DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Lastik Ömrü Nasıl Uzatılır?

Lastik Ömrü Nasıl Uzatılır?

Aracımızın yolla temasını sağlayan bu yüzden de bakımına özen gösterilmesi gereken en önemli parçası lastiklerdir. Lastiklerin kullanım esnasında ve araçtan çıkardıktan sonra olmak üzere birbirinden farklı koruma yöntemleri vardır. Lastik ömrü nasıl uzatılır, görelim: Kavrama noktasına dikkat Araçla hızlı kalkış yapmak ve kalkış esnasında araca pati çektirmek lastiklerin çabuk aşınmasına sebep olur. Aracımızı kavrama noktasına

Aracımızın yolla temasını sağlayan bu yüzden de bakımına özen gösterilmesi gereken en önemli parçası lastiklerdir. Lastiklerin kullanım esnasında ve araçtan çıkardıktan sonra olmak üzere birbirinden farklı koruma yöntemleri vardır. Lastik ömrü nasıl uzatılır, görelim:

Kavrama noktasına dikkat

Araçla hızlı kalkış yapmak ve kalkış esnasında araca pati çektirmek lastiklerin çabuk aşınmasına sebep olur. Aracımızı kavrama noktasına dikkat ederek kaldırmalıyız. Aracı gaz-debriyaj dengesini sağlayarak kaldırabiliyorsak kavramaya dikkat ediyoruz demektir. Pati çekerek yapılan kalkışlar sadece lastiklere zarar vermez başta motor olmak üzere aracın birçok aksamını yorar ve kısa sürede ağır bakım yapmayı zorunlu hale getirir.Lastiklere tavsiye edilen basınçta hava basmak lastik ömrü açısından önemlidir. Lastikteki hava basıncının az ya da fazla olması yol tutuşunu olumsuz etkileyerek aşınmanın fazla olmasına sebep olur.yanlamaSon zamanlarda genellikle gençler arasında yaygınlaşan drift, yani yanlayarak aracı kaydırma hareketi aracı üzen ve lastiklerin ömrünü çok kısa sürede bitiren bir başka etmendir. Araçla el frenini kullanarak dönüşler yapmak lastiklere büyük zarar verir. Hızla eriyen lastiklerin dişleri kaybolur ve kabak hale gelirler. Kabak lastikler özellikle ıslak zeminde fren yaparken ve yokuş çıkarken yola tutunamaz. Bu hareketlerin trafikte yapılması ise hem başkalarının hem de bizim can ve mal güvenliğimizi tehlikeye sokmaktadır. Bu yüzden aracımızı ve lastiklerimizi daha özenli kullanmalıyız.

Mevsime uygun lastikler

Kullandığımız lastiklerin yol tutuşunu etkileyen faktörlerden biri de hava sıcaklığıdır. Hava sıcaklığı 7 derecenin altına düştüğünde yazın kullanılan lastikler sertleşerek yola tutunma özelliğini kaybeder. Bu mevsimde aracımıza kış lastiği takılmalıdır. Kış lastikleri sıcaklık 7 derecenin üstüne çıktığında aşırı derecede yumuşar ve eriyerek yola yapışırlar. Ani frenleme yapıldığında lastikte kopmalar olabilir. Görüldüğü üzere lastiklerimizin uzun ömürlü olması için her lastiği kendi mevsiminde kullanmaya özen göstermeliyiz.

Lastiklerin saklanması

lastik-saklama Mevsim değişikliğinde araçtan çıkarılan lastiklerin doğru şekilde muhafazası da onların ömrünü uzatır. Araçtan çıkarılan lastikler daima serin ve kuru bir yerde saklanmalıdır. Lastikleri muhafaza edebilecek kapalı bir yeriniz yoksa sağlam bir örtüyle(branda vb.) örterek yağmur ve güneşten korumalısınız. Lastikleri sakladığınız ortamın sıcaklığı 35 dereceyi geçmemelidir. Kapalı yerde bile olsa lastikleri poşet veya bezle örterek tozdan korumanız faydalı olacaktır. Son olarak eğer imkanınız varsa lastikleri saklarken raflara dikey konumda yerleştirebilir ve zaman zaman yerlerini değiştirebilirseniz lastiklerinizin ömrünü oldukça uzatır onları güvenli bir şekilde kullanabilirsiniz.