DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Klavye icat edildi el yazısı bozuldu

Klavye icat edildi el yazısı bozuldu

Akıllı telefonların yaygınlaşması ile birlikte kalem tutmayı iyice unutan veya eskisi kadar kalem tutmaya zaten ihtiyaç duymayan çocukların el yazısı giderek daha da kötüleşiyor. Bu durum özellikle öğretmenlerin işini daha da zorlaştırıyor. Öğretmenler, bir gün belki kaleme hiç ihtiyaç kalmayacacağı ihtimaline binaen çaba göstermenin ne kadar mantıklı olduğunu da düşündükleri için motivasyonları iyice düşüyor.Almanya’nın Brandenburg

Akıllı telefonların yaygınlaşması ile birlikte kalem tutmayı iyice unutan veya eskisi kadar kalem tutmaya zaten ihtiyaç duymayan çocukların el yazısı giderek daha da kötüleşiyor. Bu durum özellikle öğretmenlerin işini daha da zorlaştırıyor. Öğretmenler, bir gün belki kaleme hiç ihtiyaç kalmayacacağı ihtimaline binaen çaba göstermenin ne kadar mantıklı olduğunu da düşündükleri için motivasyonları iyice düşüyor.Almanya’nın Brandenburg eyaletinde Hıristiyan Demokrat Birlik (CDU) partisinin yaptırdığı anket durumun vahamatini bir kez daha ortaya koymuş. Anketten çıkan sonuca göre öğretmenlerin dörtte üçünden fazlası (yüzde 78) öğrencilerin el yazısının son yıllarda bariz derecede kötüleştiğini söylüyor.

ERKEK ÖĞRENCİLERDE DURUM DAHA DA KÖTÜ

Bu durum öğretmenler için kabul edilemez bir gelişme. Zira öğretmenlerin yüzde 92’si el yazısını çok önemli, yüzde yedisi ise önemli buluyor. İki yıl önce Yazı Yazma Motoriği Enstitüsü ve Alman Öğretmenler Birliği’nin (DL) Almanya çapında yaptırdığı bir araştırma da benzer sonuçları ortaya koymuştu. Bu araştırmaya göre öğretmenlerin beşte dördü (yüzde 79) öğrencilerinin yazı yazma kabiliyetinin kötüleştiğini düşünüyor. Öğretmenler ayrıca erkek öğrencilerin yüzde 51’inin, kız öğrencilerin ise yüzde 31’inin yazı yazma problemi olduğu görüşünü paylaşıyor.

EL YAZISINI ÖĞRETMEYE ANAOKULUNDAN İTİBAREN BAŞLAMAK GEREKİYOR

Bu yüzden DL Başkanı Josef Kraus eyaletlerin eğitim bakanlarını bu konuya daha çok eğilmeye çağırmış ve şöyle demişti: “Anaokulundan itibaren başlayıp ilkokulda devam edecek şekilde kaba hareket yeteneği ile hassas hareket yeteneğini daha çok teşvik etmeliyiz.” Kraus, giderek artan bu tehlike karşısında anaokulu eğitmenlerinin de desteklenmesini istemişti ancak bugüne kadar herhangi bir gelişme kaydedilmiş değil.Aslında eğitimden sorumlu önemli isimler de sorunun farkında. Örneğin Eğitim Bakanları Konferansı’nın (KMK) başkanı Susanne Eisenmann (CDU) ülkedeki bütün ilkokullara bir yazı göndermiş ve okunaklı el yazısının taşıdığı önemin altını çizmişti.

EL YAZISI ÖĞRENMEK ZİHİNSEL GELİŞİMİ DE DESTEKLİYOR

Aynı şekilde eğitim sendikası VBE’nin başkanı Udo Beckmann da problemlerin çözümünün ihmal edilmemesi gerektiğini söyleyerek politikacıları uyarmıştı. Beckmann ayrıca bir başka önemli konuya dikkat çekmiş ve el yazısının zamanı geçmiş bir teknik olmadığını söyleyerek şöyle demişti: “Kalem tutmak ve onunla yazmak çocuğun hassas hareket yeteneğini geliştirir. Hatta bazı araştırmalar gösteriyor ki, kalem tutmasını ve onunla yazmasını bilmek öğrencilerin zihinsel gelişimi için de yararlı.”

SADECE EL YAZISI DEĞİL İNSANLIK DA BOZULDU

Öğrencilerin bu yeteneklerinin giderek zayıfladığını öğretmenler kadar veliler de fark ediyor. Stabilo Education tarafından gerçekleştirilen bir ankete göre velilerin yüzde 91’i akıcı bir el yazısının öğrencinin okuldaki verimini olumlu yönde etkilediğine şahit olmuş.Brandenburg bu veriler ışığında anaokulu ve ilkokullarda el yazısı becerisinin artması için önlem alacak. Hıristiyan demokratlar bunun için pedagoglara destek olması amacıyla bir model projenin hayata geçirilmesini istiyor. Proje önümüzdeki yıl yürürlüğe girecek.Şayet bu gibi projelerle el yazısı hayatta kalırsa bu bir kültürün de devam etmesi anlamına geliyor. Berlin Teknik Üniversitesi’nin emekli profesörlerinden Wolf Kahlen, el yazısının tarihe karışması durumunda sadece bütün bir kültürünün kaybolmayacağını, aynı zamanda bunun derin bir insanlık kaybı olacağını düşünüyor. Kahlen’e göre el yazısının azalması insanlığın da azalması demek.