
ÖSYM, Puan Sistemini Değiştiriyor
ÖSYM, üniversitelere giriş sınavlarındaki puan sisteminde köklü değişikliklere gidiyor.TBMM’ye sunulan yeni tasarıda her soru için farklı puan değeri olacak, iptal edilen sorular doğru kabul edilecek.Meclis’e sunulan Milli Eğitim Bakanlığı’nın Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile Bazı Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı, başta üniversiteye giriş için yapılan sınavlar olmak üzere ÖSYM’nin yapmış olduğu puan hesaplama sisteminde köklü değişikliklere gidiliyor.
ÖSYM’nin yaptığı sınavlarda iptal edilen sorular tüm adaylar tarafından doğru kabul edilecek ve hesaplanırken yeni tasarı göz önünde bulundurulacak.
Yargının ya da ÖSYM’nin sınavdan sonra iptal ettiği soru değerlendirme dışı bırakılacak. Kalan geçerli soruların puan değeri yeniden belirlenerek, puanlama tekrar yapılacak. İşte tasarının taslağında ÖSYM’yi ilgilendiren değişiklikler şunlar:
ZORLUK DERECESİNE GÖRE PUAN
Sınav sonrası puanlar hesaplanırken zorluk ve ayırt edicilik özelliklerine göre her soru için farklı puan değeri belirlenebilecek.
DENEME SORULARI
Sınavlar, adaylara aynı veya farklı sorularla aynı anda veya farklı zamanlarda, basılı veya elektronik ortamda uygulanacak, sınavlar bireyselleştirilmiş sınav şeklinde de yapılabileceği gibi sınavlarda ek süre verilmek kaydıyla, adaylara aynı veya farklı sorulardan oluşan deneme soruları da sorulacak.
Adaylar dahil hiç kimseye hangi sorunun deneme sorusu olduğu hakkında bilgi verilmeyecek ve bu sorular açıklanmayacak.
EVRAKLAR İMHA EDİLECEK
Soru kitapçıkları, cevap kâğıtları ve diğer sınav evraklarının güvenli bir elektronik ortama aynen aktarılması halinde yasada belirtilen süreler beklenmeksizin bu belgeler imha edilecek. Elektronik ortama aktarılan belgeler tüm iş ve işlemlerde geçerli olmak üzere sınav evrakının aslı hükmünde sayılacak.
SORU İÇİN AKADEMİSYEN
ÖSYM Başkanlığı, soru hazırlama, değerlendirme ve denetleme ile ilgili sınav hizmetlerinde görev yapmak üzere üniversitelerin yardımcı doçent kadrosunda bulunan alanında uzman akademisyenlerinden yararlanacak.
BİYOMETRİK KİMLİK
ÖSYM daha güvenli kimlik doğrulama modeli olan yüz tanıma, avuç içi tarama gibi biyometrik yöntemlerle kimlik doğrulama sistemine geçecek.
Biyometrik doğrulamanın kullanılmadığı durumlarda; adayların ve sınav görevlilerinin sınav binalarına girişinde nüfus cüzdanı veya geçerlilik süresi dolmamış pasaport haricinde başka bir kimlik belgesi geçerli kabul edilmeyecek.
Benzer Haberler






En Çok Okunan Haberler









