DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Orkide bakımı nasıl yapılır?

Orkide bakımı nasıl yapılır?

Birçok kişi orkide bakımı zordur diye düşünse de orkide yetiştirmek diğer ev çiçeklerini yetiştirmekten çok da farklı değil. Evde başarılı orkide yetiştirmenin en önemli kuralı evimize uygun orkide türlerini seçmekten geçiyor. Güney kutup haricinde hemen hemen tüm iklimlere yayılmış olan orkide çiçeğinin 20 binden fazla çeşidi mevcuttur. Yetiştirmesi en kolay ve en ucuz orkide türü

Birçok kişi orkide bakımı zordur diye düşünse de orkide yetiştirmek diğer ev çiçeklerini yetiştirmekten çok da farklı değil. Evde başarılı orkide yetiştirmenin en önemli kuralı evimize uygun orkide türlerini seçmekten geçiyor. Güney kutup haricinde hemen hemen tüm iklimlere yayılmış olan orkide çiçeğinin 20 binden fazla çeşidi mevcuttur. Yetiştirmesi en kolay ve en ucuz orkide türü Phalaenopsis. Bu türün çiçekleri çok uzun ömürlü ve iki ile altı aya kadar da çiçekli kalabiliyor.Beyaz, pembe, fuşya, eflatun, mavi, kırmızı renkleri olan, görüntü olarak son derece güzel, narin ve kırılgan ve fiyat olarak en pahalı çiçekler arasında yer alan orkide, gönderilen kişiye “çok özel olduğu” mesajını iletmesiyle bilinir. Uzun ömürlü ve dayanıklı bir çiçek olan orkide, bu özelliğiyle de kesme çiçek sınıfından daha da değerlidir.

Orkide bakımı                      orkide-2

*Sıcaklık: Orkideler genelde sıcak seven bitkiler. Yaklaşık 18-27 derece sıcaklıkta yetişebiliyor. Soğuk seven türleri ise 12-21 derece sıcaklığı seviyor.*Işık: Orkideler öğlen dik gelen yoğun ışığı sevmiyor. Perde ya da jaluzi arkası onun için ideal bir ortam.*Nem: Orkideler için nem çok önemlidir.% 40-80 lik nem oranı orkideler için ideal. Bunu sağlamak için orkide saksısı çakıl ve su dolu tepsilere koyulabilir. Önemli olan orkide saksısı çakıl üzerine oturtulduğunda su seviyesinin çakıllardan altta olmasını sağlamaktır. Spreyle günlük olarak yapraklara su püskürtmek de nem oranını artırmaya yardımcı olur.*Sulama: Sulama sıklığı ortamın nemine, saksı toprağının yapısına, saksı türüne (toprak veya plastik)  ve saksının büyüklüğüne göre değişir. Genel olarak orkideler toprağı kurumadan tekrar sulanmazlar. Yavru orkideler, etli köklü ve yaprakları ince orkideler sürekli nemli kalmayı severler.*Toprak: Doğal ortamında orkideler, tropikal ormanlarda ağaç üzerlerine tutunmuş, kökleri aşağı sarkar halde yaşar. Kökler genellikle günde bir kez yağmurla ıslanıp kurur. Bu ortamı yaklaşık olarak ta olsa oluşturabilmek için saksı toprağı çam kabukları, hindistan cevizi lifleri, pomza veya sphagnum yosunu gibi maddelerden oluşmalıdır.*Gübreleme: Orkideler düzenli olarak gübrelenen ortamları sever. Bunun için özel hazırlanmış gübreler mevcuttur. Yazın haftada bir kışın ayda bir gübrelemek idealdir.