DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Norbert Lammert: ‘Askerlerimiz orada kalamaz’

Norbert Lammert: ‘Askerlerimiz orada kalamaz’

Almanya ve Türkiye arasındaki İncirlik krizi günden güne artıyor. Bu durum ile ilgili son açıklama Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert ’ten geldi.\r\n\r\n

Almanya ve Türkiye arasındaki İncirlik krizi günden güne artıyor. Bu durum ile ilgili son açıklama Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert ’ten geldi.1915 olaylarına ‘soykırım’ olarak niteleyen Almanya’nın İncirlik Üssü ziyaretine gelen yasak ile iki ülke arasındaki gerilim git gide artıyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel’in Recep Tayyip Erdoğan ile uzun görüşmelerinin ve ricalarının ardından sonra bile izin çıkmamıştı. Bu durum Angela Merkel ve Recep Tayyip Erdoğan arasında bir restleşmeye dönüştü. Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert son olarak tehdit gibi açıklamalar da bulundu.Federal Meclis Başkanı Norbert Lammert, ALMAN gazetesi Süddeutschhe Zeitung’e yaptığı konuşmadan ise “Belki bir kez daha şunu açıklığa kavuşturmak lazım. Meclis, Alman askerlerinin yurt dışında uluslararası misyonlarda görev almalarına prensip olarak sadece orada ihtiyaç duyuluyorsa ve isteniyorsa onay verir. Askerler bir yerde istenmiyorsa, orada devamlı kalamaz” sözlerine yer verdi.

Alman bakanlara izin verilmedi

Yaşanan bu İncirlik krizi için Ankara’ya giden Almanya Savunma Bakanı von der Leyen görüşmelere katıldı. Yapılan görüşmeler ardından bile Alman milletvekillerinin İncirlik Üssü’ndeki askerlerini ziyaret etmelerine izin verilmedi.Çıkmayan onaylar halinde bile Almanya, İncirlik Üssü konusunda gayet inatçı görünüyor. Alman Parlamenterler, daha Türkiye’nin onayı olmadan 17 Eylül’de İncirlik Üssü’nü ziyaret etme kararı aldılar. Almanya Meclis Başkanı Norbert Lammert’e giden bu karar onaylandı. Konu ile ilgili Meclis savunma Komisyonu Başkanı Wolfgang Hellmich, Türkiye’nin bu karara izin vermemesi halinde AWACS keşif uçaklarına onay çıkmayacağını açıkladı. Almanya bu konuda resmen Türkiye’yi tehdit etti.

Merkel, İncirlik Üssü için Erdoğan’la görüştü

NATO Devlet ve Hükümet Başkanları Zirvesi, Polonya’nın başkenti Varşova’da 28 ülkenin liderlerinin katılımı ile başlayan toplantı sonrası Merkel, Erdoğan ile görüşme yaptı. Merkel, İncirlik Üssü için Erdoğan’dan izin almak ve bu krizin ortadan kalkması için adım attı. Merkel, milletvekillerinin İncirlik Üssü’nde Alman askerlerini ziyaret etmesinin gayet doğal olduğunu, askerlerin oraya gönderilmesine Alman parlamentosunun izin verdiğini, Türkiye’nin güvenliği için orada bulunduklarını anlatmak istedi. Fakat tüm bunlara rağmen Erdoğan’dan İncirlik Üssü için onay çıkmadı.Merkel bu görüşmenin ardından “Bu anlaşmazlıklar bir görüşmeyle giderilemez. Fakat konuşmuş olmamızın da önemli olduğuna inanıyorum” açıklamasını yaptı.