DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Kadınlarda idrar kaçırma neden olur?

Kadınlarda idrar kaçırma neden olur?

Normal günlük işler sırasında, ani ve istemsiz olarak idrarın idrar yolundan dışarı çıkmasına “idrar kaçırma” denir. Bu rahatsızlığına tıp dilinde  “inkontinans” denmektedir. Birçok kişide görülebilen bu hastalığın tedavisi vardır fakat insanlar farklı nedenlerle doktora bu durumu anlatmaktan utanırlar. Ancak tanının konulması ve bir an önce tedaviye başlanması için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Bu durumdan pek

Normal günlük işler sırasında, ani ve istemsiz olarak idrarın idrar yolundan dışarı çıkmasına “idrar kaçırma” denir. Bu rahatsızlığına tıp dilinde  “inkontinans” denmektedir. Birçok kişide görülebilen bu hastalığın tedavisi vardır fakat insanlar farklı nedenlerle doktora bu durumu anlatmaktan utanırlar. Ancak tanının konulması ve bir an önce tedaviye başlanması için mutlaka bir doktora başvurulmalıdır. Bu durumdan pek çok kadında utanır ve sıkıntı duyar. Hastalık bazı kadınlarda günlük yaşamı sınırlandıracak kadar şiddetli olarak kendini gösterebilir. Profesyonel, sosyal ve kişisel hayatı etkileyebilen bu problemden kurtulup eskisi gibi özgür yaşama dönmek ve hayat kalitesini artırabilmek için farklı çözüm yolları vardır.-Güldüğünüzde, öksürdüğünüzde veya hapşırdığınızda,-Yürürken veya egzersiz yaparken,-Ağır bir şeyler kaldırırken,-Oturur ya da yatar durumdan ayağa kalktığınızda idrar kaçırıyorsanız ve-İdrar yapma hissi geldiğinde tuvalete yetişemiyorsanız-Tuvalette hiçbir zaman idrarınızı tamamen boşaltamadığınız hissine kapılıyorsanız ve bu durumdan kurtulmak için gün boyunca sık sık tuvalete gitmek zorunda kalıyorsanız mutlaka bir uzmana başvurmalısınız.Böylece idrar kaçırmanızın nedeni ve tipi saptanarak tedaviye giden yolda ilk adımı atmış olursunuz. Doktorunuz ile altına kaçırma konusunu açıkça konuşursanız, en etkili tedavi seçeneklerini öğrenip bir zamanlar yaşadığınız hareketli ve mutlu yaşam şeklinize yeniden dönebilirsiniz.İdrar kaçırma, 30 yaş üzeri kadınların her dördünden birinde görülebilen oldukça yaygın ve ciddi bir problemdir. Özellikle menopoz sonrası dönemi geçiren kadınlarla ve çok doğum yapmış kadınlarda görülür. Ancak bazen de hiç doğum yapmamış genç kızlarda dahi görülebilmektedir. Yapılan araştırmalar kadınların % 25’inin hayatlarının herhangi bir döneminde idrar kaçırma sorunu ile karşı karşıya kaldıklarını göstermektedir.

İdrar Kaçırma Nedenleri Nelerdir?

İdrar kaçırmanın birçok sebebi olabilir. Mesanede oluşabilecek enfeksiyonlar, vajinal enfeksiyonlar, mesane taşları, zorlu doğumlar, hormonal değişimler, mesane tümörleri, sinirsel hastalıklar, mesane çıkışı tıkanıklıkları idrar kaçırmanın nedenleri olabilir. Bunun yanında:İlerleyen yaş grubunda olmak,idrar-urge-Fazla kilolu olmak yani obezite hastası olmak-Kalıtımsal sebepler-Kabızlık-İdrar yolu enfeksiyonları (kadınlarda sistit, mesane iltihabı)-Vajinal enfeksiyonlar-İdrar taşları ve tümörleri-Zor gerçekleşen doğumlar,-Menopoz kaynaklı hormonal değişiklikler-Işın tedavisi-Sinirsel hastalıklar ve erkeklerde görülen prostat büyümesi-Kadınlarda devamlı idrar kaçırma nedeni: mesane-vajina arasında ya da böbrekle mesane arasındaki idrar borusu (üreter) ile vajina arasında oluşacak birleşmeler-Kontrolsüz şeker hastalığı-Alkolizm-Prostat kanseri tedavisi için geçirilmiş ameliyatlar-Beyin fonksiyonlarının yavaşladığı  hastalıklar (demans, alzheimer, damarsal hastalıklar vb)- Kas gevşetici, tansiyon düşürücü, idrar söktürücü, sakinleştirici ve depresyona karşı alınan ilaçlarla, alerji ilaçları da idrar kaçırmaya sebep olabilir.