DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Ölmek isteyip ölemeyen adam: Osamu Dazai

Ölmek isteyip ölemeyen adam: Osamu Dazai

Bu yazıda Japon edebiyatında çok önemli bir konuma sahip olan, Ölmek isteyip ölemeyen adam, Osamu Dazai’nin hikayesini ele alacağız. Osamu Dazai kimdir? Asıl adı, Şuuci Tsuşima’dır. Tsugaru Yarımadası’nın merkezi yakınlarında, 1909 yılında Kanagi isimli kasabada dünyaya gözlerini açtı.12 kardeşten 10.su olarak dünyaya gelen, Osamu Dazai ismiyle tanınan Tsuşima’nın ailesi çok zengindir. Siyaset ailesi için artık bir gelenek haline

Bu yazıda Japon edebiyatında çok önemli bir konuma sahip olan, Ölmek isteyip ölemeyen adam, Osamu Dazai’nin hikayesini ele alacağız.

Osamu Dazai kimdir?

olmek-isteyip-olemeyen-adam-osamu-dazai5Asıl adı, Şuuci Tsuşima’dır. Tsugaru Yarımadası’nın merkezi yakınlarında, 1909 yılında Kanagi isimli kasabada dünyaya gözlerini açtı.12 kardeşten 10.su olarak dünyaya gelen, Osamu Dazai ismiyle tanınan Tsuşima’nın ailesi çok zengindir. Siyaset ailesi için artık bir gelenek haline gelmiştir.17 yaşına geldiğinde Dazai, yazmaya başlar. Yazdığı eserler dergilerde yayınlanır. Yavaş yavaş ilgi toplamaya başlar.Ailesi Dazai’nin gelenek haline siyasetle ilgilenmesini beklerken, Dazai hiç birşeyi  umursamadan Tokyo Üniversitesi Fransız Edebiyatı bölümüne kayıt yaptırır.Ailesinin tepkisiyle karşılaşan Dazai’yi kararından hiç kimse çevirememiştir. Osamu Dazai yazar olmakta kararlıydı.O dönemlerde Japonya’da yasaklı olan Komünist Parti’ye üye olur. Kısa süre sonra parti üyesi olduğu anlaşılan Dazai tutuklanır.Hapishane’den çıkması konusunda ailesi her ne kadar Dazai’ye yardımı olsa da, hapishaneden çıktıktan sonra evlatlıktan reddedilir.

İlk intiharında başarısız olur ve evlenir

Kendine örnek aldığı öykü yazarı Ryunosuke Akutagawa’nın intiharı Dazai’nin yıkılmasına neden olur. Karamsar yapısıyla tanınan Dazai, idolü Akutagawa’nın ölümünden sonra intihar fikrime sıcak bakmaya başlar.Aradan iki yıl geçer ve uyku hapı alarak intiharı dener.  İlk denemesinde başarılı olamayan Dazai bir süre akıl hastanesinde yattıktan sonra, alkole bağımlı olur ve vereme yakalanır. İlk intihar denemesinde başarısız olan Dazai, ilerleyen zaman içinde Oyama Hatsuyo isimli bir geyşa ile tanışır ve evlenirler.Geyşa ile evlenmesine karşı çıkan ailesi, Dazai’yi ikinci kez evlatlıktan reddeder.

Eşiyle intihar planları yapar

olmek-isteyip-olemeyen-adam-osamu-dazai4Dazai, hayatını birleştirdiği Hatsuyo ile intihar planları yapmaya başlar. İlerleyen zamanlarda eşi tarafından ihanete uğradığını öğrenir. Hatsuyo ile tekrar uyku ilacı içerek intihar etmeyi dener ve başarısız olurlar.İkinci intihar girişiminde de başarılı olamayan Dazai, Hatsuyo’dan boşanır.Boşanmanın üzerinde de biraz zaman geçer ve bir barda çalışan 19 yaşındaki Shimeko Tanabe’yi de intihara ikna eder. Tanabe, Dazai ile intihar etmeyi kabul eder ve kendilerini denize atarlar.Dazai, azrail tarafından bir kez daha reddedilir ancak Tanabe onun kadar şanslı değildir. Denize can verir, Dazai kurtulur.Yazar bu olaya kitaplarında şu şekilde anlatır,

“O gece, Kamakura’da denize atladık. Kadın, kuşağının kafede birlikte çalıştığı bir arkadaşının olduğunu söyleyerek güzelce katlayarak kayaların üstüne koydu. Ben de paltomu çıkarıp aynı yere koydum ve birlikte denize girdik. Kadın öldü ve ben kurtuldum”

olmek-isteyip-olemeyen-adam-osamu-dazai3Yaşadığı trajedi dolu olaylar sürerken yazmaya devam eden Dazai, önemli bir yazar haline gelir.Tanabe’nin ölümünden sorumlu tutulan Dazai, sorguya alınır ancak tekrar serbest bırakılır.Yaşadıklarının yanında bir de alkol ve veremle mücadele eden Dazai, okuldan mezun olamayacağın düşünür ve bu sefer kendini asarak intihar etmeyi dener.Dördüncü kez intiharı deneyen Dazai, yine başarısız olur ve hayatta kalır.Osamu Dazai, bir süre sonra evliliğinini 10. gününde eşini kaybedip dul kalan Tomie Yamazaki ile tanışır, ilerleyen zaman içinde Yamazaki’nin evine taşınır.Dazai, Yamazaki’yi de intihara ikna eder ve kendilerini Tamagawa kanalına atarlar.Hikaye burada kopuyor. Dazai 5. denemesinde yaşamına son vermeyi başarmıştır.Bir süre cesedi aranan Dazai’nin cansız bedeni 19 Haziran’da 39. doğum gününde bulunmuştur.Dazai, bunca olay yaşanırken “hoşçakal” isimli kitabını bitiremeden hayatını kaybetti.1948 yılında hayatını kaybeden yazarın ölümünün üzerinden yıllar geçmesine rağmen Japonya’da hala büyük ilgi görmektedir.olmek-isteyip-olemeyen-adam-osamu-dazai2Ayrıca Dazai bıraktığı intihar notunda, “Doğduğum için beni affedin.” yazmıştır.