DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Palmiye yağı nedir? Palmiye yağı içeren gıdalar nelerdir?

Palmiye yağı nedir? Palmiye yağı içeren gıdalar nelerdir?

Geçtiğimiz günlerde Nutella’da bulunan palmiye yağının kanserojen madde içerdiği için Avrupa’da kullanımı kaldırılmış ve market raflarından indirilmeye başlanmıştı. Ardından Türkiye’de de Palmiye yağı için Nutella ile ilgili inceleme başlatılmıştı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, “Yapılacak çalışmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak ve bilimsel veriler ışığında gerekli idari tedbirler alınacaktır. Gıda konusunda tüketici sağlığını en üst düzeyde

Geçtiğimiz günlerde Nutella’da bulunan palmiye yağının kanserojen madde içerdiği için Avrupa’da kullanımı kaldırılmış ve market raflarından indirilmeye başlanmıştı.

Ardından Türkiye’de de Palmiye yağı için Nutella ile ilgili inceleme başlatılmıştı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Çelik, “Yapılacak çalışmanın sonuçları kamuoyu ile paylaşılacak ve bilimsel veriler ışığında gerekli idari tedbirler alınacaktır. Gıda konusunda tüketici sağlığını en üst düzeyde korumak temel amaçlarımız arasındadır. Bu konudaki her türlü endişe ve hassasiyetleri dikkate alarak üzerimize düşen görev ve sorumlulukları eksiksiz yerine getirmeye devam edeceğiz.” demişti.Peki palmiye yağı nedir? Palmiye yağının zararları nelerdir?

Palmiye Yağı Nedir?

Palmiye, palmiyegiller (Arecaceae, Palmae) familyasını oluşturan tropik iklimlerde yetişen ve hoş bir görüntü oluşturan türlerin ortak adı.Palmiyeler konik gövdelidirler. Bu tür ağaçların dalları hemen hiç yoktur. Bir gövdeden birçok yaprak çıkmaktadır. Palmiye ağaçlarının en büyükleri 30 metreye kadar çıkabilmektedir. Palmiye türlerinin tohumları 1 cm’den 50 cm’ye kadar kabak çiçeği gibi kabarır.Yaygın olduğu yerler Asya, Amerika, Büyük Okyanus Adaları ve Afrika’dır.Birçok türü vardır. Hurma ve Hindistan cevizi meyveleri yenen palmiye türlerindendir. Birçok çeşidi bulunan palmiye Türkiye’de sınırlı sayıda Akdeniz iklimi’nin egemen olduğu yerlerde yetiştirilir. Bazı palmiyelerin tohumlarından palmiye yağı elde edilir. Türkiye’de palmiye süs ağacı olarak park ve bahçelere dikilmektedir.Asya’daki palmiye türlerinden en önemlisi Trachycarpus Fortunei’dir. Çin Palmiyesi diye de adlandırılır. Güneydoğu Asya’da yetişmektedir. Türkiye’de de az da olsa vardır.Genellikle yemekler için de (Özellikle Çinde) kullanılır. Ama tadının ve kokusunun kötü olduğu söylenmektedir. Ucuz olması sebebiyle margarin sanayinde soya yağının alternatifi olarak kullanılır. Türkiye’de kullanılan margarinlerin içeriğinde de yüksek oranda palm yağı yer alır. Bu sebeple her yıl yüz binlerce ton palm yağı ithal edilir.Palmiye yağının zararları nelerdir?

  • Kanserojen madde içerir
  • Kilo aldırır
  • Sindirimi zordur
  • Yağ oranı yüksektir
  • Kalorioranı yüksektir
  • Kolestrolü artırabilir

Palmiye yağı içeren ürünler

  • Çikolatalarda parlak bir görünüm sağlamak için kullanılır
  • Margarinlerde katı halde durması için kullanılır
  • Dondurulmuş pizzalarda kullanılır
  • Dondurmalarda kullanılır
  • Paketlenmiş ekmeklerde kullanılır
  • Vegan ürünlerinde kullanılır
  • Temizlik maddelerinde kullanılır
  • Rujlarda erimeyi engellemek için kullanılır

Palmiye yağında kanserojen maddelerin bulunduğuna dair doğrulana rapordan sonra, palmiye yağı içeren ürünler için harekete geçildi. Nutella’nın içinde bulunduğu bu ürünler teker teker raflardan kaldırılmaya başlandı.Avrupa Gıda Güvenliği Kurumu’nun yayınladığı palmiye yağında bulunan kanserojen maddelerin bulunduğu bazı gıdalar için raflardan kaldırılma kararı alındı. Nutella içinde satışın durulması kararı alındıktan sonra Nutella’nın üretici firması Ferrero, kampanya başlattı.

Bakan Faruk Çelik’te inceleme başlattı

Nutella’da bulunan palmiye yağı nedeniyle Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik’te harekete geçti. İnceleme başlatan Çelik, raporun onaylanmasının ardından paylaşacaklarını ifade etti.160’tan fazla ülkede satışa sunulan Nutella, kokudan arındırılması ve doğal renginin giderilmesi için kullanılmakta.