DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Kuvad sendromu nedir?

Kuvad sendromu nedir?

Kuvad sendromu bazı baba adaylarının hamilelikte yaşanan duygu durumları ve fiziksel değişimlerine denir. Bu sendrom varlığı kanıtlanan ilginç sendromlar arasında yer alsa da, baba adaylarının oldukça büyük bir yüzdesinde ( %11-%65’inde), annenin gebeliği süresince gebelik belirtileri ortaya çıkmaya başlıyor. Belirtiler en çok gebeliğin son 3, özellikle de son 1 ayında daha sık görülüyor. Kuvad sendromunun

Kuvad sendromu bazı baba adaylarının hamilelikte yaşanan duygu durumları ve fiziksel değişimlerine denir. Bu sendrom varlığı kanıtlanan ilginç sendromlar arasında yer alsa da, baba adaylarının oldukça büyük bir yüzdesinde ( %11-%65’inde), annenin gebeliği süresince gebelik belirtileri ortaya çıkmaya başlıyor. Belirtiler en çok gebeliğin son 3, özellikle de son 1 ayında daha sık görülüyor. Kuvad sendromunun belirtilerinin bağırsak problemleri, aşerme, dişlerde sızı, mide bulantısı, kusma, hatta gebelik sancıları gibi belirtiler olduğunu ifade eden baba adayları, özellikle hamileliğin son haftalarına gelindikçe bu şikayetlerin daha da arttığını ifade ediyor. Ancak yapılan araştırmalar gebeliğin 6 ay öncesinde ve doğumun 6 ay sonrasında baba adaylarında bu şikayetlerin hiçbirisinin bulunmadığını belirtiyor. Kısacası belirtiler eşin hamileliği ile başlıyor ve bebek doğduktan sonra giderek kayboluyor.

 Kuvad sendromu kimlerde görülür? Nedenleri nelerdir?

Yapılan çalışmalar da, kaygılı bir yapıya sahip, siyah ırktan ve sosyoekonomik durumu düşük baba adaylarında kuvad sendromuna daha sık rastlandığı görülmüştür. Ayrıca, baba adayının küçük yaşta babası tarafından terk edilmiş olması, plan dışı gebelik, düşük eğitim düzeyi, ekonomik güvence eksikliği, milli dini kimlik ve evlilikte geçimsizlik gibi faktörler de kuvad sendromuna yakalanma  olasılığını arttırmaktadır. Ayrıca annelerine çok bağlı ve ilk evliliklerini 18 yaşından sonra yapmış erkeklerde de kuvad sendromunun daha sık görüldüğü ortaya çıkmıştır. Kuvad sendromunun nedenleri, hem psikolojik hem de biyolojik olarak araştırılsa da ortaya çıkış nedeni henüz tam anlamıyla aydınlatılamamıştır.  Psikolojik nedenler olarak baba adayının bilinçdışı doğuma özenme, anne adayıyla empati, babalığa ilişkin karışık duygular yaşama, bebeği rakip olarak görme gibi etkenler üzerinde  durulur.

 Kuvad sendromu nasıl tedavi edilir?

Baba adaylarının geneli doğumun hemen ardından bu belirtilerden kurtulsalar da, bazı babalarda doğumun ardından bir kaç gün boyunca gebeymiş gibi davranışların devam ettiği gözlemlenirken, bazı babaların sendromdan kurtulmak için doktora başvurdukları oluyor. Kuvad sendromunun bir tedavisi  yok. Dolayısıyla baba adaylarının doğumdan sonra bu sendromdan kendiliğinden kurtulmaları gerekiyor. Kendiliğinden bu sendromu atlatamayan babalar için babayı rahatlatmak üzere destek terapileri de uygulanabiliyor.