DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Orlando saldırsına ilişkin telefon görüşmeleri yayımlandı

Orlando saldırsına ilişkin telefon görüşmeleri yayımlandı

ABD’nin en kanlı saldırılarından olan Orlando’da eşcinsellerin bulunduğu gece kulübüne yapılan saldırıya ilişkin saldırgan ile güvenlik güçleri arasında geçen telefon görüşmelerinin en önemli detayları yayımlandı.

ABD’nin en kanlı saldırılarından olan Orlando’da eşcinsellerin bulunduğu gece kulübüne yapılan saldırıya ilişkin saldırgan ile güvenlik güçleri arasında geçen telefon görüşmelerinin en önemli detayları yayımlandı.Telefon görüşmelerinin yayımlanmasının ardından Federal Soruşturma Bürosu açıklama yaptı. Bu açıklama Orlando saldırısında polis ile saldırgan arasında geçen konuşmaların önemli yerlerine değiniliyordu.orlando saldirisiSaldırının düzenlendiği  12 Haziran gecesi saat 02.00 sıralarında “Pulse” adlı gece kulübünde gerçekleşen silahlı saldırısının seslerinin polis telsizinden duyulduğu ve polisin hemen olay yerine intikal ettiği bildirildi. 2 dakikalık bir süre içerisinde olay yerine gelen polis ekibiyle saldırıyı gerçekleştiren  29 yaşındaki Omar Mateen ile çatışmaya girdi. Bu ilk çatışmanın ardından özel tim SWAT ekibi olaya girdi.SWAT ekibinin başlattığı operasyon esnasında 29 yaşındaki  Omar Mateen, kulüpte bulunan bir telefon ile 911’li numarayı çevirerek 1 dakikalık görüşme esnasında konuşmaya başlamadan önce besmele çekip, bu hain saldırıyı sadece kendisinin yaptığı ve kendisinin IŞİD’e olan bağlılığını dile getirdi. Fakat FBI bu telefon görüşmesindeki IŞİD ayrıntısını  yayımladığı açıklamadan çıkardığı görüldü. Telefon ile görüştüğü kişinin yerini sormasına cevap vererek telefonu kapattı.

SALDIRININ ASIL NEDENİ

Saldırıyı gerçekleştiren 29 yaşındaki  Omar Mateen ile polis arasında geçen telefon görüşmelerinde kendisini ‘Müslüman Asker’ olarak tanımlarken, “ABD’nin Suriye ile Irak’ı bombalamayı bırakmasını” istedi.”ABD’nin Suriye ile Irak’ı bombalamayı bırakmasını” istediği için bu saldırıyı düzenlediğini ve olay bölgesinin dışında bomba yüklü bir aracın beklediğini polislerin herhangi bir ters hareketinde bomba yüklü aracı patlatmakla tehdit etti. Polis ile olan görüşmesini sonlandıran Omar Mateen ardından aranan telefonları açmadı.Başka bir saldırı ihtimali için tehditlerde bulunurken üzerinde patlayıcı dolu bir yelek olduğunu ifade etti. Konuşma esnasında polise, “Önümüzdeki birkaç gün içinde bu tipteki eylemlerden daha fazla göreceksiniz.” dedi.İkna çabalarının tam 2 saat sonuç vermemesinin ardından polis ekipleri harekete geçti. Polis, Orlando’daki eşcinsellerin bulunduğu gece kulübünün penceresinde bulunan klima ünitesini söküp içeride bulunan rehineleri kurtarmaya başladı.FBI saldırı esnasında saldırganla arada geçen telefon konuşmalarını yayımlamayacağını bildirdi. Fakat polis ekipleri tarafından önemli bir ipucu kaynağı olacağını belirterek telefon görüşmelerini yayımlama kararı aldıI