DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Kedilerin Ne Gibi Özellikleri Vardır?

Kedilerin Ne Gibi Özellikleri Vardır?

Kedi Felidae familyasından, evcil ve yabanileri olan etçil bir memeli hayvandır. Otuzun üzerinde evcil kedi soyu vardır. Kedilerin ilk defa Mısırlılar tarafından evcilleştirildiği tahmin edilmektedir. Günümüzde yaygın olan kısa tüylü ev kedisi (Felis catus) büyük bir ihtimalle Afrika kedisinin bir soyudur. Hindistan ev kedilerinin de çoğunun Asyalı step kedisinin saf soyu olduğu sanılıyor. Künyesi:          

Kedi Felidae familyasından, evcil ve yabanileri olan etçil bir memeli hayvandır. Otuzun üzerinde evcil kedi soyu vardır. Kedilerin ilk defa Mısırlılar tarafından evcilleştirildiği tahmin edilmektedir. Günümüzde yaygın olan kısa tüylü ev kedisi (Felis catus) büyük bir ihtimalle Afrika kedisinin bir soyudur. Hindistan ev kedilerinin de çoğunun Asyalı step kedisinin saf soyu olduğu sanılıyor. Künyesi:                                                                         SANTA MONICA, CA - AUGUST 04: Grumpy Cat attends "The Grumpy Guide to Life: Observations by Grumpy Cat" book launch party at Kitson Santa Monica on August 4, 2014 in Santa Monica, California. (Photo by David Livingston/Getty Images)Hayvan: KediAlem (kingdom): Hayvanlar Alemi (Animalia)Phylum: Omurgalı (Chordata)Sınıf (class): Memeli (Mammalia)Sıra (order): Etçil (Carnivora)Aile (family): Felidae Yaşadığı Yerler:Madagaskar hariç, Eski ve Yeni Dünya kıtalarında evcil ve yabani olarak yaşarlar.Çeşitleri:Avrupa yaban kedisi (Felis silvetris), Afrika yaban kedisi (Felis chaus), Manx kedisi, Pers kedisi, Van kedisi, Siyam kedisi en ünlü olanlarıdır. 

Kedilerin Özellikleri

 Etçil bir memelidir. Ön ayakları beş, arka ayakları dört parmaklıdır. Pençelerini içeri çekebilme özelliğine sahiptir. Sıçrayıcı, tırmanıcı ve yüzücüdür. Ömrü: 20-22 yıl.Kedilerin kancalı tırnakları vardır ve bunları içeri çekebilirler. Ağaçlara sürterek tırnaklarını bilerler.Hassas işitme ve görme duyuları vardır. İnsan kulağının duyamadığı sesleri duyarlar.Genellikle gece avlanırlar. Tam karanlıkta göremeseler de az bir ışık yardımıyla görebilirler. Gözleri güçlü ışığı kıran bir iris diyaframı sayesinde korunur.Aşırı ışıkta göz bebekleri ince dikey bir çizgi halini alır. Karanlıkta bu diyafram (perde) iyice açılarak göz bebekleri yuvarlaklaşır ve böylece en zayıf ışığı bile algılar.Gece avlanan diğer hayvanların gözlerinde olduğu gibi kedilerin gözlerinde de, ağ tabakasının gerisindeki “tapetelum” denen bir hücre tabakası bulunur. Bu kısım kedi gözünün gece parlamasını sağlar.Kedilerin siyah-beyaz gördükleri zannediliyordu. Fakat son çalışmalar kedilerin kısmi renk körü olduklarını ama belirli bir düzeyde renk ayrımı yapabildiklerini gösterdi.Çok uzaklara bırakılan bir kedinin tekrar evine nasıl dönebildiği hala çözülemeyen gizemlerdendir.Kediler iyi tırmanır, sıçrayabilir, gerekirse yüzerler hatta balık avlayan kediler bile bulunmaktadır.Yüksekten bırakıldıklarında dört ayak üstüne düşerler, nadiren yaralandıkları da olur.Çok temiz hayvanlardır, dışkılarını örterek gizlerler. 

Kedilerde Üreme

 Yetişkinliğe ulaşma dönemleri ırkına göre 4-10 ay arasında değişir. Genelde en çok 22 yıla kadar yaşarlar.Genellikle aralık sonundan mart sonuna kadar çiftleşme dönemleri vardır. Bu dönemde çevreyi rahatsız edecek kadar ses çıkarırlar.Hamilelik süreleri 56-68 gün arasında değişir. Evcil kediler yılda iki defa çiftleşebilir. Her defasında 4-6 yavru yaparlar. Yavrular kör, sağır ve neredeyse çıplak doğar. Gözleri dokuzuncu günde açılır. İki ay civarında sütle beslenirler. 10 ayda ergin hale gelirler.Erkek kedilerin bazen yavruları kaçırıp, yediklerine rastlanır. 

Yaban Kedileri

 Yaban kedilerinin yaşam alanı dağlık veya ormanlık bölgelerdir. Kayaların arası, ağaç oyukları ve çalılıklar yuva yaptığı yerlerdir. Gece avlanırlar, kuş ve kemirgenlerle beslenirler.“Avrupa yaban kedisi” Asya ve Avrupa ormanlarında yaşar, çok güçlü ve vahşidir. Kuyruğu ile beraber uzunluğu 45-90 cm, ağırlığı 6-8 kg kadardır. Rengi boz, kürkü çizgili ve kulakları geniştir. Süpürgemsi, siyah ve halkalı bir kuyruğu vardır.Kuş yavruları, tavşan ve dağ keçisi gibi bazı hayvanların yavrularını yerler. Ülkemizde de bol miktarda bulunmaktadırlar.Yılda bir defa 3-5 yavru doğurur. Yalnız kalmış evcil kedilerin de yabanileşerek vahşi renklere büründüğü ve boylarının arttığı gözlemlenmiştir. 

Kediler Hakkında İlginç Bilgiler

 • Eski Mısırlılarda kedi kutsal sayılır, öldüğünde mumyalanarak özel mezarlıklara gömülürdü.• Amerikalılar kedi ırklarını çaprazlayarak yeni ırklar elde etmeyi bir tür hobi haline getirmiştir.• Bugün Almanlar 3, 5 milyon, Amerikalılar 18 milyon, İngilizler 6 milyon kedi beslemektedir.• Ortaçağda Avrupa’da Papazlar kedileri, cadıların ortağı ve şeytanın sığınağı ilan ettiler. Binlerce kedi katledildi ve fare nüfusu hızla arttı bunun sonunda çıkan veba salgınında binlerce insan öldü. Rönesanstan sonra Avrupa’da kedi sevgisi tekrar yayıldı.• Dünyada yaklaşık 500 milyon evcil kedi bulunmaktadır. Bunlar 33 farklı ırktan türemiştir.• En iri gövdeli kedi ırkı Ragdoll, en küçük kedi ırkı Singapura’dır. Ragdoll cinsi kedilerin erkeklerinin ağırlığı 5 kg ile 9 kg arasında değişirken, dişilerinin ağırlığı 4.5kg ile 7 kg arasında değişir. Singapura cinsinin erkekleri yaklaşık 3 kg, dişileri yaklaşık 2 kg ağırlığındadır.• Bir dişi kedi, hayatı boyunca 100’ün üzerinde yavruya sahip olabilir. Bu alandaki rekor 1952 yılında ABD’nin Texas eyaletinde yaşayan Tabby adlı kediye aittir, 18 yaşında 420’nin üzerinde yavru doğurmuştur.• Kedi okşamanın kan basıncını düşürdüğü bilimsel olarak ispatlanmıştır.• Kediler en uykucu memelidir, günde 16 saat uyurlar.• Köprücük kemikleri olmadığından kafalarının sığabildiği her yerden geçebilirler.• Bir kedi başka bir kediye hemen hemen hiç “miyav” lamaz. Kediler sadece insanlara miyavlarlar.• Bir kedi hayatının neredeyse % 30’unu kendisini tımar ederek geçirir. Kedilerin kendilerini tımar ederlerken harcadıkları tükürük sıvısı miktarı, idrarlarından bile fazladır.• Londra’da bir stadyumda ‘görevli’ bir kedinin 6 yıl içinde yaklaşık 12.500 adet fare avladığı rapor edilmiştir.• Kediler kendilerine ait sahayı yoğunlaşmış sidik ile işaretleyerek diğer kedilerin o alana girmemesi için bir tür uyarıda bulunurlar.• 1950 yılında dağcıları izleyen İsviçreli bir kedi dağcılarla birlikte Alplerin zirvesine (4.478 metre) çıkmıştır.