DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Pekmezin faydaları nelerdir?

Pekmezin faydaları nelerdir?

Pekmez; üzüm, kuşburnu, incir, keçiboynuzu (harnup) veya dut gibi tatlı meyvelerin ya da şeker pancarı, ardıç meyvesi gibi şekere dönüşebilecek bitkilerin kaynatılıp ezilmesi ile üretilen, Anadolu’ya has, yoğun, tatlı bir şuruptur. Pekmezin besin içeriği yapıldığı meyveye göre değişir. Karbonhidrat içerdiği için iyi bir enerji kaynağıdır. B1, B2 vitaminleri ve çeşitli mineral maddeler içerdiğinden vitamin mineral

Pekmez; üzüm, kuşburnu, incir, keçiboynuzu (harnup) veya dut gibi tatlı meyvelerin ya da şeker pancarı, ardıç meyvesi gibi şekere dönüşebilecek bitkilerin kaynatılıp ezilmesi ile üretilen, Anadolu’ya has, yoğun, tatlı bir şuruptur. Pekmezin besin içeriği yapıldığı meyveye göre değişir. Karbonhidrat içerdiği için iyi bir enerji kaynağıdır. B1, B2 vitaminleri ve çeşitli mineral maddeler içerdiğinden vitamin mineral deposu, faydalı da bir ilaç olarak bilinir. İçerdiği karbonhidratların  %80’e yakını glikoz ve fruktoz halinde olduğundan sindirim sisteminde parçalanmaya gerek kalmadan kolayca kana geçer.

Pekmezin faydaları:

**Pekmez, yüksek miktarda şeker içerdiği için iyi bir karbonhidrat ve enerji kaynağıdır.**Bol miktarda mineral içerir.**Günlük kalsiyum, potasyum ve magnezyum gereksiniminin büyük bir kısmını karşılar.**Mineral miktarının fazla ve emiliminin kolay  olması nedeniyle hamile ve emziren bayanlarn, verem hastalarının, iyileşme dönemindeki kişilerin beslenmesinde yer alması  son derece iyi olur..**Çok iyi bir krom kaynağıdır. Dokuların krom içeriği hamilelikte, malnütrisyonda ve ilerleyen yaşlarda büyük ölçüde azalmaktadır. Krom, insülin kullanımı ile glikoz metabolizmasını etkiler. Rafineri işlemleri sonucunda gıdalardaki krom miktarının büyük ölçüde azaltıldığı günümüzde pekmezdeki kromun önemi daha da belirginleşmektedir.**Araştırmalar pekmezin thiamin, riboflavin açısından baldan daha zengin olduğunu ortaya koymaktadır.Üzüm pekmezi:Vücutta kan yapımını arttırır.Enerji verir.İştah açar.Hamilelikte, bebek gelişiminde etkilidir.Mide, bağırsak ve böbrekleri kuvvetlendirir.Damar sertliğine iyi gelir.Kan dolaşımını rahatlatır.Dut pekmezi:                                           dut-pekmeziKansızlık problemi olanlara çok büyük faydalar sağlar.Ülser hastalığına iyi gelir.Astım ve bronşit hastalıklarında etkilidir.Soğuğa karşı vücut direncini ve vücut ısısını arttırıcı özelliğe sahiptir.Sporcular için iyi bir enerji deposudur.Bebeklerin büyüme ve gelişmesine yardımcı olur.Çocukların zeka gelişimini olumlu yönde etkiler.Gargara halinde kullanıldığında ağız yaraları ve boğaz hastalıklarına iyi gelir.Çocuklarda sıklıkla rastlanan ağıda ki pamukçukta da yaygın olarak kullanılır.Keçiboynuzu(harnup) pekmezi:Kolesterolü düşürür ve tansiyonu dengeler.Kalbe iyi gelir.Cinsel gücü ve sperm sayısını arttırır.Vücudu güçlendirip dinamikleştirir.Kansızlığa çok faydalıdır.Diş ve kemikleri güçlendirir.Bağırsakları çalıştırır.Çocuklar ve hamile bayanlar için yararlıdır.Potasyum, kalsiyum, fosfor, magnezyum, demir, bakır, çinko mineralleri bakımından zengindir.Akciğer rahatsızlıklarına da fayda sağlar.andiz-pekmezAndız pekmezi:Bronşit, öksürük, sarılık, kaşıntı, egzama, mide bulantısı, akciğer ve karaciğer için faydalı bir pekmezdir. Diğer bütün pekmez türlerinde olduğu gibi kan yapıcıdır ve enerji vericidir.