DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Nefis Pırasa Köftesi

Nefis Pırasa Köftesi

Pırasa kış aylarında pazar tezgahlarında sıklıkla gördüğümüz sebzelerden biri. Çocuklar tarafından çok sevilmediğinden sizler için biraz farklı bir pırasa yemeği araştırdık ve bulduk. Adı pırasa köftesi. Bu yemek hem çok güzel bir tada hem de çok eski bir geçmişe sahip. Pırasa köftesi Sefarad mutfağının en önemli yemeklerinden biriymiş. Sefarad mutfağı da 15. yy. da İspanya’dan Osmanlı

Pırasa kış aylarında pazar tezgahlarında sıklıkla gördüğümüz sebzelerden biri. Çocuklar tarafından çok sevilmediğinden sizler için biraz farklı bir pırasa yemeği araştırdık ve bulduk. Adı pırasa köftesi. Bu yemek hem çok güzel bir tada hem de çok eski bir geçmişe sahip. Pırasa köftesi Sefarad mutfağının en önemli yemeklerinden biriymiş. Sefarad mutfağı da 15. yy. da İspanya’dan Osmanlı topraklarına göç eden Yahudilerin kendi mutfakları ile bu ülkenin mutfağını harmanlayarak oluşturdukları mutfağın adı. Azıcık kıymanın bol pırasa ile buluşarak oluşturduğu muhteşem bir lezzet bu yemek. Sefarad mutfağında bu köfteye Albondigas de Prasa denilmekteymiş. Pırasa sevmeyenlerin bile reddemeyeceği çok lezzetli bir köfte olduğundan, çocuklarınıza pırasa yedirmek için çok büyük fırsat. Tarife isteğe göre ceviz eklenebilir, bazen de ekmek yerine haşlanmış patates kullanılabilir. 

Sade pırasa köftesi tarifi

(6 kişilik) (Pişirme süresi: 35 dk.)            Gerekli Malzemeler:Köfte Harcı için:1kilo 250 gram pırasa200 gram kadar kıyma1 tane yumurta2 dilim bayat ekmeğin içi (ufalanmış olacak)(  ekmek yerine haşlanmış patates rendesi de kullanılabilir)1 tatlı kaşığı tuz1 çay kaşığı kadar karabiberKöfteleri Bulamak İçin:1 çay bardağı kadar un1 tane çırpılmış yumurtaKızartmak İçin.SıvıyağSade pırasa köftesi yapılışı:Pırasaların hasarlı, çürük dış yaprakları soyulup atılır ve pırasalar güzelce yıkanır. Yeşil yaprakları da iyice temizlenir. Pırasaların tamamı (yeşil yaprakları dahil ) ince halkalar şeklinde doğranır. Tencereye koyulur ve üzerini geçecek kadar su eklenir. Pırasalar yaklaşık 25-30 dakika iyice yumuşayana kadar haşlanır. Haşlanan pırasalar bir süzgeçten geçirilir ve süzülüp soğuması için bir müddet bekletilir. Soğuduktan sonra suyunun tamamen gitmesi için iyice sıkılır. Süzülmüş ve fazla suyu sıkılmış pırasalar genişçe bir kaba konur ve üzerine kıyma, ufalanmış ekmek içi, yumurta, tuz ve karabiber eklenir. 5 dakika kadar iyice yoğurulur ve kapalı bir kutuya koyularak buzdolabında 1 saat kadar dinlendirilir. Dinlendirilmiş köfte harcına eller ıslatılarak şekil verilir. Önce una sonra yumurtaya bulanan köfteler, kızgın yağda güzelce kızartılır. Tavada köftelerin çok sık olmamasına dikkat edilir ve arkalı önlü içi iyice kızaracak şekilde pişirilir. Kızaran köfteler bir kağıt havlu üzerine alınır ve yanında limonla sıcak sıcak servis edilir. İsteğe göre soğuk olarak da yenilebilir.