DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Merkel, Türk milletvekillerini sattı iddiası

Merkel, Türk milletvekillerini sattı iddiası

Almanya’da Sol Parti bünyesinde siyaset yapan federal milletvekili Sevim Dağdelen, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilere dair bir kitap yazarak ülkenin gündemine oturdu.

Almanya’da Sol Parti bünyesinde siyaset yapan federal milletvekili Sevim Dağdelen, Türkiye ile Almanya arasındaki ilişkilere dair bir kitap yazarak ülkenin gündemine oturdu. Dağdelen, ‘Erdoğan Vakası: Merkel Bizi Neden Bir Otokrata Sattı?’ başlığını taşıyan kitabında Federal Hükümet’e ağır ithamlarda bulunuyor.En ağır ithamlarından biri ise hükümetin ileri gelenlerinin Federal Meclis’te Ermeni Soykırımı’nın olduğunu kabul eden oylamanın olduğu sırada ortadan kaybolması ve Türkiye’nin sert itirazları karşısında Federal Meclisi ve içinde soykırıma evet diyen 11 Türk milletvekilini yalnız bırakmaları.

MERKEL VE HÜKÜMETİN ÖNDE GELENLERİ OYLAMAYA KATILMADI

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Almanya Başbakanı Angela Merkel’in bu oylamayı engelleyeceğine dair kendisine söz verdiğini açıklamıştı. Merkel’in bu sözü gerçekten vermiş olacağına inanan Dağdelen, kitabında hükümetin önde gelenlerinin oylama öncesi tutumlarına dikkat çekiyor. Sol Parti’li politikacının anlattığına göre başbakan Merkel oylamayı engelleyemeyince kendisi oy vermekten uzak durdu. Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier Latin Amerika’ya bir seyahat organize ederek ortadan kayboldu. Başbakan Yardımcısı ve Ekomoni Bakanı Sigmar Gabriel ise inşaat endüstrisi ile ilgili bir randevusunu oylamaya denk geelcek şekilde öne çekerek oylamadan uzak durdu.

TÜRK MİLLETVEKİLLERİNE YÖNELİK SALDIRILARA NEDEN TEPKİ GÖSTERİLMEDİ?

Bütün bu yaşananlardan sonra Dağdelen hükümetin önce gelenlerine şu soruyu soruyor:     Federal Hükümet, oylamadan sonra Türk hükümeti ve Türk gazeteleinin saldırısına uğrayan, vatan haini ilan edilen, hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından ‘kanı bozuk’ ilan edilen Türk milletvekillerini neden kurban etti?”Dağdelen, Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert (CDU) dışında hiç kimsenin ‘Bunların kanının laboratuvar testinden geçmesi lazım’ sözü karşısında susmasını sert dille eleştiriyor ve bir kurbana daha işaret ediyor. Federal Hükümet’in bundan bir ay evvel meclis ordusu gibi temel bir varlığı da kurban ettiğini söyleyen politikacı, sözü İncirlik Hava Üssü’ndeki Alman askerlerine getiriyor.

ALMANYA İNCİRLİK’TEKİ ASKERLERİ GERİ ÇEKMELİYDİ

Bu askerlerin Türkiye’ye gönderilmesine yürütmenin değil, yasamadan sorumlu meclisin karar vermesi gerektiğini vurgulayan politikacı, meclis üyelerinin bu askerleri ziyaret etme hakkının olduğunu dile getiriyor. Türkiye, Federal Meclis’in 1915 olaylarını ‘Ermeni Soykırımı’ olarak kabul etmesi üzerine uzun bir süre bu ziyaretleri engellemişti. Dağdelen’e göre egemen bir hükümetin böyle bir durumda askerleri geri çekmesi gerekirdi. Politikacı, Almanya’nın bunu yerine Türkiye’de tornado keşif uçaklarını da devreye sokmasını sorunlu buluyor.