DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Lidl müşterilerine hayati duyuru

Lidl müşterilerine hayati duyuru

Almanya’da ucuz market zincirlerinin öncüleri arasında yer alan Lidl, uzun ömürlü Milbona marka sütlerinde bakteri tespit edildiği için müşterilerin çağrıda bulundu. Şirket, içinde yüzde 3,5 oranında yağ bulunan bir litrelik ‘Milbona Uzun Ömürlü Süt’ten alan müşterilerinden son kullanma tarihi 7 ve 8 Mayıs olduğu takdirde geri getirmelerini istedi. Aldığı sütü geri getiren müşteriler parasını geri

Almanya’da ucuz market zincirlerinin öncüleri arasında yer alan Lidl, uzun ömürlü Milbona marka sütlerinde bakteri tespit edildiği için müşterilerin çağrıda bulundu. Şirket, içinde yüzde 3,5 oranında yağ bulunan bir litrelik ‘Milbona Uzun Ömürlü Süt’ten alan müşterilerinden son kullanma tarihi 7 ve 8 Mayıs olduğu takdirde geri getirmelerini istedi. Aldığı sütü geri getiren müşteriler parasını geri alacak, bunun için fatura da istenmeyecek.Sütte bakteri olduğunu üretici firma ‘Fude + Serrahn Milchprodukte’ bir kontrol esnasında tespit etti. Buna göre bu sütlerde ‘Bacillus cereus’ adlı bakteriler bulundu. Bu bakterilerin ağır mide ve bağırsak hastalıklarına sebep olabileceği ve bu yüzden de bu sütün kesinlikle içilmemesi gerektiği ifade edildi.

ÜRETİCİ FİRMA BAKTERİNİN NASIL BULAŞTIĞINA DAİR BİLGİ VERMEDİ

Lidl tarafından piyasaya satılan süt, Berlin, Brandenburg, Hamburg, Mecklenburg-Vorpommern, Aşağı Saksonya, Kuzey Ren-Vestfalya ve Schleswig-Holstein’daki marketlerde satılıyor.  Süt ürünlerinde bakteri çıkmasından dolayı özür dileyen üretici firma, bakterilerin ürüne nasıl sirayet ettiğine dair bilgi vermekten ise kaçındı.

ÜRÜNLERİ BAKTERİLERDEN KORUMAK İÇİN SERİN YERDE SAKLAMAK GEREKİYOR

Ancak söz konusu bakterilerin toz zerreciklerine tutunarak gıda maddelerinin üzerine konduğu biliniyor. Bu şekilde bakterilere maruz kalan ürünler ısıtıldığında mikropla ölüyor ancak bakterilerdeki spor hayatta kalmaya devam ediyor. Bakteriler 10 ila 50 derecede çoğalmak için en uygun ortamı buluyorlar. Bu yüzden de gıdaları her zaman serin bir yerde depolamak gerekiyor. Bununla birlikte bazı bakterilerin dört ila altı derece arasında üreyecek kadar soğuğa dayanıklı olduğu da biliniyor.

HASTA OLANLAR DİNLENMELİ VE BOL SIVI ALMALI

Lidl, Milbona sütlerini geri çağırdı. Ancak duyurudan önce sütü içenler veya duyurudan haberdar olmayanların başına neler gelebilir? Az miktarda mikrop genelde insan vücudu için zararlı olmayabiliyor. Ancak mikroplar bir ürünün içinde çoğalıyorlarsa mide ve bağırsak enfeksiyonlarına yol açabiliyorlar. Belirtileri ise ürünü aldıktan 6 ila 24 saat sonra kendini mide bulantısı ve kusma ile kendini gösteriyor. Pirinç ve makarna gibi nişasta yoğunluğu olan gıdalarda bakteri üremesi söz konusu ise durum gıda zehirlenmesine kadar varabiliyor. Mide ve bağırsak enfeksiyonuna yakalananlara dinlenmeleri ve bol miktarda sıvı almaları tavsiye ediliyor. Normalde hastalık birkaç gün içinde geçiyor. Geçmediği takdirde doktora gitmek gerekiyor.

LIDL, ÜRÜNLERİNİ GERİ ÇAĞIRAN İLK ŞİRKET DEĞİL

Almanya’da yüksek miktarda ürünün geri çağrılması ilk değil. Geçmişte de birçok ürün içinde çıkan sağlığa zararlı madde yüzünden geri çağrılmıştı. Örneğin Red-Bull içeceklerinin içinde kokain, Mars çikolatalarında plastik parçaları çıktığı için müşteriler uyarılmış ve aldıkları ürünleri geri getirmeleri istenmişti.