DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Parmak çıtlatmak ne kadar zararlı?

Parmak çıtlatmak ne kadar zararlı?

Parmak çıtlatmak ne kadar zararlı? Parmak çıtlatmada çıkan çıtlama sesi, eklemlerin kaygan kalmasını sağlayan synovial sıvıda aniden oluşan bir hava boşluğundan kaynaklanmaktadır. Bu konuyla ilgili araştırmalar yapan uzmanlar yaklaşık 310 milisaniye süren “çıtlama” anını inceleyip, eklem çekildiğinde sıvının doldurmak zorunda olduğu alanın genişlediğini ve yeterli sıvı olmadığı için de hava boşluklarının oluşmak zorunda kaldığını söyledi.

Parmak çıtlatmak ne kadar zararlı? Parmak çıtlatmada çıkan çıtlama sesi, eklemlerin kaygan kalmasını sağlayan synovial sıvıda aniden oluşan bir hava boşluğundan kaynaklanmaktadır. Bu konuyla ilgili araştırmalar yapan uzmanlar yaklaşık 310 milisaniye süren “çıtlama” anını inceleyip, eklem çekildiğinde sıvının doldurmak zorunda olduğu alanın genişlediğini ve yeterli sıvı olmadığı için de hava boşluklarının oluşmak zorunda kaldığını söyledi. Ancak uzmanlar araştırmalarının sonucunda neden bazı insanların parmaklarını her istediğinde çıtlatabildiğini bazılarının ise neden bunu yapamadığı sorusuna cevap bulamadı. Ayrıca uzmanlar elde ettikleri verilerle parmak çıtlatmanın sağlığa zararlı mı yoksa yararlı mı olduğu konusunda da kesin bir sonuca ulaşamadı.

Parmak çıtlatmak ne kadar zararlı?

Parmak çıtlatma halk arasında çok yaygın bir alışkanlıktır. Parmak çıtlatma esnasında eklemlerin aniden genişlemesi ile eklem sıvısı içinde bulunan gazlar açığa çıkar ve bunlar üzerine baskı yapıldığında gazın dışarıya yansıması sonrasında da çıtlama sesi meydana gelir. Birden fazla defa çıtlatmayı denemeniz durumunda parmak çıtlama gerçekleşmeyecektir çünkü açığa çıkan gazların yeniden eklem içi sıvısına karışması en az 20-25 dakika zaman almaktadır.Parmak çıtlatılması etraftaki reseptörlerin uyarılmasına neden olur. Bu reseptörler de eklem kaslarının gevşemesine neden olmaktadır. Bütün bunlardan sonrada kişide gevşeme ve rahatlama duygusu meydana gelmektedir. Gevşeme ve rahatlama hissinden dolayı parmak çıtlatmanın zararlarını çok fazla düşünmeyiz. Yapılan araştırmalar parmak çıtlatmanın kireçlenmeye neden olmadığı göstermiştir. Ancak parmak çıtlatan kişilerin el ile kavrama güçlerinin çıtlatmayan kişilere göre çok daha zayıf olduğu belirlenmiştir. Yine parmak çıtlatmanın eklem gevşemesine neden olduğu da kanıtlanamamıştır.Aslında insanlar arasında yaygın olarak parmak çıtlatmak çok zararlı olarak düşünülse de, kişiler üzerinde çok ciddi zararlara yol açmayacağı uzmanlar tarafından belirtilmektedir.Peki parmak çıtlatmanın zararlarından olarak bilinen ellerde titremeye yol açtığı durumu ne kadar doğru bir bakalım. Parmak çıtlatan insanların ellerinde titreme, parmaklarında kireçlenmelerin olacağı doğru bir inanış değildir. Hatta parmak çıtlatmak eklemleri çok zorlayıp yerlerinden çıkartmadığınız sürece hiçbir zararı olmayan bir alışkanlıktır. Ellerde titreme durumunu ise parmak çıtlatmak sonucunda oluşan bir rahatsızlık değil, çok farklı nörolojik durumlara bağlı olabilir ve mutlaka bir doktora başvurmak gerekmektedir.Son olarak parmak çıtlatmanın tek zararının uzun dönemde kavrama gücünde zayıflama ve yetersizlik olduğunu söyleyebiliriz.