DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Mideden Kötü Koku Gelmesinin Nedeni Ne Olabilir?

Mideden Kötü Koku Gelmesinin Nedeni Ne Olabilir?

Kötü ağız kokusu (halitosis), yaklaşık olarak her dört kişiden birinde görülmektedir. Birçok insan bu sorun yüzünden sosyal hayatta hatta evliliğinde sorun yaşamaktadır. Ağız kokusundan şikayetçi olanların çoğu da mideden kötü koku geldiğini zannetmektedir.Ağız kokusunun birçok sebebi olabilir. Akciğerlerden gelen koku ağız kokusu değildir, bu bir nefes kokusudur. Nefes kokusu, akciğer enfeksiyonlarından (pnömoni bronşit vs.) ya

Kötü ağız kokusu (halitosis), yaklaşık olarak her dört kişiden birinde görülmektedir. Birçok insan bu sorun yüzünden sosyal hayatta hatta evliliğinde sorun yaşamaktadır. Ağız kokusundan şikayetçi olanların çoğu da mideden kötü koku geldiğini zannetmektedir.Ağız kokusunun birçok sebebi olabilir. Akciğerlerden gelen koku ağız kokusu değildir, bu bir nefes kokusudur. Nefes kokusu, akciğer enfeksiyonlarından (pnömoni bronşit vs.) ya da sindirim sistemi bozukluklarından kaynaklanabilir.Şeker, gut ve diyaliz hastalarında da ağız kokusu görülebilir. Bu tür hastalarda yapısı değişen kan gazlarının akciğerler yoluyla dışarıya atılması kötü nefes sorunlarına yol açar. 

Ağız Kokusunun Başlıca Nedenleri

 Bakteriler: Kötü nefesin çoğu bakterilerden kaynaklanır. Bakteriler yemek artıklarında ürer ve bu esnada kötü kokuya neden olurlar.Ağız Hastalıkları: Diş eti iltihabı veya diş eti hastalıkları gibi bazı rahatsızlıklar kötü kokuya sebep olur.Diğer hastalıklar: Diyabet, karaciğer hastalıkları, mide, duodenum ülseri, böbrek sorunları, ağız yaraları, kanser gibi rahatsızlıklar.Gıda: Tüketilen bazı gıdalar ağız kokusu yapmaktadır. Sarımsak, soğan, sosis, fermente peynir, balık.Stres: Stres, kötü sindirim ve emilime neden olabilir. Stres altında çiğnenmeden yutulan gıdalar sindirim sorunlarına dolayısı ile kötü kokuya neden olabilir.Tükürük salgısının az olması: Tükürük salgısının az olması ağız kuruluğuna dolayısıyla kötü kokuya neden olur. 

Ağız Kokusunu Önlemenin Yolları

 

  • Günde en az iki dakika dişler fırçalanmalıdır. (Gece yatmadan önce ve sabah kalkınca)
  • Dilin fırçalanması ağız kokusunu azaltmada diş fırçalamaktan daha fazla etkilidir. Dilin arka kısmından başlayarak öne doğru süpürme hareketi ile dil fırçalanmalıdır. Ayrıca dil kazıyıcılarıyla da dil temizliği sağlanmaktadır.
  • Ağız gargaraları tek başlarına ağız kokusunu önleyemez. Özellikle alkol içeren gargaralar ağız kuruluğu yapmaktadır.
  • Diş fırçalama ve gargaradan sonra “diş ipi ve diş arası fırçası” kullanılmalıdır.
  • Çinko içeren macun, gargara ve sakızlar ağız kokusunu engellemede yardımcıdır.
  • Basit şekerler diş çürüklerine neden olur ve ağız sağlığını bozar. Bu yüzden beyaz un, beyaz şeker, glukoz /früktoz şurubu ile tatlandırılmış tüm gıdalardan mümkün olduğunca uzak durulmalıdır.

 

  • Lokmaları iyi çiğneyin. İyi çiğnenen gıdalar daha iyi sindirileceğinden mide kaynaklı ağız kokusunun önüne geçilmiş olur.
  • Bol su içmek  dilinizin kurumasını önleyerek ağız kokusunu önlemeye yardım eder.
  • Sinüzit vb. rahatsızlıklar burun tıkanmasına ve geceleri ağızdan nefes almaya neden olur. Bu durum ağız ve boğazı kurutarak bakterilerin üremesi için ideal bir ortam oluşturur. Bu yüzden burnunuz tıkalı uyumayın.

 

Ağız Kokusunu Önlemeye Yardımcı Çözümlermaydanoz

 

  • Maydanoz çiğnemek: Maydanoz ağız kokusunu gidermekte de etkilidir. Bol miktardatüketebiliriniz.
  • Elma ve havuç yemek: Dişlerin ve diş etlerinin daha sağlıklı olmasını sağlar ve diş arasında plak oluşmasını engelleyerek kokuyu gidermekte yardımcı olur.
  • Bitkisel çay ve limon kullanmak: Ağız kokusunu önlemek için biberiye çiçeklerini sıcak suda demleyerek içine limon sıkarak hazırlayabilirsiniz. Bunu sabahları aç karnına ve yemeklerden sonra içebilirsiniz.
  • Bazı baharatlar: Rezene, karanfil, tarçın, anason, kişniş, kakule, gibi kokulu baharatlar ağız kokusunu önleyicidir.
  • Yoğurt tüketmek: Yoğurt, ağız kokusuna sebep olan hidrojen sülfür kokusunu yok etmekte etkilidir.

 Bu yöntemleri uygulayan fakat yine de ağız kokusundan kurtulamayan kişilerin mutlaka uzman hekime muayene olarak ağız kokusunun nedenini öğrenmesi ve tedaviye başlaması gerekir.Sağlıklı günler…