DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Mustafa Kemal Atatürk Hangi Cephelerde Savaşmıştır?

Mustafa Kemal Atatürk Hangi Cephelerde Savaşmıştır?

Mustafa Kemal Atatürk Hangi Cephelerde Savaşmıştır?Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği başarıların tesadüf olamadığı onun askerî hayatı incelediğinde açık bir şekilde görülmektedir. Peki bu askerî başarıları elde etmek için “Mustafa Kemal Atatürk hangi cephelerde savaşmıştır?”Mustafa Kemal, 1. Dünya Savaşı’nda Kafkasya Cephesi, Çanakkale Cephesi ve Suriye-Filistin Cephesi olmak üzere 3 farklı cephede savaşmıştır. Mustafa Kemal Çanakkale Cephesi’nde çok

Mustafa Kemal Atatürk Hangi Cephelerde Savaşmıştır?Atatürk’ün Kurtuluş Savaşı’nda gösterdiği başarıların tesadüf olamadığı onun askerî hayatı incelediğinde açık bir şekilde görülmektedir. Peki bu askerî başarıları elde etmek için “Mustafa Kemal Atatürk hangi cephelerde savaşmıştır?”Mustafa Kemal, 1. Dünya Savaşı’nda Kafkasya Cephesi, Çanakkale Cephesi ve Suriye-Filistin Cephesi olmak üzere 3 farklı cephede savaşmıştır. Mustafa Kemal Çanakkale Cephesi’nde çok büyük zafer kazanmıştır. Kafkasya ve Suriye-Filistin Cephelerinde ise düşman kuvvetlerinin ilerlemesini durdurmuştur. Çanakkale Savaşlarında kazandığı başarıyla Mustafa Kemal adeta Millî Mücadele ışığını yakmış ve İtilaf Devletlerinin hesapları bozulmuştur.

ATATÜRK’ÜN SAVAŞTIĞI CEPHELER

ÇANAKKALE CEPHESİİngilizler ve Fransızlar müttefikleri (ortakları) olan Rusya’ya, Çanakkale ve İstanbul Boğazlarını kullanarak, yardım ulaştırmak istemiş bu amaçla Osmanlı Devleti’ne karşı savaş başlatmış böylece Çanakkale Cephesi açılmıştır.İngiliz ve Fransız donanması 18 Mart 1915’te Çanakkale Boğazı’nı geçmeye kalkar ağır kayıplar verince Gelibolu Yarımadası’na çıkarma yapmaya karar verirler. Bunun üzerine düşman kuvvetleri 25 Nisan 1915’te Arıburnu’na çıktı. Bu birlikleri Mustafa Kemal’in komuta ettiği 19. Tümen Conkbayırı’nda durdurdu. Bu zaferden sonra Mustafa Kemal, albay rütbesine terfi etti. İngilizler 6-7 Ağustos 1915’te Arıburnu’nda tekrar taarruza geçti. Anafartalar Grubu Komutanı Mustafa Kemal 9-10 Ağustos’ta Anafartalar Zaferini kazandı. Bu zaferi 17 Ağustos’ta Kireçtepe, 21 Ağustos’ta II. Anafartalar zaferleri takip etti. Türk ordusu Çanakkale Savaşlarında yaklaşık 250.000 şehit vermiş fakat İtilaf Devletlerine geçit vermemiştir.KAFKASYA CEPHESİ (DOĞU CEPHESİ)Enver Paşa’nın Rusya’ya taarruzu ile açılan Kafkas cephesi iklim şartlarının elverişsiz olması yüzünden Osmanlı Devleti’nin başarısızlığıyla sonuçlanmış ve Rusya Doğu Anadolu’da bazı yerleri ele geçirmiştir. Bu cephede kaybettiğimiz asker sayısının bazılarının iddia ettiği gibi 90 bin değildir. Fakat 60- 65 bin civarında askerin şehit olduğu kesin olarak bilinmektedir.Çanakkale savaşlarından sonra(1916) Atatürk Kafkas Cephesine atanmıştır. Hatta doğuda 2. Ordu komutanlığı görevlerinde de bulunmuştur. Özellikle Çanakkale Savaşlarında Osmanlı Devleti’nin başarılı olması ve Rusya’nın savaştan çekilmesi üzerine Atatürk’ün girişimleriyle Muş ve Bitlis Ruslardan geri alınmıştır.SURiYE-FİLİSTİN CEPHESİ (SİNA- FİLİSTİN CEPHESİ)7. Ordu Komutanı Mustafa Kemal Atatürk İngilizlerin Suriye-Filistin bölgesindeki işgalini sona erdirmek istemiştir. Fakat elindeki askeri mevcut yeterli değildir, bir de buna Alman komutan General Liman von Sanders’le Atatürk’ün anlaşamaması ve Liman Von Sanders’in stratejik hataları eklenmiştir. Son olarak Araplar da İngilizlerle işbirliği yapınca Osmanlı Devleti’nin başarısızlığı kaçınılmaz olmutur.Mustafa Kemal Atatürk’ün görev aldığı cepheler ve savaşlar kronolojik sırasıyla şöyledir:– Trablusgarp Savaşı (29 Eylül 1911)– Derne Komutanlığı (6 Mart 1912)– Birinci Balkan Savaşı (24 Kasım 1912)– İkinci Balkan Savaşı (Haziran 1913)– Birinci Dünya Savaşı – 3.Kolordu’ya bağlı olarak Tekfurdağ’da kurulacak 19. Fırka Komutanlığı görevine getirildi. (20 Ocak 1915)Mustafa Kemal Birinci Dünya savaşı sırasında üç cephede mücadele etmiştir. Bu cepheler: Kafkas, Çanakkale ve Suriye-Filistin Cepheleridir.– Çanakkale Savaşı (25 Nisan 1915)– 3. Orduya destek kuvvet olarak 16. Kolordu başında 15 Mart 1916 tarihinde Diyarbakır’a gönderilmiştir. (Kafkas cephesi)– Yıldırım Orduları Grubuna bağlı 7.Ordu Komutanlığı yapmıştır. (5 Temmuz 1917)– Filistin Cephesinde 7. Ordu Komutanlığına getirilmiştir. (15 Ağustos 1918)– Kurtuluş Savaşında mücadele etmiştir. (1919-1923)