DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Meksika’da olaylı protesto: 6 ölü, 100’e yakın yaralı

Meksika’da olaylı protesto: 6 ölü, 100’e yakın yaralı

Meksika’da Öğretmenler Sendikasının düzenlediği protestoda meydana gelen karışıklıkta 6 kişi hayatını kaybederken, 100’e yakın vatandaşında yaralandığı açıkladı.

Meksika’da Öğretmenler Sendikasının düzenlediği protesto da meydana gelen karışıklıkta 6 kişi hayatını kaybederken, 100’e yakın vatandaşında yaralandığı açıkladı.Eğirim reformunu protesto etmek için Meksika’nın Oaxaca eyaletinde toplanan öğretmenler arasında büyük çatışma çıktı. Çıkan çatımada yaralanan 100’e yakın yaralının 53’nün sivil olduğu belirtildi. Meksika Federal Polisinin üzerinde silah taşımadığı ortaya atıldı. Protesto sırasında ateşe açan kişilerin toplanan sendika üyeleriyle uzaktan yakından alakaları olmadığını açıklandı.Olayın ardından hemen basın açıklaması düzenleyen Oaxaca valisi Gabino Cue ve Federal Polis Şefi Enrique Galindo 6 sivilin çatışmada hayatını kaybettiğini, 53’ü sivil olan 108 kişi ise ağır yaralandığını açıkladı. Federal Polis Şefi Enrique Galindo, polisin en önemli görevinin halkı korumak olduğunun dikkatini çekti. Polisin çatışma esnasında açılan ateşlerin polis müdahalesinden önce olduğunu olaydan sonra devreye girdiğini açıkladı.meksika protestoCNTE (Meksika Öğretmenler Sendikası) başkanı Ruben Nunez ve sendikada bulunan bir arkadaşı olan  Francisco Villalobos ile birlikte kara para toplama suçundan gözaltına alınca Meksika halkı yeniden ayaklanmış ve protestolar ileri derece şiddetlenmişti.Kara para suçundan gözaltına alınan Meksika Öğretmenler Sendikası lideri ve arkadaşı Ruben Nunez’in 2013 – 2015 arasındaki yıllarda üyelerinden 24 milyon pezo yani yaklaşık 1,3 milyon dolara yakın para topladığını açıkladı. Yüz binlerce öğretmen bu skandala tepkisini göstermek için Meksika sokaklarına döküldü.Binlerce öğretmenin bir araya gelip protesto ettikleri skandal eğitim reformu kapsamında meydana gelen tatsızlıklarda Chiapas bölgesinde 2 görevli polis rehin alındı. Bununla da kalmayıp eyalet bakanlığının 4 binanın da öğretmenler tarafından işgal edildiği bilgisi heryere ulaştı.Geçtiğimiz aylarda ise Meksika’nın 7 eyaletinde CNTE greve çıkmıştı.

SINAVI GEÇEMEYEN ÖĞRETMENLERİN iŞLERiNE SON

Meksika Cumhurbaşkanı Enrique Peña Nieto’nun 3 yıl önce aldığı kararla uygulamaya giren eğitim reformu tüm ülke halkında büyük tartışmalara neden olmuştu. Enrique Peña Nieto’nun ortaya koyduğu bu uygulamada eğitim verecek öğretmenlerin değerlendirme sınavı zorunluluğu gerekiyor. Değerlendirme sınavına giren öğretmenlerin bu sınava 3 giriş hakkı bulunmakta, 3. kez sınava giriş yapıp geçemeyen öğretmenlerin görevlerine son verileceği açıklandı.Geçtiğimiz mart ayında bu sınava giremeyen yaklaşık 3 bin 360 öğretmenin işten çıkarılacağı duyurulmuştu. Bu reform ülkede pek iyi karşılanmadı.