DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
İsrail Başbakanı Netanyahu: “Gazze’nin denizden ablukası devam edecek”

İsrail Başbakanı Netanyahu: “Gazze’nin denizden ablukası devam edecek”

Roma’da gerçekleşen toplantının ardından Türkiye – İsrail ilişkileri uzlaşmaya vardı. Uzlaşma ardından İsrail Başbakanı Netanyahu: “Gazze’nin denizden ablukası devam edecek” dedi

İsrail’in 31 mayıs 2010 tarihinde Mavi Marmara gemisine yaptığı ve 9 kişinin hayatını kaybettiği saldırıyla Türkiye’yle arası açılmıştı. Aradan 6 yıl geçmesinin ardından dün Roma’da gerçekleşen anlaşma ile barış sağlandı. Anlaşmaya varılması tam 3 yıl sürdü.Geçtiğimiz mart ve nisan aylarında Londra ve Cenevre’de Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu ile İsrail Başbakanı Binyamin Netenyahu’nun özel temsilcisi Joseph Ciechanover bir araya gelmişti. Uzun süren görüşmeler ardından ikili İtalya’nın başkenti Roma’da toplantı düzenledi. Akşam saat 21.00 sıralarında ise alınan bilgilere göre uzlaşma sağlandı. Çok geçmeden Türk ve İsrailli haber kaynakları bu bilgiyi doğruladı.İsrail ile Türkiye arasında anlaşma sağlanmasının ardından Başbakan Binali Yıldırım ile İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu bir basın toplantısı düzenledi. Binali Yıldırım Ankara’da, Binyamin Netanyahu ise Roma’da kameralar karşısına geçti.İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Roma’da düzenlediği basın toplantısında önemli açıklamalar da bulundu. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Türkiye’nin Gazze’ye yardım etmesi konusunda hiçbir sıkıntı olmayacağını belirtirken “İsrail’in Gaza’ye denizden ablukası devam edecek” dedi.

Türkiye – İsrail anlaşmasının önemi

İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, Roma’da gerçekleşen anlaşmanın İsrail açısından büyük önem kaydettiği ifade etti. İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu “Ortadoğu kargaşa içerisinde. Amacım yakın komşularımızla bir istikrar adası oluşturmak” ve “Türkiye ile yapılan anlaşma, Türk topraklarında İsrail’e yönelik herhangi bir terör saldırısını da engelliyor” şeklinde konuştu.

  • Doğalgaz açıklaması

Türkiye İsrail anlaşması İsrail doğalgazının Avrupa’ya ulaşmasının önünde bulunan tüm engelleri kaldırabileceğini açıkladı.

  • Mavi Marmara’da hayatını kaybedenlerin ailelerine tazminat
  • Anlaşmada alınan kararlara göre İsrail, 31 mayıs 2010 tarihinde gerçekleştirilen Mavi Marmara baskınında hayatını kaybeden 9 kişinin ailesine tazminat ödeyecek. Tazminat tutarı ise 20 milyon dolar olacak.
  • Gazze Maddesi
  • Türkiye, Gazze’ye yapacağı yardımları Aşdod limanı üzerinden gerçekleştirecek. Gazze’ye yapılan insani yardım devam ederken İsrail’in Gazze’ye yönelik deniz ablukası devam edecek.