DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Kış aylarında yüz felci riskine dikkat!

Kış aylarında yüz felci riskine dikkat!

Yüz felci yüze gelen sinirlerin zedelenmesi sonucu yüz mimik kaslarında hareket kaybı meydana gelmesine denir. Hastalıkta yüzün bir yarısındaki kaslar düşer veya zayıflar. Göz kapağı, ağız hareket ettirilemez. Yüz sinirleri gülümsemek, yemek yemek, bir şeyler içmek, çiğnemek, kaşları kaldırmak, kaşları çatmak, burnu kırıştırmak, öpücük atmak, gözleri kapatmak ve açmak gibi mimik hareketlerinden sorumludur. Sinirin hasarı ile

Yüz felci yüze gelen sinirlerin zedelenmesi sonucu yüz mimik kaslarında hareket kaybı meydana gelmesine denir. Hastalıkta yüzün bir yarısındaki kaslar düşer veya zayıflar. Göz kapağı, ağız hareket ettirilemez. Yüz sinirleri gülümsemek, yemek yemek, bir şeyler içmek, çiğnemek, kaşları kaldırmak, kaşları çatmak, burnu kırıştırmak, öpücük atmak, gözleri kapatmak ve açmak gibi mimik hareketlerinden sorumludur. Sinirin hasarı ile bu hareketlerde kayıplar meydana gelir. Yüzün bir yanında ki ifadeler kaybolur yada kısıtlanırken yüz aşağıya doğru sarkar. Hastalığın belirtileri hastalığın nedeni ne bağlı olarak kalıcı yada geçici olabilir. Her yaş grubunda görülebilen bir rahatsızlıktır. Her bin kişiden 2’sinde görülür ve hastalığa kadın ve erkeklerde eşit derecede rastlanır. Kış aylarında daha fazla görüldüğünden kış aylarında yüz felcine dikkat edilmelidir. Hastalıkta sadece mimik kaybı değil, bunun yanında yüzde ağrı, baş ağrısı, baş dönmesi, kulak ağrısı, kulak çınlaması, sese karşı hassasiyet, konuşma zorluğu, salyayı tutamama gibi sorunlarda görülebilmektedir.

Yüz felcinin nedenleri nelerdir? 

  • Viral enfeksiyonlar                                  
  • Cerrahi nedenler
  • Orta kulak iltihabı
  • Lyme hastalığı
  • Nörolojik hastalıklar
  • Kafatası ve yüz kemiğinde kırıklar
  • Travmalar
  • Doğum travmaları
  • Genetik nedenler
  • İnme (felçler)

Yüz felcinden hastalar nasıl etkilenir?

Yüz felcinin belirtilerinin çoğunun sadece dış görünüşle ilgili olduğu düşünülse de, bu sadece insanların fark edebildikleri ilk belirtilerdir. Ancak bunların yanı sıra psikolojik problemler, göz açık kaldığı için göz problemleri ve uyumada zorluk, günlük ve sosyal yaşamda problemler çok sık görülür. Dolayısıyla da hastanın yaşam kalitesi oldukça düşer.

Yüz felcinin tedavisi nasıl yapılmalıdır?

Hastalığın tedavisinde fizik tedavi mutlaka olmalıdır.Yüz felci tedavisinde kullanılan bir başka yöntem de Refleks Terapisidir. Bu yöntemde yüzdeki kan dolaşımını arttırılır, sinir noktaları uyarılır. Kaslara tek tek müdahale edilerek kasların kasılması ve işlevini hatırlaması için uyarılar verilir. Yani.dışarıdan verilen uyarılarla sinirin düzgün beslenmesi sağlanır ve iyileşme süreci hızlandırılmış olur.Hastalığın seviyesine göre cerrahi müdahale ve botoks da tedavide uygulanabilir.Yüz felcinde tedaviye  erken başlanması çok önemlidir. Özellikle hastalığın görüldüğü ilk 5 gün içinde tedaviye başlanması gerekir.