DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Nargile zararsız mı?

Nargile zararsız mı?

Nargile, Almanya’da çocuk ve gençlere yasak olmasına rağmen hızla yayılıyor. Çok sayıda insanın nargile kafelere gittiğini görenler ise bu ürünün zararsız olduğunu düşünüyor. Halbuki nargile başta kalp ve akciğer hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa sebep oluyor.   Nargile, artık Almanya’da da tüketicisi giderek artan bir ürün haline geldi. Ürün, özellikle gençler arasında hızla yayılıyor ve

Nargile, Almanya’da çocuk ve gençlere yasak olmasına rağmen hızla yayılıyor. Çok sayıda insanın nargile kafelere gittiğini görenler ise bu ürünün zararsız olduğunu düşünüyor. Halbuki nargile başta kalp ve akciğer hastalıkları olmak üzere birçok hastalığa sebep oluyor.

 

Nargile, artık Almanya’da da tüketicisi giderek artan bir ürün haline geldi. Ürün, özellikle gençler arasında hızla yayılıyor ve bu yayılma sayesinde nargile kafelerin sayısı da artış gösteriyor. Bu artış beraberinde bir tehlikeyi daha getiriyor. Birçok genç, bu kadar çok tüketilen bir ürünün zararlı olmayacağına veya sigaradan daha az zararlı olacağına hükmediyor ve bu şekilde sigaradan da zararlı olan nargile tüketiminde ürkütücü bir tablo ortaya çıkıyor.

TÜTÜN KULLANILMAYAN NARGİLELER DE SAĞLIĞA ZARARLI

Bavyera Sağlık Bakanı Melanie Huml (CSU) ise bu gidişata bir dur denmesini istiyor. Eyalet Sağlık ve Gıda Güvenliği (LGL) adlı kurumun bilgilerine işaret eden bakan Huml, özellikle kömür kullanılarak içilen nargilede tehlikeli maddelerin açığa çıktığını söylüyor ve bu şekilde tüketilen nargiledede tütünsüz ürünler kullanılsa dahi tehlikenin geçmediğini ifade ediyor.

Federal Risk Değerlendirme Enstitüsü de (BfR) kısa bir süre önce tütün içermeyen nargilenin de sağlığı tehdit ettiğini duyurmuştu.

GENÇLER NARGİLENİN ZARARLARINI KÜÇÜMSEMESİN

Huml, özellikle gençlerden nargilenin zararlarını küçümsememelerini istiyor. Nargilenin masum bir keyif aracı olmadığını vurgulayan bakan, bu ürün yüzünden havadaki zararlı madde yoğunluğunun arttığını ve bunun özellikle kalp ve akciğer sağlığını yüksek oranda tehdit ettiğini dile getiriyor.

NARGİLE KÖMÜRÜ KARBONMONOKSİT VE KANSERE YOL AÇAN KÜÇÜK PARÇACIKLARIN OLUŞMASINA SEBEP OLUYOR

LGL’in ortaya koyduğu verilere göre de nargile tüketilen mekanlarda bunun dışında kömür yakılması neticesinde yüksek miktarda karbonmonoksit oluşuyor. Bu oran Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) uyardığı değerleri aşıyor. Buna ilaveten havada kansere yol açan çok küçük parçacıklar meydana geliyor. Aynı zamanda bir doktor olan bakan Huml, özellikle akciğer ve kalp hastalıklarından mustarip olanların ve hamilelerin nargileden kesinlikle uzak durmasını istiyor.

ELEKTRONİK NARGİLE NARGİLEDEN UZAKLAŞTIRMIYOR

Bavyera Sağlık Bakanı Huml, nargileye başlamamak için veya nargileyi bırakmak isteyenlerin başvurduğu elektronik nargile konusunda da uyarıyor. Bu ürünün de tıpkı elektronik sigara gibi nikotin bağımlılığına götüren ilk adımı attrıdığını ifade eden bakan, bu ürünlerde de aynı şekilde zararsız gibi görünen, fakat sağlığa zaralı maddelerin bulunduğuna dikkat çekiyor.

ELEKTRONİK NARGİLENİN ÇOCUK VE GENÇLERİN ELİNDE İŞİ YOK

Almanya’da 1 Nisan 2016 tarihinden bu yana elektronik sigara ve elektronik nargile sadece yetişkinlere satılıyor. Kanun, bu ürünlerin postalanmasında da aynı hassasiyetin gösterilmesini bekliyor. Bu kanuna uyulması çağrısında bulunan Huml, “ Elektronik sigara ve elektronik nargilenin çocuk ve gençlerin elinde işi yok” diyor.