DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Kekik Yağı Neden Kullanılmalı?

Kekik Yağı Neden Kullanılmalı?

Kekik yağı, şifalı yağlar arasında sayılan ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bir yağdır. Kekik, kolay temin edilmesi ve aktarlarda, baharatçılarda bulunması nedeniyle de tercih edilmektedir. Kekik ülkemizde birçok bölgede yetiştirilebilir. Akdeniz bölgesinde sıkça rastlanır. Kendine özgü kokusu olan bir bitkidir özellikle dağlarda, kayalarda, bayırlarda yetişir. Bu şifalı bitkinin yağı ve çayı oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır.

Kekik yağı, şifalı yağlar arasında sayılan ve birçok hastalığın tedavisinde kullanılan bir yağdır. Kekik, kolay temin edilmesi ve aktarlarda, baharatçılarda bulunması nedeniyle de tercih edilmektedir. Kekik ülkemizde birçok bölgede yetiştirilebilir. Akdeniz bölgesinde sıkça rastlanır. Kendine özgü kokusu olan bir bitkidir özellikle dağlarda, kayalarda, bayırlarda yetişir. Bu şifalı bitkinin yağı ve çayı oldukça yaygın olarak kullanılmaktadır. Yağı ve çayının yanında kurutulup yemeklerde baharat olarak ta kullanılabilir.

KEKİK YAĞI FAYDALARI NELERDİR?

Antimikrobiyal, antiviral ve antifungal etkileri vardır.Araştırmalara göre bu şifalı yağ, birçok kanser türünün tedavisinde etkin olarak kullanılabilmektedir.İltihaplı yaralar için de kullanılabilir.Şiddetli bel ağrılardan kekik yağı ile kurtulabilmek mümkün. Bir yemek kaşığı kekik yağı ve bir yemek kaşığı zeytinyağı karıştırılıp özellikle ağrıyan bölgeye sürüldüğünde şiddetli bel ağrılarınızdan kurtulabilirsiniz.Cildinizdeki yaraların geçmesi için bu yağı kullanabilirsiniz. Özellikle küçük çocuklar sokakta düştüğünde açılan yaralar, dizleri yara olduğunda bu yağ ile kolayca iyileştirilebilir.Sinüzit ve bademcik iltihabı gibi soğuk algınlığına bağlı hastalıklarda kullanılması tavsiye edilir.Diyabete iyi gelir. Kandaki şeker miktarının düzenlenmesine yardım eder.İdrar söktürücüdür.Sakinleştirici yatıştırıcı olarak kullanılabilir.Romatizma ve kemik ağrılarına iyi gelirBurkulma sonucu oluşan kas ağrılarına da iyi gelir. Burkulan kasların üzerine masaj yapılarak sürülürse şifa bulunabilir.Öksürük ve boğazdaki gıcık için de yararlıdır.Ergenlikte oluşan sivilce ve aknelerin geçmesine olanak sağlar.Bağırsakların düzenli çalışmasına yardım eder.Pnömoni ve artrit için de bu yağ etkilidir.Hepatite karşı da kullanılabilir.Tüberküloz rahatsızlığına iyi gelmesi de kekik yağı faydalarındandır.Adet düzenlemeye yardımcı olur.Yapılan araştırmalara göre rahim kanserini önlemeye de yardımcıdır.Kalp dostudur, kalp hastalıklarının önüne geçer.Çok fazla bilinmese de bahçedeki salyangozları kekik yağı yok edebilir.Amip, bakteri, tahtakurusu, bit, pire, kene ve sivrisinek gibi canlıların uzaklaştırılmasında da kullanılabilir.Astım tedavisinde kullanılabilir.Sedef, egzama gibi cilt hastalıklarında da kullanılabilir.Yaşlanma karşıtıdır. Yaşlanmayı ve ciltte kırışıklık oluşmasını geciktirir.Çıbanlara iyi gelir.Ağız kokusu yapan bakterilerin etkisini azaltır ve ağız kokusunu engeller. Nefesi ferahlatır.Uykusuzluk için de faydalıdır.Hazımsızlığa iyi gelir.Kekik yağının zararları:Bu yağın hamileler tarafından kullanılması tehlikeli olabilir çünkü düşük yapma riskini artırmaktadır. Vücutta bulunan demiri emdiğinden aşırı miktarda kullanımı demir eksikliğine sebep olabilir. Kekik tiroit bezinin çalışmasını artırabilmektedir bu yüzden guatr hastalarının da kekik yağı kullanması riskli olabilir.