DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Limonla temizlik yapılır mı?

Limonla temizlik yapılır mı?

Salatalara, çorbalara sıkılan özellikle kışın bol miktarda tüketilen C vitamini deposu limonun bambaşka marifetleri de olduğunu biliyor muydunuz? Limonun vitamin deposu olmanın yanında antiseptik ve antibakteriyel gibi özellikleri de vardır, ayrıca limon iyi bir çözücüdür. Bu özellikleriyle limon iyi bir temizlik malzemesi ve leke çıkarıcı olarak kullanılabilmektedir. “Limonla temizlik olur mu?” demeyin. İşte limonun temizlikte

Salatalara, çorbalara sıkılan özellikle kışın bol miktarda tüketilen C vitamini deposu limonun bambaşka marifetleri de olduğunu biliyor muydunuz? Limonun vitamin deposu olmanın yanında antiseptik ve antibakteriyel gibi özellikleri de vardır, ayrıca limon iyi bir çözücüdür. Bu özellikleriyle limon iyi bir temizlik malzemesi ve leke çıkarıcı olarak kullanılabilmektedir. “Limonla temizlik olur mu?” demeyin. İşte limonun temizlikte kullanıldığı yerler.

Kireçli yüzeylerin temizliğinde

Cam, lavabo, duş kabini ve benzeri yüzeylerde oluşan lekeleri çıkarmak ve bu yüzeylerde parlak görüntü elde etmek için limon kullanılabilir. Temizlik süngerinize yarım limonu sıkarak lekelerin olduğu yüzeyleri silin ve sıcak suyla durulayın.  Sıcak su limonun kokusunu ortaya çıkararak ortama hoş koku yayılmasını sağlar diğer taraftan da yüzeyin parlamasını sağlar. limon-tuzLavabolarınızdaki kireci de limonla temizleyebilirsiniz ayrıca tuz da kullanırsanız lavabo temizliğinde daha iyi sonuç alırsınız. Cam silerken de cam temizleyici yerine limon tercih edilebilir. 

Leke çıkarma ve beyazların yıkanmasında

Beyaz eşyaların temizliğinde, lekelerin ve kirlerin çıkarılmasında çoğunlukla çamaşır suyu kullanılır. Çamaşır suyu yerine limonun kullanılması da aynı sonucu verecektir. Kovanın içine bir limonu dilimleyin, kaynar su ilave edin ve beyaz eşyalarınızı bu suyun içinde bir saat kadar bekletin. Su soğuyunca da beyaz eşyalarınızı çamaşır makinenizde yıkayın, daha etkili bir temizlik elde ettiğinizi göreceksiniz. Çamaşır makinesiyle yaptığınız yıkamalarda durulama gözüne çamaşır suyuyla beraber limon sıkılarak da yıkama yapılabilir.Çamaşırın üzerinde yeni oluşmuş bir leke varsa birkaç damla limon suyunu lekenin üzerine sıkın ve bir süre bekletin daha yıkayarak kurutun. Bu yöntem leke çıkarmada etkilidir.

Mobilyaların parlatılmasında   

Mobilyalarınızın parlaması için limonla karışım hazırlayabilirsiniz. Yarım fincan zeytinyağı, 2 kaşık bal ve 10 damla limon suyunu güzelce karıştırın ve bir sprey şişesine doldurun. Mobilyalarınıza karışımı püskürterek bir bezle silin. Mobilyaların cilasının çizilmemesi için sildiğiniz bezin yumuşak olmasına özen gösterin. Spreyle uğraşmak istemiyorum, derseniz zeytinyağına 1 çay kaşığı limon ekleyerek mobilyalarınızı parlatabilirsiniz.

Bulaşık Makinesi ve çamaşır makinesi temizliğinde 

Çamaşır ve bulaşık makinelerinin içinde zamanla koku meydana gelir ayrıca bakteri üreyebilir. Bu kokudan ve bakterilerden limon yardımıyla kurtulmak için limondan yardım alabilirsiniz. Bir kahve fincanını dolduracak kadar limon sıkın, makinenin deterjan gözüne bu taze sıkılmış limon suyunu koyun ve durulama programında çalıştırın. Bu işlem koku ve bakterilerden kurtulmanıza yardım eder. Bulaşık makisinde aynı işlemi deterjan gözüne kaşık limon suyu ekleyerek yapabilirsiniz. Bulaşıkları elle yıkarken de yıkama suyuna limon suyu eklemek yağlı bulaşıklarda iyi sonuç almanıza yardım eder.

Kan lekesi ve diğer lekelerde

Kan lekesini çıkarmak için biraz tartar kremine limon suyu karıştırarak hamur yapın. Hamuru kan lekesinin üstüne sürerek güneşte bir saat civarında bekletin ve yıkayın. Limon; yağ, mürekkep, çay ve pas gibi birçok lekenin çıkarılmasında da kullanabileceğiniz etkili bir leke çözücüdür.