DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Karbonat ile ev temizliği yapıyoruz

Karbonat ile ev temizliği yapıyoruz

Karbonat, kimya bilimindeki adıyla sodyum bikarbonat, tuz çeşitlerinden biridir. Bu tuz, antiasit tuzlardan biridir. Doğal bir malzeme olan karbonat sıcak suyla temas ettiğinde reaksiyon göstererek içindeki bazların açığa çıkmasını sağlar. (Baz, temizlik maddelerinin içinde bulunan ve elimize kayganlık veren maddedir.) Böylece karbonatın temizleyici özelliği ortaya çıkmış olur. Alerji vb. dezavantajları yüzünden fabrikasyon temizlik malzemelerinden uzak

Karbonat, kimya bilimindeki adıyla sodyum bikarbonat, tuz çeşitlerinden biridir. Bu tuz, antiasit tuzlardan biridir. Doğal bir malzeme olan karbonat sıcak suyla temas ettiğinde reaksiyon göstererek içindeki bazların açığa çıkmasını sağlar. (Baz, temizlik maddelerinin içinde bulunan ve elimize kayganlık veren maddedir.) Böylece karbonatın temizleyici özelliği ortaya çıkmış olur. Alerji vb. dezavantajları yüzünden fabrikasyon temizlik malzemelerinden uzak duranların, ev temizliğini doğal malzemelerle yapmak isteyenlerin karbonat ile ev temizliği yapmaları mümkün.

Karbonat İle Ev Temizliği Nasıl Yapılır?

karbonatFırın temizliğinde karbonat kullanımı: Fırınların içinde ve dışında kullanıma bağlı olarak kurumuş ve yanmış yemek artıkları ve lekeler oluşabilir. Bu kir ve lekelerden karbonat ve limon sayesinde kolayca kurtulabilirsiniz. Bunun için yarım limonun üzerine 1 yemek kaşığı karbonat koyduktan sonra, birkaç dakika süreyle ovalayın, lekeler yumuşayacaktır. Daha sonra yumuşak bir bezle silin.Mermer yüzeylerin temizliğinde karbonat kullanımı: Tuz ruhu, çamaşır suyu gibi temizlik malzemeleri mermerin doğal ve gözenekli yapısı için uygun değildir. Temizlik malzemelerindeki asit mermer gibi doğal taşların gözeneklerine zamanla dolarak eritir ve taşın doğal yapısını bozar. Hatta limondaki asit bile mermerin gözeneklerine dolarak sararmasına sebep olmaktadır. Mermer üzerinde oluşan lekeleri karbonat lapası kullanarak temizleyebilirsiniz. Bunu için lekenin büyüklüğüne göre karbonat ve su karıştırılarak bir lapa hazırlanır. Lapa, üzerini örecek şekilde lekenin üzerine yayılır ve bu şekilde bir gün bekletilerek silinir.Kötü kokuları gidermek için karbonat kullanımı: Evinizin mutfak, banyo giderleri ayıca çöp kutusu, ayakkabılık gibi yerlerinde meydana gelen kötü kokulardan karbonat kullanarak kurtulabilirsiniz. Çöp kutusunun zeminine yarım çay bardağı kadar karbonat serperek, giderlere biraz daha fazla karbonat döküp bekleterek kötü koku oluşumunu önleyebilirsiniz.Çamaşırları yumuşatırken kullanımı: Karbonat, çamaşırları yumuşatmak için kullanılabileceğiniz doğal malzemelerden biridir. Yarım su bardağı karbonat çamaşır makinesinin yumuşatıcı gözüne konarak çamaşırlar yıkanır. Çamaşır miktarına göre karbonat artırılıp azaltılabilir. Çamaşırlarınızın güzel kokmasını isterseniz karbonata 4-5 damla esans da katabilirsiniz. (Lavanta, limon, portakal gibi esans seçenekleri değerlendirilebilir)Karbonat suyu alkali hale getirdiği için çamaşırlarınız yumuşayacaktır. Esans sayesinde de mis gibi kokacak ve yumuşatıcılardan bir farkı kalmayacaktır.Tava ve tencerelerin temizliğinde kullanımı: Tavalarınızın ve tencerelerinizin dibi tutarsa kaygılanmayın. Karbonat ve sirke kullanarak yapışan yanıklardan kurtulabilirsiniz. Yapışan tencerenin içine bir su bardağı su, bir su bardağı sirke ve yarım su bardağı karbonat konarak karışım yapılır. Bu karışım tencerede kaynatılır böylece lekeler yumuşatılır.