DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
İsveç’te güvenlik riski taşıyan sığınmacıların sayısında artış

İsveç’te güvenlik riski taşıyan sığınmacıların sayısında artış

İsveç’te yapılan araştırmalar sonrasında ülkede güvenlik riski taşıyan sığınmacıların sayısında artış olduğu açıklandı. İşte İsveç Göçmen Dairesinden yapılan açıklama…\r\n\r\n

İsveç’te yapılan araştırmalar sonrasında ülkede güvenlik riski taşıyan sığınmacıların sayısında artış olduğu açıklandı. İşte İsveç Göçmen Dairesinden yapılan açıklama…İsveç Göçmen Dairesi, ülke genelinde polis istihbarat birimlerine çok sayıda ihbar geldi. İhbarlarda ‘güvenlik riski’ taşıyan sığınmacıların çok arttığı ve endişelerin olduğu bilgileri yer alıyordu. Bunun yanı sıra istihbarat örgütü olan SAPO’nun bu tarz kişileri sınır dışı etmek istemesine karşılık bir kısmının hala ülkede olduğu ifade edildi.

SAPO ve İsveç Göçmen Dairesi’nden bomba rakamlar

Ülkeye sığınma başvurusu yapanlar arasında güvenlik riski taşıyan bir an önce tespit edilmesi gerektiği ifade edildi. Ve bu yıl içerisinde istihbarat örgütü SAPO ve İsveç Göçmen Dairesi’nin verilerine göre güvenlik riski taşıyan sığınmacı başvuru sayısı tam 671’e yükseldi. 2016 yılında 671’e yükselen bu sayı 2014 yılında 109, 2015 yılında ise 461 idi. Göçmen Dairesi Özel Operasyonlar Birimi Başkanı Oskar Ekblad bu artışı geçtiğimiz yıl yaşanan büyük sığınmacı dalgasına bağladı. Ve ‘‘Sığınma başvurularındaki sayısın bu yıl çok düşmüş olmasına karşın daha önceki yıllardaki ortalama 100 sayısına gerileyeceğine ihtimal vermiyorum.’’ şeklinde ifadelere yer verdi.Göçmen Dairesi Özel Operasyonlar Birimi Başkanı Oskar Ekblad, bu sığınmacıların çoğunun Suriye ve Irak gibi savaş yaşanan bölgelerden geldiğinin altını çizdi. ‘‘Bu bölgelerde yoğun olarak savaş suçu işleniyor, görülmemiş acımasız bir savaş yürütülüyor. Bu da radikalleşme riskini arttırıyor. Ancak bizim sistemimiz tehdit unsurunu tek başına engelleyecek kadar yeterli değil. Bunun yanısıra güvenlik riski taşıdığı değerlendirmesi yapılan kişilerin derhal sınırdışı edilme işlemi de kolay değil. Zira bu kişiler geldikleri ülkelerde işkenceye uğrama, idam ile cezalandırılma riski taşıyabiliyorlar. ” dedi.

İsveç’ten bomba yorum: ‘Endişe verici’

Amerika’da yapılan başkanlık seçimlerinin ardından Donald Trump ülkenin yeni başkanı oldu. Bu duruma İsveç Başbakanı  Stefan Löfven’den bomba yorum geldi.Amerika genelinde yapılan seçimlerde tam 277 delegeye ulaşan Cumhuriyetçi Parti başkanı Donald Trump yeni başkan seçildi. Tüm dünya basınında geniş yer seçim sonuçları ile ilgili İsveç’ten bomba yorum geldi. İsveç Başbakanı Stefan Löfven, Donald Trump’un başkan seçilmesinin ardından yaptığı açıklama ile gündeme oturdu.

İsveç Başkanı Stefan Löfven: ‘Seçim sonuçları tedirgin etti’

stefan-lofyenABD’nin yeni başkanın seçilmesinin sonrasında konuşan Başbakan Stefan Löfven, “Seçim sonuçları sıradan insanlarda endişe yarattığı gibi piyasaları da tedirgin etti” şeklinde açıklamalarda bulundu. Başbakan Stefan Löfven dikkat çeken açıklamalarına “Bir çok nedenden dolayı Hillary Clinton’ın kazanmasını tercih ederdim. Ancak şurası da bir gerçek ki, seçimi kimin kazandığına bakmazsızın İsveç, ABD ile iyi ilişkiler sürdürmek için çabalarına devam edecektir” şeklindeki sözleri ile devam etti.Stefan Löfven, seçimlerin öncesinde ülkedeki ciddi anlamda kirlenen politik ortama dikkat çekti. Ve  “Bütün siyasi liderler bunun yayılmaması için büyük sorumluluk taşıyor. Nefrete dayalı böylesi siyasi ortamdan kimse kazançlı çıkmaz. Her zaman yaptığımız gibi seçim kazanan birini kutlarız” dedi. Başbakan Stefan Löfyen’in yanı sıra Dışişleri Bakanı Margot Wallström de açıklamada bulundu. Dışişleri Bakanı Margot Wallström yaptığı açıklamada ise bu durumu diğer AB dışişleri bakanları ile biraraya gelerek değerlendireceklerini ifade etti.