DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Meme kanseri nasıl anlaşılır?

Meme kanseri nasıl anlaşılır?

Meme kanseri çoğu zaman doktor tarafından değil de bireylerin kendileri tarafından fark edilir. Çünkü kadınlar genellikle 1 cm’ye ulaşmış kitleyi elle kontrol yöntemiyle fark edebiliyor. Ancak meme içindeki tümörün bu şekilde fark edilebilmesi için bir hayli uzun zaman geçmiş olması gerekiyor. Meme kanserinin en yaygın belirtileri aşağıda verilen belirtiler. Bu belirtilerden en az birine bile

Meme kanseri çoğu zaman doktor tarafından değil de bireylerin kendileri tarafından fark edilir. Çünkü kadınlar genellikle 1 cm’ye ulaşmış kitleyi elle kontrol yöntemiyle fark edebiliyor. Ancak meme içindeki tümörün bu şekilde fark edilebilmesi için bir hayli uzun zaman geçmiş olması gerekiyor. Meme kanserinin en yaygın belirtileri aşağıda verilen belirtiler. Bu belirtilerden en az birine bile sahip olanların mutlaka ve vakit geçirmeden bir uzmana başvurmaları gerekmektedir.*Memede veya koltuk altında, ele gelen ya da elle hissedilebilen bir kitle, sertlik ya da şişlik görülmesi,*Meme başından tek kanaldan kanlı veya şeffaf renkli akıntı gelmesi   *Meme başında içe doğru çekilme, çökme veya şekil bozukluğu görülmesi,*Meme başı derisinde soyulma, kabuklanma gibi değişiklikler meydana gelmesi,*Meme cildinde yara veya kızarıklık görülmesi,*Meme cildinde portakal kabuğu görünümlü ödem, şişlik ve içe doğru çekintiler olması,*Memede anormal büyüme, şekil bozukluğu veya asimetri ya da renginde kızarıklık benzeri değişiklikler en yaygın belirtilerdir.Bu belirtilerden herhangi birine sahip biri doktora başvurduğunda tüm yöntemlerle alınan parça ya da parçalar patolojik olarak değerlendirilip kanser olup olmadığına bakılır. Patolojik tanı sonrası kanser teşhisi konduysa kanserin tipine ve davranış özelliklerine bakılır ve tedavi süreci başlar.

Mamografi nedir?

Mamografi, memenin sıkıştırılarak röntgen ışınları yani X ışınları ile incelenmesidir. Bu yöntemle meme kanseri elle muayene ile tanınabilecek büyüklüğe gelmeden tanınabilir.Mamografi ile elde edilen direkt grafilere “mamogram” adı verilir.Mamogramlarda meme dokusundaki kanser bulguları araştırılabilmektedir.Düzenli mamografi çektirmek hayat kurtarıcıdır…Yapılan araştırmalarda düzenli olarak mammografi testi yaptıran kadınlarda meme kanserinden ölüm oranının % 25-35 daha az olduğu görülmektedir.

Meme Ultrasonografisi nedir?

Memede tespit edilen kitlenin yapısını ortaya koymada kullanılan yararlı bir yöntemdir.  Mamografinin yetersiz veya şüpheli görüldüğü durumlarda, meme ultrasonu ilave bir tetkik olarak  doktor tarafından istenebilir.

Meme kanserleri nasıl tedavi edilir?  

Tedavi hastalığın hangi evrede olduğuna bağlıdır. Bazı küçük kitlelerde kanser yayılmamışsa  cerrahi yöntemle sadece kitlenin alınması yeterli olabilir. Cerrahi işlemden sonra hastalığın derecesi ve tipine göre radyoterapi, kemoterapi veya hormonoterapi de tedaviye eklenebilir.Cerrahi tedavide kanserli dokuyu içeren meme ameliyatla çıkartılır. Memenin cerrahi olarak çıkarılmasına “mastektomi ameliyatı” adı verilir.Bazen de mastektomi işlemine koltuk altı lenf bezlerinin çıkarılması da eklenir. Koltuk altı lenf bezlerinin çıkarılması işlemine de “lenf adenektomisi” adı verilir.