallık’ın AB’den ayrılma kararı almasını protesto etmek için fakültedeki bir toplantıya çıplak katıldı. 2 saat boyunca çıplak protestosunu sürdüren öğretim üyesi, ‘Brexit ekonomik felaket demektir’ sloganını attı.