DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Kafkasların sağlık sırrı kefir nedir? Evde kefir nasıl yapılır?

Kafkasların sağlık sırrı kefir nedir? Evde kefir nasıl yapılır?

Kefir, Kafkasya’nın dağlık bölgelerindeki keçilerin sütünden serinleme amacıyla yapılan probiyotik bir süt ürünüdür. Sonraları kefir yapımında koyun ve inek sütü de kullanılmış ve kefir buralardan dünyaya yayılmıştır. Kafkasyalıların sağlıklı ve uzun yaşamlarının sırrı olan kefirin yapımı uzun yıllar gizli tutulmuştur. Kefirin aynı zamanda gençlik iksiri olduğu da kabul edilmiştir. Yazımızda “Kafkasların sağlık sırrı kefir nedir?

Kefir, Kafkasya’nın dağlık bölgelerindeki keçilerin sütünden serinleme amacıyla yapılan probiyotik bir süt ürünüdür. Sonraları kefir yapımında koyun ve inek sütü de kullanılmış ve kefir buralardan dünyaya yayılmıştır. Kafkasyalıların sağlıklı ve uzun yaşamlarının sırrı olan kefirin yapımı uzun yıllar gizli tutulmuştur. Kefirin aynı zamanda gençlik iksiri olduğu da kabul edilmiştir. Yazımızda “Kafkasların sağlık sırrı kefir nedir? Evde kefir nasıl yapılır? ” konularını ele aldık.Kefir sütün mayalanması ile elde edilen sodalı ayran tadında, boza kıvamında mayalı bir süt içeceğidir. Mayalanma sırasında oluşan karbonmonoksit sayesinde köpürme özelliği vardır. Diğer fermente süt ürünlerinden farklı olarak ferahlatıcıdır.Rusya’da yapılan araştırmalarda yoğurtta 2 adet olan probiyotik bakteri sayısının kefirde 25-30 adet olduğu tespit edilmiştir. Bunun üzerine kefir iyice tanınmış ve popülaritesi giderek artmıştır. Başta İskandinav ülkelerinde, sonra Avrupa’da, ardından Amerika ve Japonya’da da üretilmeye başlanmıştır.

Evde Kefir Nasıl Yapılır?

Evde kefir yapmak çok ama çok kolaydır. Aynı yoğurt yapmaya benzer. Tek farkı süte yoğurt mayası değil de kefir tanesi konulursa kefir yapılmış olur.  Ancak en önemli nokta güvenilir bir kaynaktan kefir tanesi bulmaktır. Kefir tanelerinin, yani kefir mayasının kalitesi ve doğallığı çok önemlidir. Mümkünse Ziraat Fakülteleri’nde üretilen, içindeki bakterilerin analizi yapılmış, kalitesi onaylanmış mayalar kullanılmalıdır. Evde kaliteli bir maya ile yapılan kefirin bakteri çeşitliliği yani kalitesi hazır alınan kefirlere göre çok daha fazladır.Kefir Yapmak İçin Neler Gereklidir:

  • 1 litre süt (Bulabilirseniz taze keçi sütü, yoksa çiğ veya pastörize inek sütü de olabilir)
  • 30-50 gram kefir mayası (kefir tanesi)
  • Plastik kapaklı cam kavanoz
  • Plastik süzgeç

Kefir Yapılışı:                                         

  1. Önce çiğ süt kaynatılır ve soğutulur. Üzerinde oluşan kaymak varsa alınır,
  2. Süt 20-25 dereceye kadar soğuduğunda kefir mayası ilave edilir,
  3. Kavanozun ağzı hava alacak, ancak toz girmeyecek şekilde uygun bir malzemeyle kapatılır,
  4. 20-25 derece sabit sıcaklıkta bir yerde bırakılır, hava soğuk ise yoğurt mayalar gibi kavanozun etrafı bir bezle sarılır,
  5. 18-24 saat mayalanması beklenir,
  6. Süt pıhtılaşmış gibi bir görünüm aldığında kefir olmuş demektir,
  7. İyice olması için buzdolabında bir gece bekletilir,
  8. Sonra elde ettiğimiz kefir plastik bir süzgeçle bir kaba süzülür,
  9. Kaba süzülen kefir içilmeye hazırdır, 2 gün kadar buzdolabında muhafaza edilebilir.

Uyarı: Kefirin bileşiminde %1 kadar süt asidi ve % 0.5-2.0 düzeyinde etil alkol bulunmaktadır, bekledikçe içindeki alkol oranı artar. O yüzden uzun süre bekletilmemelidir.

Kefir Taneleri Nasıl Saklanır?

Kefir taneleri klorsuz su ile yıkanır. Eğer hemen kefir yapılacaksa yıkanmadan hemen kullanılabilir. Eğer taneler saklanacaksa su dolu temiz bir kavanoza konur ve buzdolabında 2-3 gün bekleyebilir. 2-3 gün sonra da kullanılmayacaksa, taneleri her 2-3 günde bir klorsuz su ile yıkayıp, su veya süt içinde saklamak gerekir. Bu işlem uygulanmazsa maya bozulmaya başlar. Bozulduğunu mayaların yapışkanlaşmasından salyalaşmasından anlayabilirsiniz. Saklama koşullarına dikkat edilirse kefir taneleri uzun yıllar dayanır.Uyarı: Kefir taneleri kesinlikle metal ile temas etmemelidir. Metal yerine plastik süzgeç ve kaşık kullanılmalıdır.