DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
‘Kemer Sıkma’ Paketini Meclis Kabul Etti! Yunanistan Karıştı!

‘Kemer Sıkma’ Paketini Meclis Kabul Etti! Yunanistan Karıştı!

Yunanistan’ı karıştıran kemer paket yasası meclisten geçti.

Yedi yıldır ekonomik kriz içinde bulunan  Yunanistan’da, Çipras Hükümeti’nin,  Avrupa Birliği ve IMF ile geçen yıl sağladığı 86 milyar Euro’luk ‘3. Kurtarma Anlaşması’ çerçevesinde, 2018 yılına kadar 3.6 milyar Euro’luk ek gelir ve tasarrufu öngören yeni vergi ve sosyal sigorta-emeklilik reformları, 143’e karşı 153 oyla parlamentoda kabul edildi.

YUNANLILARIN NE KADAR BORCU VAR?

Yunan Hükümeti’nin AB ve IMF’ye yükümlülükleri çerçevesinde, haziran ayında 1.8 milyar Euro’luk bir yeni zam ve özelleştirme paketi hazırlaması da gerekiyor. AB ve IMF ayrıca, Çipras Hükümeti’nden, 3.6 milyar Euro’luk bir “otomatik tedbir mekanizması” oluşturulması için yasa çıkarmasını da istiyor.Bu mekanizma sayesinde, Yunan ekonomisinin hedeflerini tutturamaması halinde, her defasında yeni yasa gerekmeden kemer sıkma ve tasarruf tedbirleri alınabilecek.  Yunanistan’ın temmuz ayında 3.6 milyar Euro borç ve faiz ödemesi gerekiyor. Yaklaşık 330 milyar Euro olan borç için bu yıl sonuna kadar yapılması gereken ödeme toplamı 13 milyar Euro.

ORTA DİREK YANDI

Parlamentoda kabul edilen yeni vergi ve sosyal sigorta ile emeklilik yasaları, özellikle serbest meslek sahipleri ve asgari ücretin üzerinde maaş alan memur ve işçileri etkiliyor. Ayrıca düşük gelirlilerden daha fazla vergi alınmasını ve daha düşük emekli maaşları öngörüyor. Yeni vergi yasasında, vergilendirme dışı tutulan ve 9 bin 545 Euro olan asgari ücret, 8 bin 636 euro’ya indirildi.Ayrıca, gelir vergisi oranı yüzde 8’e kadar arttırıldı. Yeni yasa ile yıllık gelirleri 10 bin Euro olanlar 100 yerine 300, yıllık gelirleri 100 bin Euro olanlar ise 39 bin 300 yerine 43 bin 321 Euro vergi ödeyecek. Yeni sosyal sigorta ve emeklilik yasası ise, hem sigorta primlerinin arrtırılmasını hem de daha az emeklilik maaşı öngörüyor.Sigorta primleri artık gelire göre ayarlanacak. Avukat, doktor, gazeteci tüccar gibi serbest meslek sahipleri, bugüne kadar ortama ayda 500 Euro prim ödüyorlardı. Prim miktarı artık gelirin yüzde 20’sine yakın olacak. Buna karşı, yüksek prim ödeyenler aynı oranda yüksek emeklilik maaşı alamayacak.Emekli maaşlarına yüzde 30’a varan yeni kesinti yapılacak. En az 20 yıl prim ödeyen için asgari emekli maaşı 384 euro olacak. Emekli maaşı tabanı ise 1850 euro olarak belirlendi.

KOMŞU ŞOKTA

İki yasa parlamentoda görüşülürken, Atina’nın merkezi Sintagma meydanında kendilerini “iktidar karşıtları” olarak tanımlayan gruplar ile polis arasında çatışmalar çıktı. Dört kişinin yaralandığı olaylarda 3’ü Yunan 14 kişi tutuklandı.