DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
İştahınızın Önüne Geçebilirsiniz

İştahınızın Önüne Geçebilirsiniz

Diyet yapmak isteyenlerin en büyük şikayetidir iştahına hakim olamamak. Güzel hayallerle başlayan diyet çalışmaları, engellenemeyen iştah yüzünden başka pazartesilere erteleniverir hiç istemeden. Siz de bunlardansanız aslında iştahınızı kesebilirsiniz. Nasıl mı? Cevabı yazımızda:Beynimiz duyu organlarımızı kontrol etmenin yanında, açlık tokluk hislerimizi de kontrol eder. Vücudumuzun enerjisi azaldığında beyin bunu hisseder ve bazı kimyasal maddeler salgılar. Bunun

Diyet yapmak isteyenlerin en büyük şikayetidir iştahına hakim olamamak. Güzel hayallerle başlayan diyet çalışmaları, engellenemeyen iştah yüzünden başka pazartesilere erteleniverir hiç istemeden. Siz de bunlardansanız aslında iştahınızı kesebilirsiniz. Nasıl mı? Cevabı yazımızda:Beynimiz duyu organlarımızı kontrol etmenin yanında, açlık tokluk hislerimizi de kontrol eder. Vücudumuzun enerjisi azaldığında beyin bunu hisseder ve bazı kimyasal maddeler salgılar. Bunun sonucunda da yeme isteğimiz ortaya çıkar. Aynı zamanda yemeklerin tadı, kokusu veya görüntüsü de açlık duygusuna neden olabilir. Örneğin yemek sonrasında canınız tatlı istiyorsa bunun nedeni kesinlikle açlık değil, kontrolden çıkan yeme isteğinizdir. Eğer bütün bunları aklınızdan çıkarmazsanız, tokken yediğiniz yemek miktarını en aza indirebilirsiniz.

Atıştırma krizlerinizden kurtulun!

Gün içinde kesinlikle öğün atlamadan sık sık ve az az yemek, iştahınızın kontrolden çıkmasını önlemenin en kolay yolu. Öğün atlarsanız sürekli açlık hissedersiniz ve atıştırırsınız. Öğün atlamasanız da bir şeyler atıştırmak isteyebilirsiniz ama bu sefer yiyeceğiniz miktarlar daha az olacaktır. Böyle bir durumlarda sağlıklı karbonhidratlara, posa içeriği yüksek olan lifli gıdalara yönelin. Çünkü bu besin grupları sindirim sisteminde daha uzun süre kalır ve şeker seviyenizi yavaşça yükselterek daha uzun süre tokluk hissi sağlar..Tat alma duyunuzu uyarın!Yapılan araştırmalara göre tat alma duyusunu değişik tatlarla tatmin etmek, porsiyon miktarlarının küçülmesini sağlıyor. Bu yüzden tat alma duyunuzu taze otlar ve baharatlarla uyarın!Bol bol su tüketin!Su içmek tok hissetmeniz açısından önemli. Ayrıca vücut susuz kaldığında çoğu zaman açlık hissine benzer sinyaller gönderiyor. Bol su içmek yemeğe yönelmeyi engeller. Kabızlığı önlemek için de bol su içmek gerekir. Kabızlık kişinin kendisini şiş, sıkıntılı hissetmesine neden olur. Bu da yemek yeme dürtüsünü arttırır.Yiyecekleri iyice çiğneyin!Yiyecekleri uzun süre çiğnedikten sonra yutmak, beyinden mideye doydum sinyalinin gelmesini sağlıyor. Üstelik bu şekilde tat alma duyusu da tatmin oluyor. Böylece doyduğunuzu anlayıp kısa sürede yemeğe son veriyorsunuz. Aynı zamanda fazla yemekten kaynaklanan sindirim sorunları da ortadan kalkıyor..Güç gerektiren egzersizler yapın!Egzersizleriniz zorlaştıkça vücut ısısı ve metabolizma hızı artıyor. Sonuçta daha fazla kalori yakmaya başlıyorsunuz. Egzersizden sonraki birkaç saat boyunca iştahınız daha az oluyor.

İşte sizlere iştah azaltan tarifler:

Albümin iştahı kapatır. Yeşil fasulyede bol bulunur. Bir porsiyon yeşil fasulyeyi 20 dakika suda haşlayıp sirke, karabiber ve biraz da tuzla tatlandırabilirsiniz.Kendinize yeşil salata, uskumru balığı, kivi ve portakaldan oluşan bir ziyafet hazırlayın. Balığın içeriğinde ki iyot, tiroit bezinin çalışmasını hızlandırdığından açlık hissi giderilir.Yağsız kaşarı ince ince dilimleyin ve siyah zeytin ile süsleyin. Üzerine bir yemek kaşığı sirke dökün. Bu, birkaç saat için açlığınızı giderecektir.Bol bol böğürtlen yiyin. Böğürtlen sizi tok tutar. Kan şekerinizin yükseleceğinden korkmayın. Çünkü böğürtlenin içeriğindeki doğal şekerler kan şekerini hiçbir şekilde etkilemez.Kahvaltıda armut yiyin. Armudu rendeleyin yulaf ve yoğurtla karıştırın. Armudun içeriğindeki früktoz uzun süre açlık hissetmemenizi sağlarGünde üç kez meyve suyu için. Meyve suyunun içine koyacağınız maden suyu, magnezyum ihtiyacınızı karşılayacak ve açlığınızı giderecektirCevizin içeriğinde bolca triptofan var. Unutmayın, bu madde serotonin salgısını arttırıyor ve açlık hissetmenizi engelliyor. Ancak 100gr. Ceviz de 590 kalori var, bu yüzden 5 – 6 cevizden fazlasını yemeyin.Akşam yemeğinizde 100 gr. tavuk filetosunu ızgarada kızartıp limonla tatlandırın. Bu, yağ yakımını hızlandırır. Ayrıca içeriğindeki triptofan açlık hissini giderir ve metabolizmayı hızlandırır.Fıstıklar eşsiz bir albümin madenidir bu yüzden iştahı azaltır. Gündüzleri bir avuç dolusu tuzsuz fıstık yiyin.Üç yemek kaşığı ufalanmış cevizi yağsız yoğurtla karıştırın. Bu karışımın içeriğindeki aminoasitler, iştahı kapatan hormonların üretimini arttırır.Soğan bol miktarda iyot içerir. İyot, tiroit bezi yoluyla açlık hissini giderir.İstediğiniz kadar kuşkonmazı tuzlu suda haşlayın. Kuşkonmazı, incecik kıyılmış bir demet maydanoz, 2 yemek kaşığı zeytinyağı, doğranmış soğanla karıştırın ve karabiberle tatlandırın. Kuşkonmazın içeriğindeki aminoasitler, beynin gönderdiği açlık sinyallerini azaltır ve iştahı kapatır.

Bazı bitkilerin kokuları iştahı azaltır:

Nane, yeşil elma ve zerdeçal gibi bitkiler günde 20-30 kez koklanırsa, sinir sistemine iştahı azaltıcı bir uyarı gönderir. Bu şekilde az da olsa iştah azalır.

Bazı bitkisel çaylar iştahı azaltır:

Mate çayı ve benzer çaylar acımsı tadıyla iştahın azalmasını sağlar. Ancak bu çayları içerken asla şeker atmamalısınız.

İştahı azaltan gıdalar:

Bazı yeşil yapraklı sebzeler ( tere, karalahana, ıspanak, madımak, roka) mideye tokluk hissi vermeye yardımcı gıdalardır.Vücuda yeterince protein almak açlık hissini azaltır. Protein yumurta, tavuk, süt, balık, yoğurt gibi besinlerde bulunur. Bu besinleri sık sık tüketerek açlık hissinizi giderebilirsiniz.Maydanoz, metabolizmayı hızlandırır. Maydanozu yemek veya çayını içmek, ödemlere ve vücudun su toplamasına karşı çok etkili bir yöntemdir.Kekik, sindirim sorunlarını tedavi eder ve metabolizmayı hızlandırıyor. Bağışıklık sistemini güçlendirir, yorgunluktan şikayet edenlere zindelik veriyor.Civanperçemi, tatlıya karşı iştahı keser, tokluk hissi verir. Yenilenme hissi veren lezzeti, ağır yemeklerin tadını da hafifletir.Biberiye, sindirimi düzenler. İyi bir canlandırıcıdır, kan dolaşımını hızlandırır, cildi sıkılaştırır. Et yemeklerinde kullanılabilir.Tere, vücuttaki yağ yıkımını hızlandırır. Pişince acılaştığı için çiğ yemek gerekir. Ayrıca içinde birçok vitamin barındırır.Balık otu, metabolizmayı hızlandırarak zayıflamaya destek olur. İçindeki maddeler tırnakları güçlendirerek saçlara parlaklık verir. Salata ve meyveli içecekler içinde kullanılabilir.

Son olarak da Ender Saraç’tan iştah kesen buzlu çay:

* Bir buçuk litre su,* 1 Tatlı kaşığı yeşil çay,* Yarım tatlı kaşığı yasemen çayı,* 1 tatlı kaşığı mate çayı,* 1 tutam ıhlamur.Bitkileri bir çaydanlığın içinde 30 saniye kaynatın. Kaynadıktan sonra 4 dakika demlendirin. Demlendikten sonra süzün. Ilıyınca içerisine çok az miktarda bal ekleyin. Soğuduktan sonra ise, içi buz dolu bir kaba (termosa) aktarın. En son olarak çayın üzerine taze kıyılmış nane yapraklarını aktarın. Yemeklerden 10 dakika önce soğuk olarak için. Bu çay, sayesinde, iştahınızda kayda değer bir azalma olacaktır.İştahınızın sağlık sınırlarında olması dileğiyle …