DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Muhteşem göktaşı şölenine davetlisiniz!

Muhteşem göktaşı şölenine davetlisiniz!

Her sene gerçekleşen ve artık bir şölen haline gelen Meteor (göktaşı) yağmuru bu gece bizi bekliyor. Meteor yağmuru çıplak gözle izlenebilecek.

Her sene gerçekleşen ve artık bir şölen haline gelen Meteor (göktaşı) yağmuru bu gece bizi bekliyor. Meteor yağmuru çıplak gözle izlenebilecek.20 yılı aşkın süredir görülen meteor yağmurları bu sene 11 Ağustos’12 Ağustos’a bağlayan gece çıplak gözle izlenebilecek. Meteor yağmurunu ışık kirliliği ve hava koşullarının etkilemediği yerlerde daha güzel görülebilecek. Meteor yağmuru, Swift-Tuttle kuyruklu yıldızının kalıntılarından oluşuyor. Saatte 170 yıldızın kayması bekleniyor.meteor-yagmuruDünya’nın, Güneş etrafında dönüşü esnasında kozmik toz bulutları ile kesişiyor. Kütle çekim etkisi ile gök taşları atmosfere girerek yanıyor. Gök taşlarının saatteki hızı 216 bin kilometreye kadar artış gösterebiliyor. Gök taşları saatte 216 bin olan kilometre hızı ile ‘en hızlı meteor yağmarları’ arasında en başta yer alıyor. Halk arasında ‘yıldız kayması’ olarak bilenen olay ise gök taşlarının atmosferde iz bırakarak yok olmasıdır. Meteor yağmuru da Perseus Takımyıldızı bölgesinde göründüğünden dolayı ‘Perseid’ isimiyle anılıyor.

‘Yıldız kayması aratacak!’

Bu yıl gerçekleşecek olan meteor yağmuru için Alman astronom Ulrich Keller önemli noktalara değindi. Meteor yağmurlarının bu sene daha değişik olacağını ve buna neden olarak Jüpiter’in etkisi olduğunu söyledi. Alman astronom Ulrich Keller, “Jüpiter’in yörüngesi 12 yılda bir Perseid meteor yağmuruyla kesişiyor. Jüpiter’in kütle çekimi Dünya’ya doğru savrulan taşların sayısının artmasına yol açacak. Bu, her yıl olduğundan daha fazla yıldız kaymasının gözlenmesini sağlayacak. ” ifadelerinde bulundu.

Meteor yağmuru nasıl izlenir?

Bu gece gerçekleşek olan meteor yağmuru Brandenburg eyaletinin doğusu, Saksonya ve Bavyera’dan daha etkili izlenebilecek. 11 Ağustos perşembe gününü 12 Ağustos cuma gününe bağlayan gece bulutsuz gökyüzünün bulunduğu yerlerde çıplak gözle izlenebilecek.