DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Moyamoya hastalığı nedir?

Moyamoya hastalığı nedir?

Moyamoya hastalığı adı çok az duyulan hastalıklardan biridir. Hastalık ilk olarak 1957-1960 yıllarında Japonya da tanımlanmıştır. Japoncada sigara dumanı anlamına gelmektedir. Bu isim damarların görüntüsünden dolayı verilmiştir. Gerçekten de beyindeki şah damarı iki taraflı tıkanınca yeni kılcal damarlar gelişir ve anjiyo görüntülerinde aynı sigara dumanına benzer. Ülkemizde hastalık çok nadir görülmektedir ancak Uzak Doğu’da yaygın

Moyamoya hastalığı adı çok az duyulan hastalıklardan biridir. Hastalık ilk olarak 1957-1960 yıllarında Japonya da tanımlanmıştır. Japoncada sigara dumanı anlamına gelmektedir. Bu isim damarların görüntüsünden dolayı verilmiştir. Gerçekten de beyindeki şah damarı iki taraflı tıkanınca yeni kılcal damarlar gelişir ve anjiyo görüntülerinde aynı sigara dumanına benzer. Ülkemizde hastalık çok nadir görülmektedir ancak Uzak Doğu’da yaygın olarak görülmektedir. En fazla hastaya rastlanan ülke Japonya olmakla birlikte ülkemizde şu ana kadar kayıtlara geçen hasta sayısı 4-5kişidir.Hastalığın çocuklarda başlama yaşı 4-14 arasında değişir. En fazla 10 yaş altı çocuklarda görülür. Kızlar da erkeklerden daha sık rastlanır. Çocuk ve gençlerde geçici felçlere, yetişkinlerde ise beyin kanamalarına neden olan önemli bir hastalıktır. Nadir görüldüğünden teşhisi de zordur.Çocuklarda belirti ve bulgular çok farklı olabilmektedir. Bu belirtiler geçici felçler olabileceği gibi kalıcı nörolojik problemler de olabilir. Hastalıkta hızlı ve derin nefes almaya yol açan ve bunun sonunda da belirtilerin ortaya çıkmasını kolaylaştıran etkenler vardır. Bu hastalar da baş ağrısı epilepsi bazen tek belirti olduğundan farklı hastalıklarla karıştırılabilmektedir. Ancak çocuk olsun yetişkin olsun bütün hastalarda kavrama, muhakeme, planlama gibi yeteneklerde kayıp gözlenmektedir. Moyamoya hastalığının etkileri istem dışı hareketler, konuşmada güçlük ve sara nöbetleridir.

Moyamoya hastalığı tanısı nasıl konur?

Hastalığın tanısı bilgisayarlı tomografi (BT),Manyetik rezonans görüntüleme (MRG), MR, Anjiografi ve Pozitron Emisyon Tomografi (PET) ile konulabilmektedir.

Moyamoya hastalığı tedavisi:

Hastalığın kesin tedavisi bulunmamaktadır. Tedavide ki asıl amaç hastanın ömrünü biraz daha uzatmaya çalışmaktır.Ancak elde edilen bulgulara göre çeşitli ilaçlar kullanılabilmektedir. Tedavi hastanın tekrar beyin kanaması geçirmesini önlemek için yapılır.Cerrahi müdahalede kafatasına birden fazla delik açılıp beyin zarı kesilir. Beyindeki kas ve kemik zarı beyin dokusunun üzerine yerleştirilir ve bir nevi damar aşısı benzeri bir şey oluşturulur. Sonunda 3-4 ay gibi bir sürede yeni damarlar oluşarak atakların önlenmesi sağlanır. Cerrahi tedavi sonrası olumlu sonuçlar alınsa da bilimsel çalışmalar devam etmektedir. Hastalara fizyoterapi tedavisi de uygulanmaktadır. Fizyoterapide amaç denge ve duyu eğitimidir.

Hastalığın nedenleri:

Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak uzmanların görüşü bu hastalığın da aynı kanser gibi yıllar içinde ilerleyeceği yönündedir.Sağlıklı günler dilerim.