DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
İsviçre’de skandal zorunluluk!

İsviçre’de skandal zorunluluk!

İsviçre’de okullara ‘el sıkışma zorunluluğu’ getirildi. Alınan bu karara yapılan itiraz kabul edilmedi. Bu haber İsveç basınında büyük yankı uyandırdı.\r\n\r\n

İsviçre’de okullara ‘el sıkışma zorunluluğu’ getirildi. Alınan bu karara yapılan itiraz kabul edilmedi. Bu haber İsveç basınında büyük yankı uyandırdı.İsviçre’nin şehirleri arasında yer alan Basel‘de iki Müslüman öğrenci, bayan öğretmenleri ile tokalaşmayı reddetti. Yaşanan bu olayın üzerine öğrencilere ‘el sıkışma zorunluluğu’ getirildi. Ve yapılan itiraz reddedildi.

İsviçre basının da çıkan o haber

İsviçre basınında yer alan haberde, dini sebeplerden dolayı öğretmenler ile el sıkışmaktan kaçınan öğrencilere ‘el sıkışma zorunluluğu’ getirildiği bilgisi yer aldı. Basel Eğitim Bölümü Başkanı Monica Gschwind, konu ile ilgili yaptığı açıklama da ‘el sıkışmanın ülke toplumunda önemli bir yeri vardır’ ifadesinde bulundu. Ve alınan bu kararı memnuniyetle karşıladığını belirtti. Velilerin ise bu karara itirazlarını Basel Eğitim Kurumuna iletme hakkına sahip olduklarının altı çizildi.’El sıkışma zorunluluğu’nun asıl sebebi ise geçtiğimiz aylarda 2 Müslüman öğrencinin dini sebeplerden dolayı öğretmenleri ile tokalaşmayı reddetmesi oldu. Tokalaşmayı reddeden Müslüman öğrenciler 14 ve 16 yaşlarındaydı. Olayın hemen ardından eğitim kurumu öğrencilere el sıkma zorunluluğu getirdi.

Karara uymayanlara 5 bin frank para cezası

Therwil okul konseyinin aldığı ‘el sıkışma zorunluluğu’ kararına uymayan öğrencilere ise para cezasının olacağı açıklandı. Öğretmenleri ile tokalaşmayı reddeden öğrencilerin ailelerine 5 bin frank (yaklaşık 5 bin dolar) para cezası uygulanacağı belirtildi. Müslüman öğrenciler bu duruma oldukça tepkili.

‘İslam resmi din olsun’

İsviçre ‘İslam resmi din olsun’ önerisinden bulundu. Sosyal Demokrat Partisi lideri konu ile ilgili Sonntags Zeitung gazetesine konuştu.Sosyal Demokrat Partisi lideri Christian Levrat, ‘İslam resmi din olsun’ önerisi ile gündeme oturdu. Sonntags Zeitung gazetesine konuşan lider ‘ İslam’ın resmi din olarak kabul edilmesi ve anayasada yer almasının tartışılması’ gerektiğini vurguladı. Christian Levrat, “İslam resmi din olarak tanınırsa, din adamlarının eğitiminin ve finasmanın İsviçre tarafından karşılanacağı ve yabancı ya da aşırıcı çevrelere bırakılmayacağı” konusunda değerlendirmelerde bulundu.  Christian Levrat, “İsviçre’ye özgü bir İslam dini olabilir mi? Bunu tartışmalıyız.” dedi.

Anket düzenlendi

Bu öneriye 20 Minuten gazetesi “İsviçre’de İslam resmi din olmalı mı?” şeklinde anket düzenledi.