DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Kış lastiği alırken dikkat edilmesi gerekenler

Kış lastiği alırken dikkat edilmesi gerekenler

Soğuk hava şartlarında yaz lastikleri sertleştiği için tutunma kabiliyetleri azalır ve kaza riski artar. Kış lastiği, hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde yapısal özellikleri itibariyle kuru asfalt, kar ve buzda daha iyi tutunur ve güvenli bir sürüş imkânı sağlar.Kış lastiklerinin içeriğindeki yüksek silika oranı ıslak zeminde kaymayı engeller, sürüş güvenliğini artırır. Bu lastikler karlı, erimiş

Soğuk hava şartlarında yaz lastikleri sertleştiği için tutunma kabiliyetleri azalır ve kaza riski artar. Kış lastiği, hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde yapısal özellikleri itibariyle kuru asfalt, kar ve buzda daha iyi tutunur ve güvenli bir sürüş imkânı sağlar.Kış lastiklerinin içeriğindeki yüksek silika oranı ıslak zeminde kaymayı engeller, sürüş güvenliğini artırır. Bu lastikler karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde yaz lastiklerine göre %25’e kadar çekiş gücü avantajı sağlar.  Karlı zeminde 45 km/s hızla giden bir aracın fren mesafesi, zincir takılmış lastikle 31 metre iken kış lastiği ile 12 metreye düşer.Bu bilgilerden de anlaşıldığı üzere kış lastiği kullanmak hem sürüş güvenliği hem de ekonomi açısından avantajlıdır.Kış lastiklerinin değişimi hangi dönemlerde yapılmalıdır?Türkiye’de kış lastiği takma zorunluluğu, 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında geçerlidir. Kış lastiklerinin değişimi hava sıcaklıkları da dikkate alınarak mümkünse “kasım” ayı içinde yapılmalıdır. 

Kış lastiği alırken dikkat edilmesi gerekenler

  • Tüketicilerin kış lastiği alırken öncelikli olarak dikkat etmeleri gereken husus, aracı üreten firmanın tavsiye ettiği standartlarda ve ölçülerde lastik seçmek olmalıdır. Araçta kullanılacak lastiğin tip, ölçü, yük ve hız sınıfı gibi bilgiler araçların el kitapçıklarında bulunur. El kitabı yoksa araç üzerinde (genellikle ön kapı iç tarafında) yazar. Yetkili servislerden de araçta kullanılabilecek lastikler hakkında bilgi alınabilir.
  • Araç üreticisinin tavsiye ettiği herhangi bir lastik bilgisine ulaşılamazsa, araçtaki yaz lastiğinin standartları dikkate alınabilir. Lastiklerin üzerinde jant çapı, genişlik, yükseklik, radyal, yük indeksi ve hız indeksi ile ilgili bilgiler yazmaktadır. Seçilecek kar lastiğinin bu ölçülere uygun olmasına dikkat edilmelidir.                                                                              kis-lastik
  • Kış lastiklerinin kodu M+S ’dir. Lastik satın alırken mutlaka bu sembol olmalıdır. Seçilen kış lastiğinin üzerinde “Kış Lastiği”kis-lastigi-semboluişareti olmalıdır.
  • İyi kış lastiği hem kuru hem de ıslak zeminde, yaz lastiğine en yakın performansı sağlar. Lastiğin kuru ve ıslak yolda fren, karda fren ve karda çekiş özelliklerine de dikkat edilmelidir. Lastik performansları hakkındaki bilgilere lastiklerin etiketleri okunarak ulaşılabilir. Çünkü adı kış lastiği olsa da her firmanın ürünü farklıdır.
  • Kış lastiklerinin diş derinliği 4 mm.’nin altında olmamalıdır
  • Lastiğin üretim yılı kontrol edilmelidir. Son 1-2 yıl içerisinde üretilmiş olan lastikler tercih edilmelidir. Lastikler hiç kullanılmasa bile rafta beklerken özelliğini yitirir, bu unutulmamalıdır.
  • Satıcınızdan kış lastiğinin garanti kapsamını öğrenmeyi ihmal etmeyin.

Son olarak, kış lastikleri 4 tekerleğe de takılmalıdır. 2 adet kış lastiği, sürüş güvenliği açısından yeterli değildir. İki tekerleğe kış lastiği takıldığında araçta savrulma olabilmektedir.Güvenli yolculuklar…