DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Karabuğday nedir, karabuğdayın faydaları nelerdir?

Karabuğday nedir, karabuğdayın faydaları nelerdir?

Kuzukulağıgiller familyasından olan karabuğdayın diğer adı, “greçka”dır. Karabuğday unu tek başına ekmek ve unlu mamullerin yapımı için uygun değildir. Çünkü tahıldan çok kabuklu yemişe benzer. Kasha, karabuğdayın kabuğu ayıklandıktan sonra kavrulmuş tam veya öğütülmüş halidir. Kendine has güçlü ve hafif acı ve fıstıksı tadı vardır. Gluten içermediğinden Karabuğdayın faydaları özellikle çölyak hastaları için oldukça fazladır.

Kuzukulağıgiller familyasından olan karabuğdayın diğer adı, “greçka”dır. Karabuğday unu tek başına ekmek ve unlu mamullerin yapımı için uygun değildir. Çünkü tahıldan çok kabuklu yemişe benzer. Kasha, karabuğdayın kabuğu ayıklandıktan sonra kavrulmuş tam veya öğütülmüş halidir. Kendine has güçlü ve hafif acı ve fıstıksı tadı vardır. Gluten içermediğinden Karabuğdayın faydaları özellikle çölyak hastaları için oldukça fazladır. Aynı zamanda yapılan bazı çalışmalara ve bazı uzmanlara göre tipik bir tahıl proteini olan glutenin tüm insanlara zararlı olduğu, hatta pek çok insanda gluten hassasiyeti bulunduğu belirtilmektedir. Bundan dolayı karabuğday diyeti glutensiz diyet tercih edenler için çok iyi bir alternatiftir. Ancak tabi ki karabuğdayın faydasının yanında zararları da bulunmaktadır. Özellikle karabuğdayın içindeki başka bazı maddeler alerjiye neden olabileceği için tüketilirken haşlandıktan sonra suyunun süzülmesi tavsiye edilir.

Karabuğdayın faydaları:    

**Karabuğday içerisinde rutin ( P1 vitamini )   vitamini bulunmaktadır. Rutin’in kandaki kolesterolü azaltıcı etkisi, damarlara esneklik ve güç kazandırma etkisi vardır. Ayrıca yüksek kan basıncını önleyici bir etkisi de vardır. Rutin’in etkinliği C vitamini ilavesiyle daha da arttırılabilir.**Karabuğday, gluten içermediğinden bağırsak sistemi için çok faydalıdır.  Çok az miktarda yağ içerir. Ayrıca buğday ve pirincin neredeyse 2 katı kadar yüksek oranda LYSİNE ( lizin ) aminoasiti içerir. Lizin vücut tarafından üretilemediğinden mutlaka dışarıdan alınması gerekmektedir. Özellikle tekrarlayan uçukların önlenmesinde önemli bir esansiyel aminoasittir.**Japon bilim adamlarına göre karabuğday içeriğindeki P1 vitamini sayesinde:

  • Vücuttaki iltihaplanmalara karşı etkilidir,
  • Aşırı terlemeye neden olan sorunları, iyileştirici etkisi vardır.
  • Bağırsak fonksiyonlarını düzenler.
  • Burun kanaması gibi damarların zayıflığına bağlı kanamaları durdurucu etkisi vardır.
  • Karabuğday kötü kolesterol olan LDL miktarını düşürür ve steroller ile kolesterol artışını engeller.

**Karabuğday B1 ve B2 vitaminlerini de bulundurur. Günde yaklaşık 100 gr kadar karabuğday tüketmek yetişkin bir insanın günlük B1 Vitamini ihtiyacının % 40’ını karşılar. Ayrıca karabuğday özellikle demir minerali açısından oldukça zengindir.** Karabuğday aynı zamanda karaciğere çeşitli şekilde faydaları olan  ‘choline vitaminini’ de bulundurur.