DOLAR %
EURO %
ALTIN %
BIST 100 %
BITCOIN %
Prematüre bebek bakımı nasıl olmalı?

Prematüre bebek bakımı nasıl olmalı?

Normal sağlıklı bir gebelik 37-42 hafta arasında sonlanır. 37 hafta öncesinde doğan bebekler prematüre bebek olarak adlandırılır ve özel bakım gerektirirler. Özellikle de 32 haftanın altında doğan bebekler ileri derecede prematüre olarak adlandırılır ve asıl sorunlu grubu oluştururlar. İleri ya da normal prematüre olsun bu bebeklerin hepsi özel bakım ister. Günümüzde kendiliğinden prematüre doğan bebeklerin

Normal sağlıklı bir gebelik 37-42 hafta arasında sonlanır. 37 hafta öncesinde doğan bebekler prematüre bebek olarak adlandırılır ve özel bakım gerektirirler. Özellikle de 32 haftanın altında doğan bebekler ileri derecede prematüre olarak adlandırılır ve asıl sorunlu grubu oluştururlar. İleri ya da normal prematüre olsun bu bebeklerin hepsi özel bakım ister. Günümüzde kendiliğinden prematüre doğan bebeklerin yanında yardımcı üreme tekniklerinin artmasıyla beraber çoğul doğumlar ve buna bağlı olarak prematüre bebeklerin sayısı daha da artmıştır. Prematüre bebekler, normal bebekler gibi olmadıkları için prematüre bebek bakımı da bazı farklıklar göstermektedir.

Prematüre bebek bakımı nasıl olmalı?

Beslenme: Prematüre bebeklerin eve geldikten sonra erken ve doğru beslenmesi ileriki dönemlerdeki normal büyüme ve gelişmelerinde çok etkili olmaktadır. Tabi ki bütün bebeklerde olduğu gibi prematüre bebekler içinde en ideal besin anne sütüdür. Anne sütü yeterli miktarda ise, bebekte emme kabiliyeti gelişmişse ve bebeğin kilo alması yeterliyse bu bebeklerin sadece anne sütü ile beslenmeleri tercih edilir. Ancak prematüre bebeklerin besin gereksinimleri daha fazla olduğundan gerekli durumlarda anne sütü güçlendiricileri mamalar ile anne sütü desteklenir. Anne sütü yeterli miktarda değilse prematüre bebekler için özel formül mamalar kullanılabilir.   prematüreBebek odası: Bebek anne karnında sabit ısıda, steril, dış ortama göre daha az gürültülü, karanlık, güvenli bir ortamda yaşar. Doğum olayı ile bebek ısısı çok farklı, steril olmayan, gürültülü, çok aydınlık ve güvensiz bir ortama gelir. Bu yüzden özellikle prematüre bebekler daha anne karnındaki gelişimlerini bile tamamlamadan dünyaya geldikleri için, dünyadaki ortamlarının da mümkün olduğukadar anne karnına benzer olması gerekir. O nedenle bu bebeklere dokunurken el temizliği çok büyük önem taşımaktadır. Bu bebekleri kalabalık ortamlara sokmamak gerekir. Mümkünse odasına sadece annesinin girip çıkması sağlanabilir. Oda sık sık havalandırılmalı sürekli temiz olmalıdır. Bu arada bebeği korurken aşırıya da kaçmamak gerekir. Bebeği sürekli evde kapalı tutmaktan bahsetmiyoruz. Özellikle ılıman havada temiz havaya çıkarılmaları ve güneş almaları sağlanabilir. Ebeveyn davranışları: Prematüre bebek sahibi olan ebeveynler bebekleriyle bir an evvel bağ kurmaya başlamalıdırlar. Bağ kurma ne kadar çabuk olursa bebeğin bakımı da o kadar kolaylaşacaktır. Bunun için bebeğe dokunmak, onunla konuşmak, eğer meme emebiliyorsa memeden emzirmek, eğer ememiyorsa biberonla sık sık beslemek, ona ilgi göstermek gerekir. Çünkü prematüre bebekler normal bebeklere göre daha fazla ilgiye muhtaçtırlar. İlgi ve bakım bebeğin gelişimi için çok çok önemlidir.