DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
İsrail o tazminatı ödedi! İşte milyon dolarlık tazminat..

İsrail o tazminatı ödedi! İşte milyon dolarlık tazminat..

İsrail’in tam 9 kişinin hayatını kaybettiği Mavi Marmara baskını sebebi ile tam 20 milyon dolar olan tazminatı ödedi.\r\n\r\n

İsrail tam 9 kişinin hayatını kaybettiği Mavi Marmara baskını sebebi ile tam 20 milyon dolar olan tazminatı ödedi. Ödenen tazminat mağdurlara dağıtılacak.İsrail, Gazze’ye yardım için yola çıkan Mavi Marmara gemisine baskın yapmıştı. Gerçekleşen baskın da tam 9 sivil hayatını kaybetmiş, 30 kişi de yaralanmıştı. 2010 yılında düzenlenen bu saldırı için İsrail’den 20 milyon dolar tazminat ödenmesi istendi.

İsrail 20 milyon dolar tazminat ödedi

İsrail yaptığı Mavi Marmara baskının ardından istenen 20 milyon doları Adalet Bakanlığı hesabına yatırdı. Adalet Bakanlığı hesabına yatırılan 20 milyon dolar, Mavi Marmara baskınında yaşamını yitiren vatandaşların ailelerine ve baskından mağdur olanlara paylaştırılacak.israil-mavi-marmaraİsrail’in attığı tazminat adımının sonrasında iki ülkeden karşılıklı olarak büyükelçi ataması bekleniyor. Beklenen bu açıklama ile ilgili üst düzey bir yetkilinin, Ankara Tel Aviv büyükelçisinin 10 içinde belirleneceğini ifade etti.Mavi Marmara baskını için iki ülke haziran ayında bir anlaşmaya varmıştı. İki ülkenin imzaladığı anlaşmada İsrail, kendisinden istenen 20 milyon dolar miktarındaki tazminatı ödemeyi kabul etmişti. Ödenen bu 20 milyon doların hayatını kaybeden 9 kişinin ailelerine ve gemide bulunan bu durumdan mağdur olan vatandaşlara verileceği belirtilmişti.

İsrail’in yerine getirdiği 3 şart

Gazze’ye giden yardım gemisi Mavi Marmara baskını sonrası iki ülke arasında ilişkiler kötüleşmişti. Ankara ise ülkeler arasındaki ilişkilerin normale dönmesi için İsrail’e 3 şart sunmuştu. O şartlar ise şöyle;

  • Türkiye’den özür dilenmesi.
  • İsrail’in hayatını kaybeden ve mağdur olan vatandaşların ailelerine 20 milyon dolar tazminat ödemesi.
  • Son olarak ise Gazze ablukasının kaldırılması

Ankara’nın istediği bu 3 şart sonrası Başbakan Netanyahu, geçtiğimiz 2013 yılında Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı aramış özür dilemişti. İlerleyen zamanlarda yapılan görüşmelerde ise İsrail 20 milyon dolar değerindeki tazminatı ödemeyi kabul etti. Ve bunun yanı sıra Türkiye’nin Gazze’ye insani yardım göndermesini kabul etmişti.