DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Meme kanseri hakkında bilmeniz gerekenler

Meme kanseri hakkında bilmeniz gerekenler

Her 8 kadından 1’nde görülen meme kanserinden erken tanı ile kurtulmak mümkün olabiliyor. Meme kanseri ile ilgili bilmeniz gereken herşey bu haberde.

Ülkemizde her 8 kadından 1’nde görülen meme kanserinden erken tanı ile kurtulmak mümkün olabiliyor. Ancak halk arasında bilinen yanlışlar iyileşme sürecini uzaltabiliyor. Hatta ilerleyen dönemlerde bu yanlışlar yüzünden ölümlere kadar ilerleyebilen hastalıklar görülüyor. Meme kanseri ile ilgili bilmeniz gereken herşey bu haberde.

Kimler meme kanseri riski altında?

  • Kadınlarda ilk doğumlarını 30 yaşı ve üstünde yapanlarda,
  • Adetini çok erken yaşta görenlerde,
  • Menopoza giren bayanlarda,
  • Doğum kontrol hapı kullanan kadınlarda,
  • Uzun boylu kadınlarda,
  • Yağ oranı yüksek olan kişilerde,
  • Alkol kullanan kişilerde,
  • Ailesinde meme kanseri görülen kişiler bu hastalığa yakalanma riski daha yüksektir.

kanser

Meme kanserinden nasıl korunulur?

Meme  kanserinden korunmak için,dengeli beslenmeli, kilonuzu korumalı, sigara kullanmamaya dikkat etmeli, alkol kullanmayı durdurmalı, egzersiz yapmaya özen göstermelisiniz.Meme kanserinin belirtileri nelerdir?Meme kanseri oluşan kişilerde en çok görülen belirti, göğüs ağrı olmadan büyüyen kitlelerin oluşması, kısmen ağrı görülebilmektedir. Diğer belirtiler ise, memede çekintilerin oluşması, meme derisinde kalınlaşma oluşması, memede şişlik, deride oluşan tahriş, meme ucunda hassaslaşma oluşması, meme ucunun geri dönmesi, görülebilmektedir. İlerleyen vakalarda göğüste bulunan kanlı akıntılarda görülebilmektedir.Meme kanseri nasıl tedavi edilir?Meme kanseri tedavisi, erken tedavi ve küçük tümör durumlarında meme koruyucu cerrahi yapılması yeterli olabiliyor. Eğer gerekli görülürse cerrahi sonrasında kemoterapi ya da hormonoterapiler gerçekleştirilebilir.Meme kanseri olduğumu nasıl anlarım?Meme kanseri olup olmadığınızı ya da göğsünüzde bir sıkıntının olduğunu nasıl anlarsınız?

  1. Öncelikle belinizden yukarısının çıplak olacağı şekilde ayna karşısına geçiniz.
  2. Daha sonra iki kolunuzuda arkaya sarkacak şekilde bakınız.
  3. Sonra iki kolunuzuda yukarı kaldırarak bakınız.
  4. Ellerinizle bastırarak bakınız.
  5. Ellerinizde aşağıya doğru eğilerek bastırarak bakınız.

Meme derinizde şişlik, kalınlaşma ya da renk değişikliği var ise,Memede kızarıklık, yara oluşması,Meme ucunda içeri çekilme olması,Meme şeklinde değişiklik oluşması,Bu durumlar görülüyor ise kısa süre içinde bir doktora başvurmanız gerekmektedir.