DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Jobcenter büyük cezalar vererek Hartz 4 ile geçinenlere göz açtırmayacak

Jobcenter büyük cezalar vererek Hartz 4 ile geçinenlere göz açtırmayacak

Almanya’da İş ve İşçi Bulma Kurumu, işsizlik parası alanlara göz açtırmıyor. Özellikle Hartz 4 sosyal yardımı ile geçinen işsizler giderek daha sıkı önlemlere tabi tutuluyor. Bu önlemler arasında sosyal yardımın kesilmesi veya tamamen durdurulması da var. Bununla birlikte kurum sık sık haksız muamelede bulunabiliyor.Bu önlemlerde ise genellikle işsiz kişinin kurumdaki randevulara icabet etmemesi veya kurumun

Almanya’da İş ve İşçi Bulma Kurumu, işsizlik parası alanlara göz açtırmıyor. Özellikle Hartz 4 sosyal yardımı ile geçinen işsizler giderek daha sıkı önlemlere tabi tutuluyor. Bu önlemler arasında sosyal yardımın kesilmesi veya tamamen durdurulması da var. Bununla birlikte kurum sık sık haksız muamelede bulunabiliyor.Bu önlemlerde ise genellikle işsiz kişinin kurumdaki randevulara icabet etmemesi veya kurumun gösterdiği işlere gitmemesi önemli rol oynuyor. Bu gibi sebeplerden dolayı İş ve İşçi Bulma Kurumu geçen sene yaklaşık 135 bin kişinin Hartz 4 aylığından kesmiş. Halbuki Hartz 4 aylığı bir kişinin Almanya şartlarında hayatta kalması için gerekli olan asgari miktara tekabül ediyor.

JOBCENTER CEZALARINDAN EN ÇOK ÇOCUKLAR ETKİLENİYOR

Bu rakamlar Sol Parti’nin hükümete verdiği soru önergesine verilen cevap sayesinde elde edilmiş. Bu rakamlar ele alındığında geçen sene parası kesilenlerin sayısının bir yıl öncesine göre 3 bin civarında arttığı anlaşılıyor. Asıl sorun ise cezadan çok sayıda çocuğun etkileniyor olması. Hükümetin verdiği bilgiye göre, ceza alan her üç haneden birinde çocukla yaşıyor. Mağdur çocukların sayısının 44 bin 400 olduğu tahmin ediliyor.

HARTZ 4 ALANLARA YAPILAN YAPTIRIMLARIN ÖNEMLİ BİR KISMI HAKSIZ

Yaptırımları bile bile iş bulmak için kurumdaki randevulara gitmemek, kurumun gösterdiği işleri veya eğitim imkanlarını değerlendirmemek ve çalışmadan hayatını sürdürmek elbette karşılıksız kalmaması gereken bir tutum. Bununla birlikte İş ve İşçi Bulma Kurumu’nun yaptırım konusunda ne kadar işgüzar olduğu da ortada. Bunu kurumun kaybettiği davalara bakarak anlamak mümkün. Geçtiğimiz yıl kuruma haksız muamelede bulunduğundan dolayı açılan 5 bin 485 davada sonuç belli olmuş ve kurum bu davaların yüzde 38’inde kısmen haksız bulunmuş. 50 bin 805 kişi ise yaptırımlara itiraz etmiş ve bunlardan 18 bin 667’si tümüyle veya kısmen kabul edilmiş. Bu rakamda yüzde 37’ye takabül ediyor.

ASGARİ GEÇİM DÜZEYİ HAKKINA RİAYET ETMEDEN HARTZ 4 KESİLİYOR

İş ve İşçi Bulma Kurumu, basit kayıt ihlallerinde üç aylık ödemenin yüzde onunu kesiyor. Şayet iişsiz kişi kurumun gösterdiği bir işe gitmezse bu oran yüzde 30’a çıkıyor. Bu ihlal tekrarlanırsa sosyal yardımın yüzde 60’ı, hatta tamamı kesilebiliyor.25 yaşın altında olup da işsiz olanlara ise daha sert yaptırımlar uygulanıyor. Bu kişilerin Hartz 4 hakkı çok daha hızlı bir şekilde ellerinden alınıyor.

FEDERAL ANAYASA MAHKEMESİ YAPTIRIM UYGULAMASINA SON VEREBİLİR

Sol Parti Genel Başkanı Katja Kipping bu uygulamanın temel hak olan asgari geçim düzeyini ihlal anlamına geldiğini söylüyor. Kipping, “En üzücü olan da bu durumdan çok sayıda çocuklu ailenin mağdur olması” diyor. Politikacıya göre başarıyla sonuçlanan dava ve itirazların sayısı yaptırımların ne kadar keyfi olduğunu gösteriyor.İş ve İşçi Bulma Kurumunun Hartz 4 ile geçinenlere karşı takındığı tutum yakın bir zamanda Federal Anayasa Mahkemesi’nin önüne de gelebilir. Bu durumda mahkemenin yaptırımların anayasayı ihlal ettiği yönünde karar vermesi muhtemel.