DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Kusmuktan Zengin Olunur Mu?

Kusmuktan Zengin Olunur Mu?

Kusmuktan da zengin olunur mu diyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü biraz da şanslarının yolunda gitmesiyle bu işi başaranlar var. Eğer denizde veya sahilde az bir miktarda bile “ambergris” bulabilirseniz siz de zengin olabilirsiniz. Ambergris nedir derseniz söyleyelim: Balina kusmuğu. Nisan ayında sahilde gezerken 1,57 kg ambergris bulan İngiliz Williams çiftine 200 bin lira önerilmişti. Şimdi de Umman’ın

Kusmuktan da zengin olunur mu diyorsanız yanılıyorsunuz. Çünkü biraz da şanslarının yolunda gitmesiyle bu işi başaranlar var. Eğer denizde veya sahilde az bir miktarda bile “ambergris” bulabilirseniz siz de zengin olabilirsiniz. Ambergris nedir derseniz söyleyelim: Balina kusmuğu. Nisan ayında sahilde gezerken 1,57 kg ambergris bulan İngiliz Williams çiftine 200 bin lira önerilmişti. Şimdi de Umman’ın Qurayat bölgesinde Khalid Al Sinani isimli balıkçı ve iki arkadaşı İspermeçet Balinası kusmuğu buldu.SON FİYAT AÇIK ARTTIRMADA BELLİ OLACAKSinani ve arkadaşları yaklaşık 80 kilogram kadar kusmuk bulmuş. Buldukları maddenin Ambergris olduğunu anlayınca özenli bir şekilde keserek kurutmuşlar ve satışa çıkarmışlar. Suudi Arabistanlı bir tüccar buldukları ambergris için onlara 1.080.000 riyal teklif etmiş. Bu para da yaklaşık olarak 2.8 milyon Amerikan doları ediyor. Henüz satış gerçekleşmemiş çünkü Sinani ve arkadaşları ellerindeki ambergrisi açık arttırma ile satmayı düşünüyor. Elde edecekleri miktar o zaman belli olacak olsa da Sinani ve arkadaşları şimdiden çok mutlu.AMBERGİS NEREDE KULLANILIYOR?  “Ambergris” ismi ile  bilinen balina kusmuğu, azıcık miktarı bile çok değerli olan bir ürün. Bu ona “Yüzen altın” ismi takılmış. Ambergris, parfüm ve diğer koku ürünleri endüstrisinde kullanılıyor. Bu maddenin mide bulandıran çok kötü bir kokusu var fakat bazı kimyasal maddelerle karıştırıldığında harika kokular elde edilebiliyor. Balina kusmuğunun bir diğer faydası da üretilen kokulara kalıcı olma özelliği sağlamak.

AMBERGİS NEDİR?                    ambergris

Ambergris  veya  amber olarak  bilinen esans hammaddesi.   Çok nadir bulunduğu için kullanıldığı esans karışımlarına yüksek değer katar. İspermeçet(sperm) balinasının sindirim sisteminde oluşan bir salgı olarak biliniyor. Fakat İspermeçet balinaları hakkında çok şey bilinmediğinden bu salgı midesinden geri mi kusuluyor yoksa balığın poposundan mı atılıyor sorusu henüz net olarak cevaplanamamıştır. Ambergris okyanus sularında  yıllarca yüzerek tuzlu su ve güneşin etkisiyle yuvarlaklaşmış gri bir taş olarak sahile vurabilir.  Genelde  Brezilya, Çin, Japonya,  Maldivler gibi okyanusa kıyısı olan sahillerde karşımıza çıkar.Balinadan yeni atıldığında beyaza yakın bir rengi vardır ve taşa benzer. Zamanla okside olarak rengi koyulaşır. Bir damlası bile  esans kombinasyonunda etkili bir değişikliğe neden olur. Daha çok fiksatif yani sabitleyici etkisi nedeni ile parfüm sektöründe kullanılmıştır. Artık ambergis yerine genelde sentetik olarak elde edilen “  ambroxan ” kullanılıyor. Fakat özellikle pahalı parfümlerde hala ambergris kullanılmaktadır. Yani pahalı bir parfüm kullanıyorsanız içinde büyük ihtimalle  balina kusmuğu vardır!Araştırmacılar son zamanlarda ambergrisin yerine geçecek başka bir doğal madde keşfettiler: Kanada köknarının reçinesi. Bu reçine de parfümlerin kokusunda ambergris kadar kalıcılık sağlıyor. Böylece üreticiler balina kusmuğuna servet ödemek zorunda kalmayacak. Umarız bu gelişme parfüm fiyatlarına indirim olarak yansır.