DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Market reyonlarında yeni düzenleme

Market reyonlarında yeni düzenleme

Market reyonlarında satılan meyve ve sebze fiyatlarının bulunduğu etiketlerde üretici fiyatı ile birlikte kendi alış fiyatı da bulunacak.

Market reyonlarında satılan meyve ve sebze fiyatlarının bulunduğu etiketlerde üretici fiyatı ile birlikte kendi alış fiyatı da bulunacak.

Market reyonlarına düzenleme

Gıda komitesi, gıda enflasyonu nedeniyle meyve sebze fiyatlarının yükselmesinin ardından Hal Kanunu’nun değiştirilmesi için karar aldı. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nın çalışmasının sonucuna göre, marketlerde, meyve ve sebzelerde bulunan etiketlerine, üretici fiyatı ve alış fiyatı yazılacak. Yapılan bu uygulama ile birlikte tarlada yetişen ürünün markete gelene kadar ki süreçte fiyatta ki değişikliğin nedeni ortaya çıkacak.Merkez Bankası Başkanı Murat Çetinkaya, gıda enflasyonundaki mücadele ile ilgili Hal Kanunu’nda gerekli müdahelenin  yapılacağını duyururken, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’nında konu ile ilgili çalışmalarını hızlandırıldığı duyuruldu.Tarım ve Gümrük bakanlıkları ile Merkez Bankası temsilcileri üretici satış fiyatları ile perakende satış fiyatları arasındaki farkla ilgili önemli derecede önlem alınacağını duyurdu.Toptan fiyat belirlemesi ile market kazancı hesaplanacakHal kayıt sisteminden belirlenen perakende satış noktalarında bulunan ürün künyelerinde, üretici ve üretim bilgileri ile birlikte alış fiyatınında bulundurulması zorunlu alacak. Vatandaş ise, fiyatlar arasında karşılaştırma yaparak tüketim yapacağı yeri belirleyebilecek.Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, bu uygulamanın aktif hale gelmesi ile birlikte kar marjının yüksek olmasıyla deşifre olacaklarını belirterek, “Bir kamuoyu oluşacağı ve perakende satış fiyatlarındaki artışın kontrol altına alınabileceğini düşünüyoruz” dedi.Tedarik zincirinde kullanılan aracıların azalması konusuda düzenleme aşamasında. Vergisel avantajlar konusunda teşviklerde planlanmakta.