DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Muhteşem Yapıt Babil’in Asma Bahçeleri …

Muhteşem Yapıt Babil’in Asma Bahçeleri …

M.Ö 600 yıllarında Babil Kralı Nabukadnezar’ın yaptırdığı Babil’in Asma Bahçeleri , Dünyanın yedi harikasından biridir. Bu bahçeler rivayete göre kralın, kraliçelerden birini sevindirmek için yaptırdığı yapıtlardır. Bir piramit oluşturacak biçimde taraçalar halinde yükselen bahçelerde, her taraçaya dünyanın dört bir yanından getirilmiş ağaç ve çiçekler dikilmiştir. Bu bitkiler asıl piramit şekilli yapıyı gözden sakladığı için görünürde

M.Ö 600 yıllarında Babil Kralı Nabukadnezar’ın yaptırdığı Babil’in Asma Bahçeleri , Dünyanın yedi harikasından biridir. Bu bahçeler rivayete göre kralın, kraliçelerden birini sevindirmek için yaptırdığı yapıtlardır. Bir piramit oluşturacak biçimde taraçalar halinde yükselen bahçelerde, her taraçaya dünyanın dört bir yanından getirilmiş ağaç ve çiçekler dikilmiştir. Bu bitkiler asıl piramit şekilli yapıyı gözden sakladığı için görünürde sadece havada “asılı” gibi duran bahçeler vardı.

Babil’in Asma Bahçeleri neden yapılmıştır?

Bir rivayete göre Asma Bahçeleri değil büyük Babil Surları dünyanın ikinci harikasıdır. Kral Nabukadnezar’ ın Asma Bahçeler ile aynı zamanda yaptırdığı bu surların yaklaşık 100 metre yüksekliğinde olduğu tahmin edilmektedir. Eski Babil kentini koruyan surların yerinde bugün yalnız M.Ö 600 yılında yapılan taraçalardan oluşan bu kat kat yapı bulunmaktadır. Bu taraçalarda türlü türlü hayvanlar, minik çağlayanlar, bin bir çeşit ağaç ve bitkiler yer alıyordu. Sanki bir tür yapay cennet olarak tasarlanmıştı. Bu yapıları Kral Buhturnasr, çok bereketli bir ülkeden gelen eşi kraliçe Semiramis’in memleketi özlemine karşılık, bir armağan olarak yaptırmıştır. Çünkü kraliçenin geldiği ülke yemyeşil ve dağlıktı. Mezopotamya’nın bu dümdüz ve sıcak ortamından dolayı kraliçe  depresyona girmişti. Kral, karısının memleket hasretini gidermek için onun memleketinin bir benzerini yapmaya karar verdi. Bunun için yapay dağlar ve suların aktığı büyük teraslar yaptırdı. Bahçe yüksek surlarla çevrili ve bu bahçenin içindeki kanallarda kayıklar bile yüzebilmekteydi. M.Ö. 450’li yıllarda yaşamış tarihçi Herodot “Babil’in ihtişamı, yeryüzünde bilinen bütün şehirlerin ihtişamını aşmaktadır” demiştir. Herodot, şehrin dış surlarının da 80 kilometre uzunlukta, 25 metre kalınlıkta ve 97 metre yükseklikte olduğunu ve 4 atlı bir arabanın gezinmesine olanak sağladığını belirtmiştir. İç duvarlar, dış duvar göre kalın değildi. Duvarların içinde ise som altından yapılmış büyük heykellerin bulunduğu kaleler ve tapınaklar vardı. Şehrin içinde birde ünlü Babil Kulesi vardı. Bu kule, Tanrı Marduk’ a yapılan bir tapınaktı ve cennete ulaşmak için göğe doğru yükseldiği kabul edilmekteydi.Bu derece muhteşem yapılan Babil’in Asma Bahçeleri maalesef ki, bir süre sonra şehre yapılan istilalar yüzünden sönmeye başlamıştır. Özellikle Pers Kralı Keyhüsrev’ in Babili fethetmesinden sonra Babil şehri, sönmeye başlamıştır. M.S. 5 ve 6. yüzyıllarda ise kumlara gömülmüş ve tamamen bir kum dağı haline gelmiştir. Bu harika şehrin, içindeki tapınaklar ve asma bahçelerin kalıntıları ancak 20. yüzyılda yapılan kazılarla tekrar ortaya çıkarılabilmiştir.